ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς το ζημιογόνο πρώτο τρίμηνο και η ακόμη χειρότερη πορεία της τους επόμενους μήνες δημιουργούν επείγον ζήτημα ρευστότητας στην εταιρεία. Το λειτουργικό περιθώριο της επιχείρησης είναι αρνητικό στο πρώτο τρίμηνο οι ζημιές συσσωρεύονται, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ για να μην… σκάσουν τα δάνειά της.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση καθώς σήμερα και κάθε ημέρα που περνάει αποτελεί όλο και περισσότερο ωρολογιακή βόμβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται και σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας προειδοποίησε ότι τίθεται θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.
Ταυτόχρονα μόνο για να αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια χρειάζεται 400 εκατ. ευρώ.
Πάγωσε και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σημειώνεται ότι δεδομένης της προεκλογικής περιόδου και της σημερινής κατάστασης της ΔΕΗ πάγωσε και το εγχείρημα της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο αναμενόταν να προσφέρει την απαραίτητη οικονομική ανάσα στην εταιρία, ύψους 350 με 400 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφερόταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στη μία εταιρία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό η μέσω των δύο θυγατρικών της η ΔΕΗ θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds που εκτιμούσε ότι μπορούσε να είναι της τάξης 400 εκατ. ευρώ.
Η Γενική Συνέλευση
Την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η διοίκηση θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις, καθώς έχει τη μεγάλη ευθύνη της σημερινής κατάστασης της επιχείρησης, με τις παραλείψεις και τις αποφάσεις της.
Εν όψει της πιεστικής και απειλητικής κατάστασης και προκειμένου να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις αναζητούνται λύσεις της τελευταίας στιγμής για να δοθεί το φιλί της ζωής στην επιχείρηση, όπως η σκέψη να ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει η έγκριση του υπουργού Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011.
Πηγές αναφέρουν ότι η Διοίκηση θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση στα έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην επιχείρηση να επιτύχει το turnaround στα ζημιογόνα μεγέθη του 2018, όπως έλπιζε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μ. Παναγιωτάκης.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του 2018 ήταν επίσης αρνητικά, αφού η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 509 εκατ. ευρώ από κέρδη 145 εκατ. ευρώ το 2017, όμως ήταν θετικά τα EBITDA. Η επιδείνωση της πορείας της εταιρείας του πρώτους μήνες του 2019 είχε σαν αποτέλεσμα και αρνητικό EBITDA και ζημιές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος