Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές  υπογραφές για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας μεταξύ των  ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE, στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και αφορά τη συμμετοχή της κάθε πλευράς με έργα ισχύος 1 GW έκαστη, τα οποία σταδιακά θα εισφέρουν, καθώς πρόκειται για μια δυναμική συμφωνία με μελλοντικό ορίζοντα. Το κύριο μέρος των έργων θα αφορά τα φωτοβολταϊκά.

Η συμβολή της RWE είναι σημαντική καθώς έχει εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε ορυχεία και θα ενισχύσει και θα μεγαλώσει την παρουσία της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο της «πράσινης» σύμπραξης ΔΕΗ-RWE βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εισφέρει στο joint venture μέρος από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζει να αναπτύξει στις εκτάσεις ορυχείων. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα από τη «συμμαχία» των δύο εταιρειών να υλοποιηθούν projects και σε άλλες περιοχές.

Στη συνεργασία των δύο ενεργειακών εταιρειών είχε αναφερθεί πρόσφατα, σε  εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της RWE Γεώργιος Πατεράκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία», προσθέτοντας ότι σύντομα οι δύο εταιρείες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, για την RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση.

Η πλευρά της RWE κατέχοντας υψηλή τεχνογνωσία στις ΑΠΕ, από τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο υπέγραψε μνημόνιο για στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, στο διάστημα που μεσολάβησε οι δύο πλευρές εργάστηκαν μεθοδικά για να καθορίσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να επικεντρωθούν σε επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με αμοιβαίο όφελος.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τι έπεται στα πλωτά έργα ΑΠΕ

Κώστας Σκρέκας (ΥΠΕΝ)- τεχνικά κλιμάκια: Στο μικροσκόπιο όλα τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας

ΔΕΗ: Αύξηση εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων κατά 30% το Δεκέμβριο