ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την ανακοίνωση των 700 εκ. περίπου κερδών EBITDA του ενεαμήνου, η αγορά και οι επενδυτές περιμένουν τα επόμενα σημαντικά νέα της ΔΕΗ, στο Investors Day που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης 2/12.
Το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά κυρίως ξένων επενδυτών είναι μεγάλο, και οι συμμετοχές έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με 170 επενδυτές να έχουν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου success story αυτής της κυβέρνησης.
Και μάλιστα στην σκιά του μεγάλου ράλι που έχει κάνει η μετοχή της ΔΕΗ που ήδη βρίσκεται στα 6,85 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 1,6 δισ ευρώ.
Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου έχει υπεραποδώσει κατά 65,86%.
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο Investors Day, για τα αποτελέσματα του 2019, οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 90 και ήταν μεγάλο ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη ΔΕΗ.
Η εταιρεία, που αφιέρωσε την κερδοφορία που παρουσίασε φέτος ώστε να κλείσει τρύπες και οφειλές του παρελθόντος, είναι πλέον έτοιμη να χαράξει και να υλοποιήσει αποδοτικά σχέδια για την επόμενη μέρα.
Kατά την προχθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή , ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είπε ότι το 2020 από τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το μεγαλύτερο μέρος θα χρειαστεί για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς και τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης θα περιοριστούν στα 50 εκατ. ευρώ.
Το 2021 να αναμένεται να είναι μια χρονιά, που όλη η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, θα φανεί στα αποτελέσματα της εταιρείας και οι προοπτικές μεγέθυνσής της θα είναι αυτές που της δίνουν τα στρατηγικά σχέδια της δυναμικής της διοίκησης.
Συνεργασίες, νέα projects, φιλόδοξοι στόχοι
Η διοίκηση Στάσση αναμένεται να αναπτύξει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ σε τέσσερις άξονες: την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, που δημιουργήσουν νέες υπεραξίες για την εταιρεία.
Ο κ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια μια σειρά από νέα Projects που σχεδιάζει για τη ΔΕΗ, με συνεργασίες τόσο στις ΑΠΕ με διεθνείς κολοσσούς, όπως την RWE όσο και άλλες για την αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και υπηρεσιών 5G.
Συνολικά στις ΑΠΕ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2 δισ. για να αναπτύξει έργα ισχύος 1 GW, το οποίο θα καλύψει κάθε μορφής τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, έργα αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία κ.α) μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο έργων 6 GW. Στόχος, είναι ο δεκαπλασιασμός του μεριδίου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ μέχρι το 2025 από μερίδιο 2% να φτάσει το 20% το 2024.
Η υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ
Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες, πρόκειται να αναδειχθεί η υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή του.
Την Πέμπτη ξεκινά το market test, δηλαδή η διαδικασία που θα εξακριβώσει το εύρος και το βάθος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% της θυγατρικής της στα δίκτυα.
Όπως φάνηκε από την παρουσία του ΔΕΔΔΗΕ στον διαγωνισμό για το 5G, η εταιρεία έχει σχέδια αξιοποίησης του δικτύου της αναδεικνύοντας την κρυμμένη αξία του.
Ο διαγωνισμός αφορά τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) (870 εκατ. ευρώ) που αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν εντάξει ακόμη στη στρατηγική τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει ότι πάνω στα 242.000 μήκους δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ θα «κουμπώσουν» οπτικές ίνες και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που απαιτεί συμμαχία με κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Σημειώνεται, ότι το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών που να υποστηρίζονται από παροχή ρεύματος, καθιστά τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει πανελλαδικά έτοιμο δίκτυο προς αξιοποίηση.
Και γι αυτό και οι ενδιαφερόμενοι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι διαχειριστές της Ευρώπης ΕΟΝ, ENEDIS, ENEL, αλλά και εταιρείες από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, που βλέπουν τις υπεραξίες του ΔΕΔΔΗΕ από την αξιοποίηση του δικτύου του για το 5G.
Υπεραξίες, που έμμεσα επιστρέφουν στη ΔΕΗ, που αναμένει να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλά τιμήματα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»