• Business

    ΔΕΗ: Που θα επενδύσει ο Γιώργος Στάσσης τα 500 εκ. ευρώ από το ομόλογο

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Συστηματικά προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου επενδύσεων ύψος 9 δισ. που έχει ανακοινώσει για την τριετία 2024-2029, και με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξουν τα δεδομένα  και τις προοπτικές της.

    Οι επενδύσεις αυτές, είναι αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021- 2023, και θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό. Με την ολοκλήρωσή τους, θα μετατρέψουν τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας, στον ισχυρότερο παραγωγό πράσινης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.

    Ταυτόχρονα, όμως, προτεραιότητα είναι παραμένει η ΔΕΗ μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση που θα διατηρεί την αποδοτικότητά της και την επενδυτική της ελκυστικότητα.

    Τα υψηλά EBITDA, που αναμένει φέτος η εταιρεία, της επιτρέπουν  να αυξήσει το μακροπρόθεσμο δανεισμό της, χωρίς να επηρεάζει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες, με στόχο, να συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των πολλαπλών επενδυτικών της σχεδίων. Υπενθυμίζεται ότι δέσμευση για τη διοίκηση είναι  να διατηρεί το δείκτη  Καθαρού Χρέους/EBITDA σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x .

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2021.

    Οι επενδύσεις των 9 δισ

    Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2024-2026,   περιλαμβάνει επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος τόσο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ, για την επένδυση σε δίκτυα, αλλά και για ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες  και στην τεχνολογία.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού της Σχεδίου, με στόχο την ολοκλήρωσή του τους επόμενους μήνες. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους €9 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

    Πράσινη μετάβαση

    Ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για
    την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).

    Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) με τις ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ, σε Ελλάδα Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
    Όσο δε για το 2030, προβλέπεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας, έναντι του 43% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ.

    Στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026. Επίσης, σχεδιάζει επενδύσεις σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και σε αντλησιοταμίευση.

    Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής, η εγκατάσταση αυτοματισμών και η μετεξέλιξη του σε έξυπνο δίκτυο αποτελούν κεντρικό στόχο ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και να διευκολυνθεί η προσφορά νέων υπηρεσιών.

    Αντλησιοταμίευση – παραγωγή-αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

    Η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης, για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (PHS) σε επιλεγμένες θέσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας, για τα οποία έργα έλαβε αδειοδότηση από την ΡΑΑΕΥ και είναι τα εξής:
    1. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΕ
    122/202/24.10.2023)(ΑΔ-05319).
    2. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Απόφαση ΡΑΑΕΥ
    1234.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05319).
    3. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 475 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 448 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΑΕΥ
    1236.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05321).
    4. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε αντικατάσταση (για
    τεχνοοικονομικούς λόγους) του σχεδιαζόμενου έργου Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΑΕΥ 1237.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05322).
    Επιπλέον,  η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης, για την κατασκευή έργων προσθήκης άντλησης (αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) στους υφιστάμενους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.

    Νέες δραστηριότητες

    Οι συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κατευθύνονται κυρίως σε ΑΠΕ και σε αναβάθμιση δικτύων αλλά και σε νέες δραστηριότητες.

    Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αξιοποιεί τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.
    Παράλληλα, υλοποιεί είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.

    Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ΔΕΗ blue, η ΔΕΗ κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 34% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ είναι επίσης ενεργή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στη Ρουμανία, με τον συνολικό αριθμό σημείων φόρτισης να ανέρχεται κοντά στα 2.700 στο τέλος του α΄
    εξαμήνου 2024 και στις δύο χώρες.

    Στις δραστηριότητες της ΔΕΗ περιλαμβάνεται και το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, προϊόντων τεχνολογίας ενώ παρέχει υπηρεσίες για επισκευές, συντηρήσεις και παράδοσης συσκευών, μέσω της θυγατρικής εταιρείας με εμπορική επωνυμία «Κωτσόβολος».
    Τέλος, η Μητρική Εταιρεία αναπτύσσει αστικό Δίκτυο Οπτικών Ινών επί του Δικτύου Διανομής της. Η ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην Αττική, έχοντας φτάσει σε 377.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Ιούνιο 2024, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το κατασκευαστικό πλάνο για το 2024-2025 προχωρά γρήγορα και σταθερά με στόχο το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.

    Το  νέο ομόλογο των 500 εκ. ευρώ

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά μη εξασφαλισμένων ομολογιών πρώτης τάξης (senior notes) συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2031, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Χθες ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις σε επενδυτές  (roadshow της Προσφοράς) και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

     Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των υπό εξέλιξη έργων κεφαλαιακών δαπανών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

    Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, και η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank Aktiengesellschaft, η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Société Générale, και οι Alpha Bank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε., AXIA Ventures Group Limited, και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ενεργούν από κοινού ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

    Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και φορέας υποδομών καίριας σημασίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς πελάτες στις 30 Ιουνίου 2024.

    Κατέχει επίσης το 51% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., του μοναδικού ιδιοκτήτη και διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Στη Ρουμανία, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ενέργεια σε περίπου 3,2 εκατομμύρια τελικούς πελάτες στις 30 Ιουνίου 2024. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια (Ρυθμιζόμενη) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €4,3 δισεκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ