Παίρνει μπρος η επένδυση για την κατασκευή του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ξεκινά η καταβολή ιδίων κεφαλαίων από τους μετόχους. Ειδικότερα, η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε στο ΓΕΜΗ δεσμεύεται να καλύψει, τις υποχρεώσεις της καταβολής ιδίων κεφαλαίων για τη συμμετοχή της 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων.
Δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση το ύψος των εξασφαλίσεων που παρέχεται. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για τη χρηματοδότηση του έργου από τις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Alpha, μαζί με την σαουδαραβική Bank Aljazira, οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης του ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.
Πέραν των δικών της υποχρεώσεων καταβολής ιδίων κεφαλαίων, η ΔΕΗ, θα καλύψει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της (TTSA CY) που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατά 2,841%.
H ΤΤSA συμμετέχει μετοχικά στην εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που συστάθηκε για την επίβλεψη του έργου, και στην οποία έπειτα από την αποχώρηση της Cyta, συμμετέχουν επίσης η Saudi Telecom (σ.σ. με τη θυγατρική της center3) με 72% και η ΔΕΗ με 25%.
Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο χρηματοδότησης του «West Part» του έργου «East Med Corridor System», φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η εταιρεία με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY και Centers συνέστησαν το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd, το οποίο αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ιδρυτές συμμετέχουν ως εξής: η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. με ποσοστό 25,0%, η Centers (θυγατρική της STC Σαουδικής Αραβίας) με ποσοστό 72,159% και η TTSA CY με ποσοστό 2,841%.
Με σκοπό τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων και των υποχρεώσεών τους έναντι της Συνδεδεμένης, οι Αρχικοί μέτοχοι έχουν υπογράψει την από 24/12/2023 Second Amended and Restated Shareholders’ Agreement.
Σύμφωνα με την υπόψη συμφωνία μετόχων, η ΔΕΗ δεσμεύεται να καλύψει, πέραν των δικών της υποχρεώσεων καταβολής ιδίων κεφαλαίων, και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της TTSA CY κατά 2,841% σε ό,τι αφορά στην αρχική χρηματοδότηση του έργου.
Σε ό,τι αφορά στην τυχόν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης η υποχρέωση κάλυψης της ΔΕΗ θα ανέλθει σε 25,73% καθώς θα καλύψει το ποσοστό της TTSA CY αναλογικά και από κοινού με την Center3.
Στο πλαίσιο της τραπεζικής χρηματοδότησης του έργου της EMC («Δάνειο») και ειδικότερα με βάση τα όσα ορίζονται στην σύμβαση Sponsor Support Agreement, οι Αρχικοί Μέτοχοι υποχρεούνται να καταβάλλουν ίδια κεφάλαια στην EMC, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου καταβολής, μέσω έκδοσης νέων μετοχών ή εν όλω ή εν μέρει μέσω παροχής ενδοομιλικού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (το «Δευτερεύον Χρέος»).
Παράλληλα με την ίδια συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί και τραπεζικός δανεισμός. Ως εξασφάλιση των δανειστριών τραπεζών για την πλήρη και προσήκουσα αποπληρωμή του Δανείου και των λοιπών υποχρεώσεων της Συνδεδεμένης που απορρέουν από ή/και σχετίζονται με το Δάνειο, η ΔΕΗ προτίθεται α) να παρέχει εταιρική εγγύηση κατά το μέρος της συμμετοχής της στο εταιρικό κεφάλαιο της Συνδεδεμένης και, αναλογικά με την Center3 κατά το μέρος της συμμετοχής της στο εταιρικό κεφάλαιο της Συνδεδεμένης που αφορά στην TTSA CY (ήτοι 25% προς 97,159%) και β) να χορηγήσει εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ προτίθεται να συστήσει μεταξύ άλλων ενέχυρο επί των μετοχών της Συνδεδεμένης, καθώς και επί των τυχόν απαιτήσεων της κατά του EMC εάν συναφθεί σύμβαση για το Δευτερεύον Χρέος.
Το έργο
Το Έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μια υποδομή ψηφιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση..
Σημειώνεται ότι η αρχική υπογραφή Συμφωνίας Μετόχων είχε γίνει το 2022 και αφορούσε τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με σκοπό την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, ιδιοκτησία και πώληση χωρητικότητας μέσω ενός νέου υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος και επικουρικών υποδομών και δικτύου (το “East Med Corridor System” ή το έργο EMC”), το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.
Από το έργο αναμένεται τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας.
Το Joint Venture μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας θα οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας ως Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σαουδικής Αραβίας ως τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.
Το «MENA Hub», ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ-Rețele Electrice Muntenia: Εκσυγχρονισμός Βόρειου Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας