ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μια κίνηση ματ, η διοίκηση της ΔΕΗ κατάφερε να απαλλαγεί από το βάρος των ληξιπρόθεσμων και να εξασφαλίσει ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας ένα καινοτόμο εργαλείο χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά.
Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ και κύκλοι προσκείμενοι στη συναλλαγή τονίζουν ότι με τις δύο τιτλοποιήσεις, τη μία για τις οφειλές ως 60 ημέρες και τη δεύτερη για τις οφειλές άνω των 90 ημερών, η επιχείρηση αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημά της με τον καλύτερο τρόπο. Μεσοπρόθεσμα το περιορίζει και άμεσα εξασφαλίζει ρευστότητα.
Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου και αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά, καθώς προτεραιότητα της ΔΕΗ αποτελεί η μείωσή τους και με συνεργασία υπεργολάβου το καταφέρνει.
Ειδικότερα, με το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών, που εγκρίθηκε χθες, η ΔΕΗ θα αντλήσει ποσό 300-350 εκατ. ευρώ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων. Έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντική αξία από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες στα βιβλία της σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αξία 60 εκατ. ευρώ, αφού για τις οφειλές άνω των 180 ημερών, η εταιρεία έχει εγγράψει προβλέψεις.
Είχε προηγηθεί λίγες εβδομάδες πριν η τιτλοποίηση οφειλών έως 60 ημερών, αξίας 200 εκατ. ευρώ για τις οποίες η ΔΕΗ εισέπραξε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλών που τιτλοποιούνται είναι οικιακά τιμολόγια, εξαιρουμένων τιμολογίων της Εκκλησίας και Δημοσίου.
Το πρώτο βήμα για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων
Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ, ενώ το μεγάλο όφελος για την εταιρεία είναι ότι μεσοπρόθεσμα θα εξαλείψει το πρόβλημα των μεγάλων ληξιπρόθεσμων το οποίο ήδη είναι διαχειρίσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι, ενώ η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες, την προσφορά για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων 1,5 δισ. ευρώ από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της συναλλαγής, για άλλο ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ και δημιουργεί πρόσθετα πλεονεκτήματα όπως:
-Το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της Εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.
-Για πρώτη φορά μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών.
-Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.
Η τιτλοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο χρηματοδότησης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες περιπτώσεις. Εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στο εξωτερικό. Με δεδομένες τη μεγάλη ανάγκη της αγοράς για ρευστότητα εν μέσω κρίσης και τη δυσκολία πολλών επιχειρήσεων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ακόμη 3-4 επιχειρήσεις συζητούν ανάλογη λύση.
Κάποιοι κάνουν λόγο για την ΕΥΔΑΠ, αλλά τη λύση αυτή εξετάζει και η βιομηχανία, ειδικά σε κλάδους που (τροφίμων-ποτών) που οι πελάτες τους πλήττονται από την κρίση και οι επιταγές και οι πιστώσεις αυξάνονται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike