Φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς, με βάση τις παραδοχές της διοίκησης στις οποίες βασίστηκαν, χαρακτηρίζουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους του επικαιροποιημένου business plan της ΔΕΗ οι αναλυτές της AXIA Ventures.

Όπως σημειώνουν, φιλοδοξία της διοίκησης του Γιώργου Στάσση είναι να αναδείξει τη ΔΕΗ σε ηγετική δύναμη στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της νοτιοανατολικής ΕΕ και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη επιχείρησης κοινής ωφέλειας με σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής, καθώς επίσης και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους.

Πού θα στραφεί η προσοχή των επενδυτών

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι την ερχόμενη περίοδο η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί:

α) στην ποιότητα των projects που βρίσκονται σε εξέλιξη,

β) στον ρυθμό με τον οποίο η εταιρεία μπορεί να μετατρέψει τα εν λόγω projects σε λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία,

γ) στον ρυθμό με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι πηγές κεφαλαίου,

δ) στη χρηματοδοτική διάρθρωση του business plan.

Το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διοίκηση της Επιχείρησης παρουσίασε χθες, στην ενημέρωση των αναλυτών, το επικαιροποιημένο business plan της, στόχος του οποίου είναι να επιταχύνει την επέκτασή της στις ΑΠΕ, με την προσθήκη νέας ισχύος, και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες.

Με βάση το business plan, η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει να επιτύχει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024 και 9,1 GW έως το 2026 (5,7 GW επιπλέον την περίοδο 202226) με το 10% περίπου σε διεθνείς αγορές. Συγκριτικά, η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς είναι 3,2 GW σε υδροηλεκτρικά και 0,2 GW από αιολικά και ηλιακή ενέργεια.

Η επέκταση στις ΑΠΕ θα προέλθει, όπως σημειώνεται, από υφιστάμενα έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GW που βρίσκονται υπό ανάπτυξη με 3,0 GW να είναι ήδη εξασφαλισμένα.

Οι πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης στόχος είναι να προέλθουν από τις τηλεπικοινωνίες (υποδομές οπτικής ίνας) και εφαρμογές emobility.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές θα οδηγήσουν τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ σε 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 και 1,7 δισ. ευρώ μέχρι 2026 (έναντι 0,9 δισ. ευρώ το 2020), καθώς και σε καθαρά κέρδη 0,7 δισ. ευρώ το 2026.

Η μόχλευση θα κυμανθεί στο επίπεδο του 3,0x3,5x, ενώ η διανομή μερισμάτων θα ξεκινήσει το 2023 (καταβολή το 2024) με ελάχιστο payout 35%.

Το σχέδιο προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες την περίοδο 202224 ύψους 5,3 δισ. ευρώ και 8,4 δισ. το 202226 συνολικά.

Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της περιόδου 202224, αυτές θα καλυφθούν από:

α) λειτουργικές ταμειακές ροές 2,1 δισ. ευρώ,

β)) έσοδα από τον ΔΕΔΔΗΕ 1,3 δισ. ευρώ,

γ) την αύξηση του ακαθάριστου χρέους κατά 1,3 δισ. ευρώ, και

δ) την αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Επιχείρηση.

Πώς είδαν οι αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της AXIA, τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε η Επιχείρηση ξεπέρασαν τις προσδοκίες, τόσο των ιδίων όσο και της αγοράς, χάρη στη βελτίωση της εικόνας που υπήρξε σε επίπεδο προβλέψεων αναφορικά με τα επισφαλή χρέη, μετά τη βελτίωση που σημειώθηκε σε επίπεδο εισπραξιμότητας, η οποία μετρίασε εν μέρει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Η διοίκηση, όπως υπογραμμίζουν, επανέλαβε, όπως αναμενόταν, τη δέσμευσή της στον στόχο των 0,9 δισ. ευρώ EBITDA για το 2021, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά.

Στα 15,10 ευρώ η τιμή στόχος

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της AXIA δίνουν τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ τα 15,10 ευρώ.