ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν είναι δυνατό να βγούμε στις αγορές με ομόλογο αν δεν προηγηθεί αύξηση των τιμολογίων» σημείωσε σήμερα σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης σημειώνοντας ότι έρχεται πρόταση για την αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε η απόφαση να ληφθεί το Φεβρουάριο και να εφαρμοστεί σε 60 ημέρες. Η αύξηση θα είναι μονοψήφια και το πιθανότερο είναι να αποτελεί συνάρτηση της αύξησης στην τιμή ρύπων ενώ εξετάζεται και η μείωση της έκπτωσης 15% στους συνεπείς πελάτες.
Αμέσως μετά τη σχετική απόφαση, η διοίκηση της ΔΕΗ προγραμματίζει ταξίδι στο Λονδίνο για συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκδοσης του ομολόγου 250-300 εκ. ευρώ που θα ακολουθήσει. Οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας της ΔΕΗ το 2019, σε συνδυασμό με την κακή πορεία των EBITDA το 2018 κάνει τις αυξήσεις των τιμολογίων αναπόφευκτες, και την έξοδο στις αγορές με ομόλογο αναγκαία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χρονιάς. Μέχρι το Φεβρουάριο η ΔΕΗ προετοιμάζει το προφίλ που θα παρουσιάσει στους επενδυτές, με στόχο ως τότε να έχει ολοκληρώσει το διαγωνισμό για τα λιγνιτικά εργοστάσια, να έχει ρυθμίσει παλιές οφειλές με κακοπληρωτές (ΛΑΡΚΟ, ΕLFE), να έχει αναδιοργανώσει τη δομή της και να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βελτίωση των EBITDA το 2019 (αύξηση τιμολογίων).
Για Μελίτη-Μεγαλόπολη: Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στόχος να ανακοινωθεί ο επενδυτής
– Προβάδισμα σε όποιον κάνει προσφορά και για τα δύο.
Υπό το βάρος της 4ης αξιολόγησης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα με έμφαση στην ολοκλήρωση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το υπουργείο και τη ΔΕΗ να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Αγκάθι, στη διαδικασία η καθυστέρηση από την Κομισιόν στην αποδοχή της ελληνικής πρότασης για συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, το οποίο θα ήταν σημαντικό κίνητρο που θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι επενδυτές.
Από μέρα σε μέρα αναμένει το υπουργείο Ενέργειας, τα σχόλια της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και η διοίκηση της ΔΕΗ «εύχεται» αυτό να γίνει μέχρι τις 23, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αναβολών. Στόχος είναι στις 23/1 να κατατεθούν οι προσφορές, να δοθούν 2 ημέρες για βελτιώσεις, και στις 31/1 το Δ.Σ της ΔΕΗ να εγκρίνει τον πλειοδότη, και να επικοινωνηθεί στο υπουργείο ώστε στις 8/2 να ανακοινωθεί από το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα ΑΔΙ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μονάδων, η ΔΕΗ προχώρησε σε εθελούσια και εκτιμάται ότι με 244 άτομα λιγότερα οι μονάδες θα είναι κερδοφόρες. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «το τρίμηνο Ιούλιος-Σπετέμβριος η Μεγαλόπολη είχε ζημιές 3 εκ. ευρώ και το επόμενο τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος, μετά τη μείωση προσωπικού είναι πλέον κερδοφόρα. Με δεδομένο ότι ο ιδιώτης επενδυτής έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη ΔΕΗ στη μείωση κόστους, μέσω εργολαβιών και outsourcing εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει πολύ αποδοτική η επένδυση στα λιγνιτικά». Οσον αφορά στη Μελίτη, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να αυξήσει την αποδοτικότητά της μειώνοντας το κόστος του λιγνίτη που προμηθεύεται από το ορυχείο της Αχλάδας, από τα 23 ευρώ/τόνο στα 18 ευρώ/τόνο, εξασφαλίζοντας έτσι 12,5 εκ. ευρώ. Προϋπόθεση όμως για να γίνει μια τέτοια μείωση, είναι η εξόφληση μέρους παλιών χρεών της ΔΕΗ στο ορυχείο, τα οποία η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει…
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα λιγνιτικά μπορούν να καταθέσουν πρόταση για τη μία ή και τις δύο μονάδες, αλλά θα δοθεί σε προβάδισμα σε όποιον κάνει διπλή προσφορά.
Για ΛΑΡΚΟ: «Αν υπάρξει πρόταση διάσωσης θα είμαστε εκεί»
Το παρόν στην επόμενη μέρα της ΛΑΡΚΟ αν υπάρξει λευκός ιππότης, θα δώσει η ΔΕΗ, είπε ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνοντας ότι θα θελήσει να συμμετέχει σε ένα επενδυτικό σχέδιο διάσωσης αν βρεθεί επενδυτής. Όπως είπε έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και εφόσον ωριμάσει το ενδιαφέρον τους θα γίνει διαγωνισμός. Όπως σημείωσε το πρόβλημα με το πρόστιμο που έχει βάλει η Κομισιόν για κρατική ενίσχυση θα μπορούσε να λυθεί σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή παρουσιαστεί μια αξιόπιστη λύση χωρίς κρατική ενίσχυση.
Όσον αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος των 300 εκ. ευρώ της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε, «ούτε ένα ευρώ δεν θα χάνει η ΔΕΗ από δω και πέρα» σημειώνοντας ότι αναζητείται η λύση του προβλήματος.
Για αναδιάρθρωση δομής
Τη μεγαλύτερη έκτασης αναδιάρθρωσης της δομής της ΔΕΗ από το 2001 αποφασίζεται από το ΔΣ της εταιρείας αύριο, με αφορμή την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μετασχηματίζεται η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης ώστε να φέρει το βάρος της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών συμπεριλαμβανομένης και της τροφοδοσίας των νησιών σε πράσινη ενέργεια, μετατρέπεται η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας σε Γενική Διεύθυνση Πωλήσεων, (θα μείνει το όνομα Εμπορία αλλά θα αναπτύσσει το δυναμικό πωλήσεων της ΔΕΗ), ενώ στη Γενικη Διεύθυνση Στρατηγικής θα περάσουν τα στρατηγικά θέματα, τιμολόγια και marketing plan και η εποπτεία θυγατρικών εταιρειών και η επέκταση στο εξωτερικό.
Το R&D θα υπάγεται απευθείας στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο στον κ. Κωστάκη και το προσωπικό απευθείας στον κ. Παναγιωτάκη.
Για ηλεκτρονικό λογαριασμό: έρχονται και νέα κίνητρα
Με στόχο να φτάσει τους 2 εκ. συνδρομητές στον ηλεκτρονικό λογαριασμό στο τέλος του 2019 η ΔΕΗ προχωρά σε συντονισμένες πολιτικές κινήτρων και προώθησης, που θα ανακοινώνει σταδιακά. Ήδη ανακοίνωσε έκπτωση 1 ευρώ ανά λογαριασμό για τους πελάτες της ΔΕΗ που θα επιλέξουν να λαμβάνουν το λογαριασμό τους μόνο ηλεκτρονικά, οι οποίοι και θα αποφεύγουν την επιπλέον χρέωση του 1 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους λογαριασμούς που εκδίδονται σε χαρτί και θα έχουν επιπλέον όφελος άλλο 1 ευρώ.
Η έκπτωση ή αντίστοιχα επιβάρυνση εφαρμόζονται ανά δίμηνο λογαριασμό ενώ το όφελος θα ισχύει τόσο για όσους έχουν ήδη επιλέξει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό όσο και για εκείνους που θα το κάνουν στο εξής.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τα 7 εκατομμύρια πελατών της ΔΕΗ οι 800.000 έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα τον ηλεκτρονικό λογαριασμό (από τους οποίους οι 200.000 εξακολουθούν να λαμβάνουν και έγχαρτο λογαριασμό) ενώ στόχος είναι το πλήθος τους να αυξηθεί στα 2 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου. Η στροφή στον ηλεκτρονικό λογαριασμό είναι σημαντική για τη ΔΕΗ τόσο με στόχο τη μείωση κόστους αλλά και για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη των εργασιών της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Παίρνει πίσω το «χαράτσι» του ενός ευρώ-Τι θα ισχύει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Άτυπη παράταση στη ΛΑΡΚΟ για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Στις 23 Ιανουαρίου η υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;