ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ΔΕΗ στη βάση ότι παραβίασε, την περίοδο 2013-2019, τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Πλέον, αναμένεται στο πλαίσιο της έρευνας, να αποσταλούν οι νομικές θέσεις της ΔΕΗ για το θέμα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την εταιρεία, η διαδικασία της έρευνας είναι μια μακρά νομική διαδικασία, με αναταλλαγές επιχειρημάτων και στοιχείων που διαρκεί αρκετά χρόνια και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μια δεκαετία.
Επίσης τονίζεται ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το τελικό πόρισμα θα καταδικάζει τη ΔΕΗ, ή θα της επιδικάζει πρόστιμο. Μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε μια έρευνα που μόλις ξεκινά, και τονίζεται ότι και η ΔΕΗ έχει τα επιχειρήματά της, καθώς στη συγκεκριμένη περίοδο, δεν υπήρχε target model και η αγορά λειτουργούσε διαφορετικά.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της επίσημης έρευνας που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν το 2021, μετά την «εισβολή», το 2017, επί διοίκησης Παναγιωτάκη τότε, που εκπρόσωποι της Κομισιόν είχαν μπει στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συγκεντρώνοντας δεδομένα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η ΔEΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην Επιχείρηση.
Μεταξύ 2013 και 2019, η ΔEΗ έλεγχε όλες τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και ορισμένες από τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δραστηριοποιείτο επίσης στην παροχή ενέργειας σε πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις, επισημαίνει η Κομισιόν.
Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν αναφέρει ότι η ΔEΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στη διασυνδεδεμένη ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατά την υπό εξέταση περίοδο περιλάμβανε την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το Ιόνιο και μερικά νησιά του Αιγαίου.
Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν έχει την ανησυχία ότι, μεταξύ 2013 και 2019, η ΔEΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντας την ηλεκτρική ενέργεια από τους θερμικούς σταθμούς της (π.χ. λιγνίτες και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβαλλόμενο κόστος τους (το κόστος, δηλαδή, που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔEΗ).
Αυτό που υποψιάζεται η Κομισιόν, όπως αναφέρει, είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έμεναν στο περιθώριο και, επίσης, αποτρέπονταν επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό μπορεί να εμπόδισε την επέκταση των ανεξάρτητων παρόχων στην αγορά λιανικής, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Επομένως, η συμπεριφορά της ΔEΗ μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων.
Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η συμπεριφορά αυτή θα συνιστούσε παράβαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Υποπτη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης η ΔΕΗ- Βουτιά πάνω από 6% για τη μετοχή
ΔΕΗ: Τι φέρνει η έρευνα της Κομισιόν- Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Η χώρα υποδέχτηκε 100 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό το 2024
- Όπλα, ναρκωτικά και πυρομαχικά εντόπισαν οι αστυνομικοί σε χωριό του Δήμου Αποκόρωνα
- Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι
- Τραμπ: Πήγε στην εκκλησία και άκουσε ένα κήρυγμα για την προστασία των μεταναστών και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων