ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, πρόκειται για την απαίτηση που πρόβαλε η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» όταν κατέθεσε κατά της ΔΕΗ στις 15 Φεβρουαρίου 2019 αίτημα προσφυγής σε διαιτησία ενώπιον του ICC (INTERNATIONAL COURT OF ARBITRATION) «λόγω αθετήσεως εκ μέρους της ΔΕΗ των υποχρεώσεών της εκ του από 2009 Συμφωνητικού Μετόχων» μεταξύ αυτής και της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.», ζητώντας να καταδικασθεί η ΔΕΗ να της καταβάλει το ποσό των διακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (270.000.000) ευρώ για αποθετική ζημία που, κατά το υπόψη αίτημα, υπέστη νομιμοτόκως από της επιδόσεως της υπόψη Αιτήσεως, πλέον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για ηθική βλάβη που κατά τους ισχυρισμούς της υπέστη.
Η Χαλυβουργική υπέβαλε τις Προτάσεις-Υπόμνημά της (Statement of Claim on Liability) την 14 Φεβρουαρίου 2020, ενώ η ΔΕΗ όφειλε αρχικώς να υποβάλει αντίστοιχα το Υπόμνημά της (Statement of Defense on Liability) την 10 Απριλίου 2020 και μετά από αναβολές λόγω του COVID-19 κατέθεσε το Υπόμνημα της ως τις 4 Μαΐου 2020.
Αφού ολοκληρωθούν οι υποβολές εκατέρωθεν των προσθηκών – αντικρούσεων των Μερών προ της ακροαματικής διαδικασίας, η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματισθεί να γίνει τον Οκτώβριο 2020.
Όπως αναφέρεται στην Οικονομικη Εκθεση Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2020 , της ΔΕΗ, η εταιρεία δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη για την αποθετική ζημία και ηθική βλάβη που επικαλείται η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε, καθώς εκτιμά ότι η πιθανότητα ευδοκίμησης της υπόθεσης κατά της εταιρείας είναι πολύ χαμηλή.
Το ιστορικό του νομικού μπρα ντε φερ των δύο εταιρειών
Η σύγκρουση των δύο εταιρειών ξεκίνησε όταν στις 17/12/18 η ΔΕΗ σταμάτησε την παροχή ηλεκτροδότησης στη Χαλυβουργική, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.
Και όπως είχε ανακοινώσει τότε η ΔΕΗ “αν και η παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ έχει τερματιστεί από το 2015, οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας αυτής παραμένουν έκτοτε σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρίσιμες με αυτές μεγάλων καταναλωτών όπως ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ο ΟΣΕ. Το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων οφείλεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ άσχετων με το χάλυβα.Το ανωτέρω συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, στο πλαίσιο της οποίας η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά στην παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων”.
Ακολούθως η ΔΕΗ κατέθεσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά της εταιρίας με την επωνυμία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» , με την οποία ζήτησε η τελευταία να της καταβάλει το συνολικό ποσό των 30.473.320,80 € νομιμοτόκως από την επομένη της λήξης του τελικού λογαριασμού που εκδόθηκε μετά την καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της υπόψη εταιρείας και μέχρις εξοφλήσεως.
Εξεδόθη η υπ’ αρ. 1769/2019 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία διατάσσεται η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» να καταβάλει στην ΔΕΗ το ως άνω συνολικό ποσό, πλέον του ποσού των € 15.237 για δικαστική δαπάνη . Η ΔΕΗ κοινοποίησε την υπόψη διαταγή πληρωμής στη «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» και περαιτέρω, την 15 Μαρτίου 2019, προέβη σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών, δυνάμει της άνω διαταγής
πληρωμής κατά της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.».
Ακολούθως, την 22 Μαρτίου 2019, επιδόθηκαν στη ΔΕΗ Ανακοπή και Αίτηση Αναστολής με αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» κατά της ΔΕΗ Α.Ε. Κατά τη συζήτηση του αιτήματος για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, η οποία συζητήθηκε την 26 Μαρτίου 2019, το αίτημα απορρίφθηκε.
Η ΔΕΗ, κατόπιν αιτήματος της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.», προέβη σε μερική άρση της επιβληθείσας συντηρητικής κατάσχεσης προς την Τράπεζα EUROBANK μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού της εταιρείας.
Η “απάντηση” της Χαλυβουργικής και η προετοιμασία της ακροαματικής διαδικασίας
Η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» αντιδρώντας στην καταγγελία της σύμβασης από τη ΔΕΗ, κατέθεσε κατά της ΔΕΗ το από 15 Φεβρουαρίου 2019 το αίτημα προσφυγής σε διαιτησία ενώπιον του ICC (INTERNATIONAL COURT OF ARBITRATION) «λόγω αθετήσεως εκ μέρους της ΔΕΗ των υποχρεώσεών της εκ του από 2009 Συμφωνητικού Μετόχων» μεταξύ αυτής και της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.», ζητώντας να καταδικασθεί η ΔΕΗ να της καταβάλει το ποσό των διακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (270.000.000) ευρώ για αποθετική ζημία που, κατά το υπόψη αίτημα, υπέστη νομιμοτόκως από της επιδόσεως της υπόψη Αιτήσεως, πλέον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για ηθική βλάβη που κατά τους ισχυρισμούς της υπέστη.
Ακολούθως αφού ορίστηκε Επιδιαιτητής στις 16 Οκτωβρίου του 2019, συμφωνήθηκαν, στην πρώτη συνεδρίαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, οι όροι αναφοράς της Διαιτησίας. Έγινε δεκτή η πρόταση της ΔΕΗ για Βifurcation, δηλαδή Διχοτόμηση της υπόθεσης. Πρότεινε υπάρξει μια ενδιάμεση απόφαση επί της ευθύνης την όποια επικαλείται στην προσφυγή της η ενάγουσα-προσφεύγουσα και αν ήθελε κριθεί απ’ το διαιτητικό δικαστήριο ότι συντρέχει τέτοια περίπτωση ευθύνης, να ακολουθήσει η εξέταση των θεμάτων της τυχόν ζημίας και των κονδυλίων .
Το δικαστήριο αποδέχθηκε με απόφασή του την Βifurcation και ορίσθηκε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της διαιτησίας με ορίζοντα διεξαγωγής των αποδείξεων έως τον Οκτώβριο 2020.
Η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» υπέβαλε τις Προτάσεις-Υπόμνημά της (Statement of Claim on Liability) την 14 Φεβρουαρίου 2020 ενώ η ΔΕΗ όφειλε αρχικώς να υποβάλει αντίστοιχα το Υπόμνημά της (Statement of Defense on Liability) την 10 Απριλίου 2020. Παρόλα αυτά ζήτησε βραχεία αναβολή λόγω του COVID-19 και το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε η προθεσμία καταθέσεως του Υπομνήματος να μετατεθεί για την 30 Απριλίου 2020 και, τελικά,
για την 4 Μαΐου 2020. Η ΔΕΗ κατέθεσε εμπροθέσμως το υπόψη Υπόμνημα μετά των σχετικών εγγράφων. Έπονται οι υποβολές εκατέρωθεν των προσθηκών – αντικρούσεων των Μερών προ της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα τον Οκτώβριο 2020.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!