ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Enel Romania από τη ΔΕΗ, που όπως είχε δηλώσει η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του deal καθώς αφορά πολυάριθμες εταιρείες και η δυσκαμψία των ρουμανικών αρχών να προχωρήσουν γρήγορα τις τυπικές διαδικασίες έχει επιφέρει μικρή καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, πηγές κοντά στη ΔΕΗ, διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές απαραίτητες διαδικασίες ώστε η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία για τη διεθνοποίηση της ΔΕΗ, να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Η καθυστέρηση αυτή συνέπεσε… με τις πωλήσεις μετοχών της ΔΕΗ από διάφορα funds, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund Helikon Investments έχει πραγματοποιήσει μικρές ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις.
Εν αναμονή του deal που αλλάζει τη φυσιογνωμία της εταιρείας
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο στην πορεία της ΔΕΗ.
Η εταιρεία που πριν την αναλάβει η διοίκηση Στάσση απειλούνταν με χρεοκοπία, σήμερα, έχει πετύχει, όχι μόνο να βελτιώνει σταθερά τα θεμελιώδη μεγέθη της αλλά και να πιάνει τους επιχειρηματικούς στόχους για την επέκτασή της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και τη γεωγραφική της επέκταση με στόχο την καθιέρωσή της και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα assets της Enel στη βαλκανική χώρα αντιστοιχούν με τα τρία τέταρτα της σημερινής ΔΕΗ. Αρκεί να αναφερθεί πως ο αριθμός των πελατών των εταιρειών ενέργειας στη Ρουμανία υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια, ενώ στα περίπου 5 εκατομμύρια είναι οι καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ στην Ελλάδα.
Όμως, η σημασία της συμφωνίας με την Enel είναι μεγάλη σε πολλά επίπεδα, καθώς ταυτόχρονα, αυξάνει τα μεγέθη της ΔΕΗ, μεγεθύνει τη δύναμή της στην προμήθεια και τις ΑΠΕ κατά 623 MW, αποκτά ισχυρή παρουσία στη μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων και κυρίως αποκτά δίκτυα διανομής ενέργειας που έχουν όλο και μεγαλύτερη αξία σε μια εποχή που ενισχύεται η σημασία των διασυνδέσεων.
Αποκτά έτσι μία γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε μία περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι προτεραιότητα όπως και η ανάγκη των γειτονικών χωρών για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Με την απόκτηση της Enel η ΔΕΗ αλλά και η Ελλάδα αποκτούν σημαντική τοποθέτηση στο Νότιο ενεργειακό Διάδρομο.
Στο νέα ενεργειακή αγορά που διαμορφώνεται, η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής και περιφερειακή δύναμη στην αγορά των Βαλκανίων κάτι που είναι ένας από τους στόχους της διοίκησης Γιώργου Στάσση.
Ταυτόχρονα αποκτά μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας, με περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 με 1,3 διs. ευρώ, σε ελκυστική αποτίμηση, θέτοντας τις βάσεις ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο.
Στις ΑΠΕ της Ρουμανίας, μια αγορά με μεγάλες προοπτικές, η ΔΕΗ αποκτά προβάδισμα με έτοιμα έργα ισχύος σχεδόν 600 Μεγαβάτ με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικότερο καλάθι τιμών ρεύματος για τους πελάτες της είτε στη Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.
Κυρίως όμως, αποκτά η ελληνική εταιρεία γεωστρατηγική παρουσία σε μία χώρα των Βαλκανίων που γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη κάτι που κάνει τη συμφωνία σημαντική και για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της οικονομικής διπλωματίας.
Διαβάστε επίσης:
Κωτσόβολος: Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν ΔΕΗ και Quest
ΕΚΤΕΡ-Δομική Κρητής: Πώς αφυπνίζονται οι δύο εταιρείες – Ποια έργα διεκδικούν και μπλοκάρουν
Νέα τιμολόγια ρεύματος: Προσοχή στην παγίδα- Πώς να επιλέξετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»