Η μείωση του λειτουργικού της κόστους της ΔΕΗ με γενναίες κινήσεις, ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων και εξασφάλιση νέων ροών εσόδων είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις κατευθύνσεις που θα κινηθούν τα πρώτα μέτρα εξπρές στα οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Ενέργειας για τη διάσωση της ΔΕΗ.

  • Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η εφαρμογή ενός πολύ πιο αυστηρού πλαισίου από το σημερινό για τους δεκάδες χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού όπως λέγεται, η αύξηση των τιμολογίων, που παραμένει πάνω στο τραπέζι αλλά όχι άμεσα, δεν θα οδηγούσε παρά στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων, αν πρώτα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό τους.
  • Ταυτόχρονα σχεδιάζεται ένα πιο αυστηρό, σχέδιο αναδιάρθρωσης και μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διαθέτει στο μισθολόγιό της  16.747 εργαζόμενους και το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε  790,5 εκατ ευρώ, και ο περιορισμός του θα μπορούσε να μειώσει τη μαύρη τρύπα της επιχείρησης.Για τον περιορισμό του κόστους της επιχείρησης θα επιστρατευθεί  το πλάνο της McKinsey, που πρότεινε ένα νέο οργανόγραμμα, μετακινήσεις προσωπικού, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ίσως και εθελούσια με παροχή κινήτρων, ώστε η εταιρεία να αποκτήσει μέγεθος και ευελιξία ικανό να ανταγωνιστεί στη νέα απαιτητική αγορά που έχει διαμορφωθεί.
  • Πάντα με στόχο την εξασφάλιση εσόδων, τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ενέργειας, περιλαμβάνουν και τη μίσθωση  “πακέτων” παραχωρήσεων υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοί τους, επιτυγχάνοντας έτσι με μια κίνηση δύο στόχους: μείωση κόστους και νέα έσοδα χωρίς η επιχείρηση να χάνει σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία.

Ο γρίφος της ΔΕΗ απασχόλησε χθες την έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον υπουργό Ενέργειας Κ.Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Γ. Θωμά με στόχο να αναζητήσουν άμεσες λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ΔΕΗ με τον πλέον γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα της επιχείρησης επιδεινώνονται ραγδαία σε συνδυασμό με την ανησυχία για την “πραγματική εικόνα των οικονομικών της ΔΕΗ» κυριάρχησαν και ο Κωστής Χατζηδάκης,  τόνισε βγαίνοντας από τη σύσκεψη “επιδιώκουμε να πάμε γρήγορα, το ζήτημα είναι επείγον, και πιεστικό”.

Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, και μέχρι τότε μελετάται προσεκτικά σε όλες τις παραμέτρους του, ώστε να είναι ρεαλιστικό, άμεσο και αποτελεσματικό.