ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπενθυμίζεται ότι έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής στη μονάδα έχει εκδηλώσει και η Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο ρόλος της είναι σημαντικός σε μια εποχή που οι χώρες της περιοχής προωθούν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την ενεργειακή μετάβαση. Η βορειομακεδονική κρατική εταιρεία AD ESM έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για να συμμετάσχει με ποσοστό 25% (εφόσον συμφωνηθούν και οι όροι) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Η πλειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ συνδέεται με τη στρατηγική της να ενισχύσει το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, καλύπτοντας και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς. Η νέα μονάδα θα έχει πλεονέκτημα ότι είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε μια περιοχή με πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG και θα μπορεί να καλύψει ενεργειακές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή με ενισχυμένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Επίσης, θα είναι αυξημένης αποδοτικότητας και με προδιαγραφές βιωσιμότητας που θα την κάνουν ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες μονάδες στην αγορά.
Εγκατεστημένη ισχύς 840 MW και προδιαγραφές βιωσιμότητας
Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με μια (1) γεννήτρια. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα είναι 840 MW και το καύσιμο θα είναι αποκλειστικά φυσικό αέριο. Η σύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, τερματικό σημείο και της διασυνδετήριας γραμμής 400 kV Maritza East – Νέα Σάντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιλεγεί ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric, o οποίος έχει τη δυνατότητα καύσης μίγματος καυσίμου φυσικού αερίου και Υδρογόνου, με περιεκτικότητα σε Υδρογόνο έως και 50% κατ’ όγκο.
Επιπλέον, προβλέπεται, ότι η επίτευξη του ορίου στόχου των εκπομπών CO2, σύμφωνα με το EU Taxonomy (όριο εκπομπών <270 gr CO2/kWh), θα είναι εφικτή με ένα σενάριο ανάμειξης καυσίμου φυσικού αερίου και Υδρογόνου, με περιεκτικότητα σε Υδρογόνο κοντά στο 35% κατ’ όγκο. Με αυτό τον τρόπο, θα έχει επιτευχθεί δραστική μείωση των εκπομπών CO2, εντός των ορίων που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της επένδυσης, τη λειτουργία και αξιοποίησή της στον απαραίτητο χρονικό ορίζοντα, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο έχει λάβει την Απόφαση ‘Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες με στόχο να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με το έργο του FSRU, θα καταστήσει τη Θράκη σημαντικό ενεργειακό κόμβο και ισχυροποιεί το ενεργειακό γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.
Επίσης, αυξάνει την ενεργειακή ευελιξία και τις εναλλακτικές που είναι απαραίτητες, στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ως εκ’ τούτου, συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης σε Λατινοπούλου: Ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ είναι γκέι, η woke ατζέντα δεν αφορά τον γάμο των ομοφύλων
- Παύλος Μαρινάκης: Ενωτική η ομιλία Καραμανλή, από τον Σαμαρά είχαμε προσβολές και ύβρεις
- Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για τράπεζες και Γενικό Δείκτη το 2025
- Ζοζέπ Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης