Προ των πυλών είναι η φημολογούμενη εδώ και καιρό είσοδος της Motor Oil, στο πρώτο ελληνικό υπεράκτιο αιολικό, που θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης εντός της πρώτης «go-to area» στην Ελλάδα, της οριοθετημένης περιοχής ταχείας αδειοδότησης, όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY (MORE) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γνωστοποίησαν, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι πρόκειται να αποκτήσουν κοινό έλεγχο επί της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.».

Η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ» αποτελεί 100% θυγατρική και τελεί υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και διαθέτει μια από τις δύο πρώτες άδειες  έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια. Τη δεύτερη άδεια για υπεράκτια την έχει η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ», η θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου που πουλήθηκε στη ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2023.

Η άδεια της ΔΕΗ είναι για  (216 MW) και της Μότορ Όιλ -Masdar-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (485 MW).  Τα δύο έργα είναι πιθανό να ενωθούν, διαμορφώνοντας ένα από κοινού. Αρχικά στόχος είναι η από κοινού δραστηριοποίηση στο στάδιο των απαιτούμενων ερευνητικών μελετών. Το έργο αυτό θα αποτελέσει την πρώτη σύμπραξη στις ΑΠΕ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών και βέβαια του νέου ξένου  επενδυτή της Masdar. Ουσιαστικά τα δύο έργα θα αντιμετωπιστούν ως ένα όπου η κάθε εταιρία, δηλαδή ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα-Masdar θα έχουν από 200 MW.

Πλέον η Masdar είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής που εισέρχεται στην αγορά των υπεράκτιων πάρκων αποκτώντας τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) στην Ελλάδα -που έχει η Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μητρική της Τερνα Ενεργειακή), διαθέτει call option συμμετοχής στα μελλοντικά έργα, όπως το υπεράκτιο, ακόμη κι αν η Τερνα Ενεργειακή ανήκει στη Masdar.

Οι δυο άδειες αφορούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως- βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και με την ένωσή τους, θα γίνει η την πρώτη μεγάλη σύμπραξη που θα φέρει η είσοδος της Masdar στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Masdar διαθέτει Μνημόνια κατανόησης και με ΔΕΗ και με Motor Oil,  με την οποία έχει συμφωνία για την από κοινού δραστηριοποίηση στην αγορά των υπεράκτιων πάρκων.

Με τη σύμπραξη στο υπεράκτιο, διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των Μοτορ Οιλ και ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και της Motor Oil με τη ΔΕΗ.

Oι δύο εταιρίες έχουν ήδη συμπράξει στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς από τις θυγατρικές τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μore αντίστοιχα του 49% η πρώτη και του 51% η δεύτερη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW της UNAGI, όπως επίσης και στον τομέα του υδρογόνου.

Η ΔΕΗ και η Motor Oil , επίσης, μέσω της κοινής εταιρίας Hellenic Hydrogen έχουν σχεδιάσει την πρώτη επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 12.00 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με προοπτική επέκτασης ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης από τα 100 MW στα 200 MW.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσουν σε δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους έργα στη λιγνιτική περιοχή της Μεγαλόπολης και στις ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Κορίνθου.

Τα επόμενα βήματα: Το θεσμικό πλαίσιο

Το στοίχημα της ανάπτυξης 1,9 GW από υπεράκτια αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες βάσει των στόχων στο σχέδιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εξαρτάται  από την ταχύτητα ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο του εθνικού προγράμματος και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει παραδώσει η  ΕΔΕΥΕΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να εγκριθεί με ΚΥΑ που θα υπογράψουν οι υπουργοί εννέα εμπλεκόμενων υπουργείων για να βγει σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια, με προεδρικό διάταγμα θα οριοθετηθούν οι περιοχές ανάπτυξης, που θα αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα και θα οριστούν οι όροι ανάπτυξης αιολικών πάρκων μέσα σε αυτές. Θα ακολουθήσουν οι έρευνες, διάρκειας 12 μηνών, για να εκκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία των διαγωνισμών.

 Τα υπεράκτια αιολικά είναι έργα απαιτητικά σε τεχνολογία αλλά και επενδύσεις  εντάσεως κεφαλαίου και γι αυτό απαιτούν συμπράξεις. Συμφωνίες για συμπράξεις στην αγορά των υπεράκτιων, έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind.

Τα δεδομένα αλλάζουν μετά την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη MASDAR, και τον από κοινού σχεδιασμό με ΔΕΗ και Motor Oil του πρώτου υπεράκτιου στην Ελλάδα ενώ ενδέχεται να δούμε και άλλες συνενώσεις δυνάμεων  εν όψει των διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Υπάρχει τεράστια βρώμα στο χρήμα και την εξουσία