Μια έκπληξη επιφυλάσσει η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα  κέρδη EBITDA εννεαμήνου της ΔΕΗ θα ξεπερνούν τους ετήσιους στόχους κερδών για το 2020, ξεπερνώντας τα 800 εκατ. ευρώ.

Η προσδοκία για αυξημένα κέρδη, η  οριστικοποίηση της συνεργασίας με την RWE που είναι προ των πυλών, η υλοποίηση κάθε στόχου που έχει τεθεί αλλά και οι σημαντικές προοπτικές της, εκτοξεύουν τη μετοχή της ΔΕΗ, χαρίζοντας στους μετόχους της  αποδόσεις ρεκόρ.

Χθες η μετοχή της εταιρείας, έκλεισε στα 6,5 ευρώ με αύξηση 4%, ενώ η τιμή της αυξήθηκε 10,17% στην εβδομάδα, 30% στο μήνα, 65,4% στο τρίμηνο και 108,3% στο εξάμηνο και  από την 1/1/2020 η τιμή της αυξήθηκε  κατά 57,4%.

Με δεδομένη πια την εμπιστοσύνη των επενδυτών,  που την έχει κερδίσει η αξιόπιστη και σοβαρή  διοίκηση Γιώργου Στάσση που έφερε με σταθερά βήματα τη ΔΕΗ στη σημερινή της θέση, το ενδιαφέρον των επενδυτών που σήμερα μπαίνουν στην μετοχή, είναι σε όσα μέλλονται να γίνουν στην εταιρεία. Τόσο το επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία με έμφαση στις ΑΠΕ και τις διεθνείς συνεργασίες, όσο και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021, ενισχύοντας τη ΔΕΗ με δύναμη πυρός 1,5 δισ. ευρώ.

Όλα τα μάτια στο Investors Day

Τα αποκαλυπτήρια του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας θα γίνουν στις 2 Δεκεμβρίου  στο Investor’s Day, που είχε αρχικά προγραμματιστεί το Μάρτιο του  2020 στο Λονδίνο και αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού- Πλέον παρουσία δεκάδων ελλήνων και ξένων αναλυτών, η ΔΕΗ πρόκειται να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο της Business Plan για την περίοδο 2021-2023 σε ένα κοινό που δεν θα δυσκολευτεί να το πείσει αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα αφορά:

  • την επέκταση στις  ΑΠΕ με στόχο ένα μερίδιο 20% και ισχύ άνω του 1 γιγαβάτ,
  • την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου,
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
  • τα σχέδια ανάπτυξης στην ηλεκτροκίνηση,
  • τη στρατηγική ανάπτυξης της εμπορικής της πολιτικής,

Πρόκειται να γίνει ειδική αναφορά στο Green Deal της ΔΕΗ που έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024.

Και αυτό η ΔΕΗ δεν θα το κάνει μόνη της αλλά  με μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνει κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος της είναι να  ξεπεράσει  κατά πολύ την ισχύ του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Ξεχωριστή θέση στα σχέδια της ΔΕΗ έχει η επέκταση στο υδρογόνο και η κατασκευή μεγάλων  φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα  (30 μεγαβάτ και 200 μεγαβάτ αντίστοιχα ) ενώ   σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).

Και μια έκπληξη από τον Γιώργο Στάσση

Μέσα σε  ένα χρόνο από την ανάληψη της θέσης αυτής,  ο Γιώργος Στάσσης πέτυχε όσα  είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την τότε «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ. Στα αποτελέσματα εννεαμήνου, το ύψος των EBITDA που σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν άνω των 800 εκατ. ευρώ, κάνοντας εφικτό τον στόχο για 1 δισ. ευρώ ήδη από τη φετινή χρονιά, θα αποτελέσουν τη θετική έκπληξη που θα συμπληρώσει ιδανικά την εικόνα επιτυχημένης πορείας της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το guidance από την εταιρεία έκανε λόγο για EBITDA πάνω από 700 εκατ ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ το 2024.

Οι επιδόσεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά  αποδείξεων ότι η ΔΕΗ έχει αλλάξει: Έγινε πράξη η εκκίνηση της απολιγνιτοποίησης και η στροφή στις ΑΠΕ, αποκαταστάθηκε    η ρευστότητα της εταιρείας, ξεκίνησε  η εθελούσια και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και των προϊόντων της, οι τιτλοποιήσεις ολοκληρώθηκαν και έτσι η ΔΕΗ και η διοίκησή της δικαιώνει όσους επενδύουν σε αυτή και κερδίζει την εμπιστοσύνη μελλοντικών επενδυτών.

Και το ενδεχόμενο να τα καταφέρει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από κοινού με τη Motor Oil,  μπορεί να βάλει τη ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο σε δυνατότητες και προοπτική, ανοίγοντας  ακόμη ένα νέο κεφάλαιο.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Άντλησε τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ από τιτλοποίηση απαιτήσεων

Μείωσε κατά 1,1% η ΔΕΗ το μερίδιο στην προμήθεια στο 63,2%

Τα deals του lockdown

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση