ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τραπεζικές υπηρεσίες όπως το Buy Now Pay Later (BNPL) και η διαχείριση λογαριασμών με έμφαση στα κοινόχρηστα, αλλά και η εκμετάλλευση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΔΕΗ σε ξεχωριστή ΑΕΑΑΠ, μπορούν να δημιουργήσουν νέα δυναμική στη ΔΕΗ αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία, τη θέση της στην αγορά αλλά και την πρόσφατη εξαγορά της Κωτσόβολος.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα της μεγαλύτερη εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας το πελατολόγιο των 6 εκ. νοικοκυριών που διαθέτει.
Καθώς τα περιθώρια μειώνονται για την προμήθεια ενέργειας λόγω του ανταγωνισμού, η ΔΕΗ επιδιώκει να δώσει έμφαση στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών στον πελάτη, προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση της μαζί του με συνέργειες, αλλά και να αυξήσει τα έσοδα και τα κέρδη της.
Στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σε μια πλειάδα δραστηριοτήτων που αφορούν τον καταναλωτή κατά το πρότυπο της COSMOTE.
Oι επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν ένα νέο πεδίο για τη ΔΕΗ, που μπορεί να ξεκινούν με αφορμή της δραστηριότητα χορήγησης δανείων της Κωτσόβολος, όμως αναφέρουν πληροφορίες ότι αυτό αποτελεί μόνο την αφορμή για να εισέλθει η ΔΕΗ σε ένα τομέα που μπορεί να αναπτύξει ανεξάρτητα.
Δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας η δημιουργία Holding, όμως αναπτύσσοντας τις παραπάνω δραστηριότητες στόχος είναι ο όμιλος ΔΕΗ να περιλαμβάνει σειρά νέων πηγών εσόδων που μεσοπρόθεσμα θα απαιτήσουν μια νέα δομή.
Buy Now Pay Later: Και ψηφιακό πορτοφόλι από τη ΔΕΗ
Στο πλαίσιο του banking as a service που προσφέρεται από κάποιες τράπεζες, η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να αποκτήσει ενά white label app, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της σε υπηρεσίες όπως το Buy Now Pay Later.
Καθώς αυξάνεται η προτίμηση του αγοραστικού κοινού σε αυτή την υπηρεσία, η ΔΕΗ επιδιώκει να διεισδύσει σε μια νέα αναδυόμενη αγορά.
Σύμφωνα με έρευνα της Klarna «Shopping Pulse Report 2023» για το 3ο τρίμηνο του έτους, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 16.000 καταναλωτές από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο υπηρεσίες «Buy Now, Pay Later (BNPL)» έναντι της χρήσης πιστωτικών καρτών.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο τα στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα έδειχναν ότι 1 στους 3 Έλληνες πληρώνει τις αγορές του με digital wallets.
Στην Ελλάδα, το 53% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα επέλεγε υπηρεσίες BNPL για πληρωμές με άτοκες δόσεις, και το 32% ότι θα προτιμούσε τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Επιπλέον, το 60% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί χρήσιμο να μπορεί να πληρώσει ένα ακριβό προϊόν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς πρόσθετο κόστος ή τόκους.
Η υπηρεσία καταγράφει ήδη σημαντική διείσδυση -ιδίως στο νεανικό κοινό- και οι μισοί (48%) των χρηστών της υπηρεσίας είναι κάτω των 35 ετών, γεγονός που κάνει μια τέτοια υπηρεσία όχημα πρόσβασης σε νέους καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τραπεζική σχέση.
Η ανάπτυξη της ΔΕΗ σε αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία αλλά και ανταγωνιστικότερες τιμές για τους πελάτες της. Και το κυριότερο να εξασφαλίσει στην εταιρεία πρόσβαση στους καταναλωτές του μέλλοντος προσελκύοντας νεανικά κοινά,
Σήμερα στην αγορά του BNPL υπάρχουν οι συνεργασίες των Klarna-Public, TBI Bank-Skroutz.
Διαχείριση Κοινοχρήστων
Ένας από τους στόχους του νέου επιχειρηματικού σχεδίου είναι να αποκτήσει η ΔΕΗ πρόσβαση στη ρευστότητα νέων αγορών, όπως αυτής των κοινοχρήστων, που υπολογίζεται σε 500 εκ ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ εξετάζει ενδεχόμενο εξαγοράς σχετικής πλατφόρμας όπως είναι οι billys.gr και η koinoxrista.gr στις οποίες σήμερα αντιστοιχεί πολύ μικρό μερίδιο της συνολικής αγοράς, αλλά θα είχαν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας εταιρείας όπως η ΔΕΗ.
Εκμετάλλευση ακινήτων
Σημαντική νέα δραστηριότητα για την εταιρεία θα είναι η αξιοποίηση ακινήτων, με ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα περάσουν τόσο τα ακίνητα που διαθέτει όσο και τα ακίνητα της Κωτσόβολος, εξασφαλίζοντας νέες υπεραξίες στην εταιρεία.
Στους στόχους της εταιρείας είναι η δημιουργία ΑΕΑΑΠ και η εξασφάλιση υπεραξιών από τη συμμετοχή της σε αυτή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις