• Business

    ΔΕΗ: Οι αναλυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα εξαγορά στη Ρουμανία

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν δημιουργία αξίας από τις κινήσεις της ΔΕΗ στη Ρουμανία και ανεβάζουν τον «πήχη» για τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και τις αμοιβές των μετόχων.

    Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος J.P. Morgan είναι θετικός και παραμένει αγοραστής για τις μετοχές της ΔΕΗ. H τιμή στόχος διατηρείται στα 15 ευρώ και η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight) έναντι της ευρύτερης αγοράς.

    Η αναλύτρια Anna Antonova της JPM επισημαίνει ότι η ΔΕH μαζί με τα αποτελέσματα ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία. Η συνολική χωρητικότητα είναι 629MW σε λειτουργία και 145MW σε προετοιμασία από τον όμιλο Evryo της Macquaire, έναντι συνολικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα προσθέσει 100 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως στα EBITDA του ομίλου από το 2025. «Η ΔΕH θα παραμείνει εντός του στόχου στον δείκτη μόχλευσης στις 3,5 φορές κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συμφωνία είναι λογικά τιμολογημένη και ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ΔΕΗ, καθώς στοχεύει στη μείωση της θέσης της ΔΕH Ρουμανίας σε πελάτες με μεγάλη διάρκεια και θα συμβάλλει στην αύξηση του μεριδίου της αιολικής παραγωγής στο χαρτοφυλάκιο. Επί του παρόντος, η πλειονότητα της ανάπτυξης προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια. Η διοίκηση παρείχε μήνυμα εμπιστοσύνης αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του 2024-2026», συμπεραίνει η Antonova.

    Η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας επισημαίνουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές τους από το ελληνικό χρηματιστήριο και θέτουν την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ με σύσταση αγορά (buy).

    «Η συμφωνία για τις ΑΠΕ θα ξεκλειδώσει €0,6 ανά μετοχή και επαναλαμβάνουμε τη ΔΕΗ ως top pick. Αυξάνουμε τα φετινά EBITDA κατά 5% στα €1,82 δισ. (που αντιστοιχούν στις προβλέψεις), αλλά μειώνουμε τα EBITDA 2025/2026 κατά 1%, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τις παραδοχές μας για τα φωτοβολταϊκά εν μέσω της αυξανόμενης περικοπής των ΑΠΕ. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις μας οδηγούν σε αμετάβλητο στόχο τιμής στα 17,5 ευρώ, τοποθετώντας τη ΔΕΗ σε αποτίμηση 7,4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις υψηλότερες τιμές των ανταγωνιστών της, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί να δικαιολογηθεί από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ. Η αποτίμησή μας δεν ενσωματώνει τη νέα συμφωνία με τις ΑΠΕ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει άλλα 0,6 ευρώ ανά μετοχή», υπογραμμίζει ο Αθανασούλιας.

    «Παρά την εξαιρετική επιχειρησιακή απόδοση, οι επιδόσεις των τιμών ήταν αδύναμες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και επιβαρύνθηκαν από τη ροή ειδήσεων που επισκίασαν τα βασικά αποτελέσματα, με πιο πρόσφατη είδηση την επαναφορά της ειδικής εισφοράς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 629MW στη Ρουμανία έναντι 700 εκατ. ευρώ, υποδηλώνει 1,1 εκατ. ευρώ ανά MW, αρκετά ευνοϊκή αποτίμηση και στα ίδια επίπεδα με τις πρόσφατες συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο 600MW και θα καταστήσει τη ΔΕΗ τον μεγαλύτερο διαχειριστή ΑΠΕ στη Ρουμανία (μερίδιο αγοράς 25% περίπου), ενώ παράλληλα θα εξισορροπήσει εν μέρει την τοπική καθαρή μακροχρόνια έκθεση πελατών 7TWh. Η συμφωνία θα βελτιώσει επίσης το μείγμα δυναμικότητας ΑΠΕ της ΔΕΗ, με κλίση προς το ανώτερο προφίλ παραγωγής των αιολικών πάρκων, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 69% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τέλος, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της ΔΕΗ στα 2,1GW, η οποία – σε συνδυασμό με τα 3,3GW υπό κατασκευή, διασφαλίζει ουσιαστικά τον στόχο της για το 2026 των 5,5GW, γεγονός που υποδηλώνει ότι επίκειται αναβάθμιση του συνολικού στόχου για τις ΑΠΕ», συνεχίζει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά εξηγούν ότι ο όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε σταθερά στοιχεία για το α΄ εξάμηνο φέτος, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει την πρόβλεψή της για τα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι η νέα εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Η σύσταση για τη μετοχή είναι υπεραπόδοση (overweight) και η τιμή στόχος στα 19,7 ευρώ.

    «Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία από τη Macquarie, με επιχειρηματική αξία περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το εξαγορασμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ αποτελείται από 600MW εγκατεστημένης ισχύος χερσαίων αιολικών, 22MW υδροηλεκτρικά, 6MW συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS), 1MW φωτοβολταϊκά, με άλλα 145MW στο στάδιο της προετοιμασίας. Η ΔΕΗ αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί έως το δ’ τρίμηνο φέτος, συνεισφέροντας περίπου 100 εκατ. EBITDA ετησίως. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το σύνολο των ΑΠΕ σε λειτουργία θα ανέλθει σε 5,3GW. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα, η διοίκηση παρείχε περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ του χαρτοφυλακίου, με περιουσιακά στοιχεία με μέση διάρκεια ζωής 8-10 έτη, με 50% της παραγωγής που πωλείται σε εμπόρους στο πλαίσιο συμφωνημένων συμβολαίων τιμών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», εξηγούν οι αναλυτές της Euroxx.

    «Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 4,02 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά υποστηριζόμενα από την πλήρη ενοποίηση της ENEL Ρουμανίας. Τα λειτουργικά έξοδα ήταν 5% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλότερων δαπανών μισθοδοσίας (ENEL RO) και των προβλέψεων για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές, αλλά και χαμηλότερες αγορές ενέργειας και δικαιώματα CO2, ενώ επίσης αναφέρεται αύξηση των εξόδων απόσβεσης κατά 45% σε ετήσια βάση», επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

    «Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 57% περίπου σε ετήσια βάση, με το αναφερόμενο EBITDA να διαμορφώνεται σε EUR 880 εκατ. ή +52% σε ετήσια βάση, λόγω της αρνητικής επίπτωσης ύψους 48 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των συμβάσεων αγοράς και πώλησης. Η καθαρή χρηματοδότηση ανήλθε σε 180 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 36% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να διαμορφωθούν σε 251 εκατ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη (προ μειοψηφιών) διαμορφώθηκαν σε 189 εκατ. ευρώ, +4,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο πέρυσι. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες ανήλθαν σε 179 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 3,8 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο πέρυσι, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρνητικές στα 327 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων επενδύσεων και της οριστικοποίησης των συναλλαγών», καταλήγουν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

    Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, με τα EBITDA να διαμορφώνονται υψηλότερα από τις προσδοκίες της, χάρη στις καλές επιδόσεις τόσο της διανομής όσο και της ολοκληρωμένης δραστηριότητας (παραγωγή και προμήθεια), οι οποίες υποβοηθήθηκαν από την ενοποίηση των ρουμανικών δραστηριοτήτων για πρώτη φορά. Οι αναλυτές της ΑΧΙΑ διατηρούν τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή.

    «Η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψή της για επαναλαμβανόμενα EBITDA για το έτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 0,35 δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Evryo, που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145MW σε περιουσιακά στοιχεία υπό κατασκευή. Η συμφωνία έχει συνολική επιχειρηματική αξία περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία να προσθέτουν ένα εκτιμώμενο ποσό 100 εκατ. ευρώ σε EBITDA ετησίως», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

    «Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Macquarie, πρόκειται για μια συμφωνία σε ελκυστική τιμή (η διοίκηση δήλωσε ότι αποδίδει περίπου 10% μη μοχλευμένο συντελεστή αποδοτικότητας IRR έργου), ενώ το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει μεγάλη διάρκεια στην προσφορά προσθέτει περαιτέρω στις αποδόσεις των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων. Η εξαγορά και οι επενδύσεις οργανικής ανάπτυξης αυξάνουν τη μόχλευση (καθαρό χρέος προς EBITDA) που σήμερα ανέρχεται σε 2,3 φορές (καθαρό χρέος στα 3,83 δισ. ευρώ), με το ανώτατο όριο των 3,5 φορών να μας οδηγεί στον υπολογισμό για πρόσθετο καθαρό χρέος περίπου 4,0 δισ. ευρώ έως το 2026. Η διοίκηση σημείωσε ότι εξετάζει την αγορά χρέους σε ευρώ. Τέλος, επισημαίνουμε την πεποίθηση της διοίκησης (όπως εκφράστηκε στην τηλεδιάσκεψη) για καθαρά κέρδη 700-800 εκατ. ευρώ το 2026 (ή αύξηση πάνω από 100% σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα του 2024), καθώς οι συνεχιζόμενες επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν», καταλήγει η ΑΧΙΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά 629MW ΑΠΕ της Evryo Group στη Ρουμανία

    Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή από τις ελληνικές μετοχές

    J.P. Morgan για ΔΕΗ και ΟΤΕ: Παραμένει αγοραστής στις μετοχές τους

     



    ΣΧΟΛΙΑ