ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία πώλησης της μονάδας αερίου ΗΡΩΝ Ι στη ΔΕΗ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης. Η συμφωνία για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Κρήτης που κρίνονται κατεπείγουσες, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη μετά από πολύμηνες συζητήσεις.
Η εξαγορά της μονάδας «ΗΡΩΝ 1» ισχύος 147 ΜW στην Κρήτη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και η μεταφορά της στην Κρήτη είναι απαραίτητο να γίνει πριν από το καλοκαίρι του 2024, ώστε να συμβάλει στην κάλυψη του ελλείμματος ισχύος κατά τη φετινή θερινή περίοδο. Μάλιστα λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορεί να γίνει με διαγωνισμό η επιλογή της μονάδα καθώς θα καθυστερούσε η επιλογή του αναδόχου. Η επιλογή που έχει προκριθεί είναι μια απευθείας ανάθεση του έργου της ενίσχυσης της ισχύος της ΔΕΗ για να επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η θωράκιση της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι μόνο για φέτος, η ΔΕΗ προβλέπει την απόσυρση 2 μονάδων από την Κρήτη και 26 από τα άλλα νησιά, σχέδιο το οποίο έχει γνωστοποιήσει προς το υπουργείο και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο καθιστά επιτακτική την αναζήτηση λύσεων καθώς το έλλειμμα ισχύος μόνο για την Κρήτη υπολογίζεται σε 190 MW.
Αυτό σημαίνει πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μεταφοράς. Εργασίες που επίσης θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, καθώς μεσολαβεί μόλις ένα 5μηνο για την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μεταφορά της Ήρων 1 στην Κρήτη νησί, αφορά τη μίσθωση από τη ΔΕΗ της μονάδας, με option όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες για την εξαγορά της, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Ήρων είναι θετική σε αυτή την προοπτική ενώ είχε υποβάλει και στο παρελθόν σχετικό αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μεταφορά της μονάδας φυσικού αερίου.
Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση
Για να υπάρξει συμφωνία και να καλυφθούν τα κενά της Κρήτης αλλά και των άλλων νησιών, πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους και το καθεστώς αποζημιώσεων. Αυτό θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έγκριση της Κομισιόν ότι δε συνιστά κρατική ενίσχυση καθώς η δαπάνη των μονάδων θα καλυφθεί από το «ταμείο» των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Το σχέδιο είναι ευρύτερο και αφορά την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών στο πλαίσιο της απόσυρσης 41 μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκαλέσει το σφράγισμα παλιών μονάδων από την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Πρόκειται για μονάδες πεπαλαιωμένες και μη αποδοτικές που αθροίζουν ένα «στόλο» άνω των 700 σε όλη την επικράτεια και οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες και έχουν συμπληρώσει τον κύκλο ζωής τους.
Αναμένεται στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και ΡΑΑΕΥ προκειμένου να αποφασιστούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κενών που θα δημιουργηθούν στα νησιά, με στόχο να έχουν καταλήξει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε λύση έως τα τέλη του μήνα.
Η πρόταση της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ τόσο για την Κρήτη όσο και για τα άλλα νησιά προσανατολίζεται στην αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων της, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα. Μάλιστα έχει προχωρήσει και σε μελέτη αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και των μελλοντικών αναγκών των νησιών, έχοντας εκπονήσει δύο κυρίως σενάρια που χαράσσουν τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας.
Η πρόταση της ΔΕΗ χωρίζει σε δύο κατηγορίες τα νησιά, προβλέποντας μία ομάδα που απαρτίζεται από τα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου, της Θήρας, της Χίου και της Λέσβου όπου οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν συνδυαστικά (με χρήση αεριοστροβίλων και Η/Ζ). Και μία δεύτερη ομάδα που απαρτίζεται από τα νησιά Σάμος, Λήμνος, Κως/Κάλυμνος, Κάρπαθος και λοιπά νησιά, στα οποία η κάλυψη των αναγκών μπορεί να γίνει μόνο με μίσθωση Η/Ζ. Συνολικά για να καλυφθούν τα νησιά με μονάδες αεριοστοβίλων και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μόνο για φέτος θα απαιτηθούν 8 μονάδες και 77 Η/Ζ και το 2025 10 αεριοστρόβιλοι και 126 Η/Ζ.
Μόνο για φέτος, η ΔΕΗ προβλέπει την απόσυρση 2 μονάδων από την Κρήτη και 26 από τα άλλα νησιά, σχέδιο το οποίο έχει γνωστοποιήσει προς το υπουργείο και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο καθιστά επιτακτική την αναζήτηση λύσεων καθώς το έλλειμμα ισχύος μόνο για την Κρήτη υπολογίζεται σε 190 MW.
Το συνολικό κόστος της απόσυρσης έχει προσδιοριστεί στα 500 εκατ. στο σενάριο που επιλεγεί μόνο η μίσθωση μονάδων αεριοστροβίλων και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) και μεταξύ 200 και 300 εκατ. στο δεύτερο σενάριο που προβλέπει κάλυψη των αναγκών με συνδυασμό απόκτησης μονάδων αεριοστροβίλων και μίσθωσης μονάδων και Η/Ζ. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι συνάρτηση του χρόνου απόσβεσης του κεφαλαίου (capex) και ανάλογα με τον αν η απόσβεση αυτή θα συντελεστεί στην πενταετία ή τη δεκαετία.
Διαβάστε επίσης
ΗΡΩΝ Ι: Τι λένε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ για τη μονάδα φυσικού αερίου
Πατεράκης (ΔΕΗ): Τρέχει στο cloud ήδη σημαντικό μέρος της εταιρίας
Συμφωνία Στάσση-Περιστέρη για την ηλεκτρική θωράκιση της Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι