• Business

    ΔΕΗ: Γιατί αποσχίστηκε η PPC Inspecta από το Innovation Hub – Νέα δραστηριότητα στην πιστοποίηση

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Νέα θυγατρική στην επιθεώρηση και την πιστοποίηση δημιούργησε η ΔΕΗ, διαχωρίζοντας σε ξεχωριστή δραστηριότητα τον κλάδο Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης από το Innovation Hub της εταιρείας.

    Ειδικότερα, η ΔΕΗ μετά την απόσχιση προχωρεί στην εισφορά του εν λόγω κλάδου σε νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΗ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» και διακριτικό τίτλο «PPC INSPECTRA» που αποτελεί 100% θυγατρική της, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ.

    Ο αυτοτελής κλάδος Εργαστηρίων, Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της Εταιρείας (ο «Κλάδος» ή «ΤIC») λειτουργεί σήμερα υπό εσωτερική διεύθυνση της ΔΕΗ και το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα διαπίστευσης.

    Στόχος της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση του ΔΣ προς την Γενική Συνέλευση, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από  την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

    Ακολούθως, η PPC INSPECTRA θα μπορεί να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη θα εξυπηρετεί από τη σύστασή της και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.

    Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να  δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του  χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της.

    Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC. Η ζήτηση αυτή παρατηρείται  ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων,  Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου.

    Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

    Σημειώνεται, ότι η αγορά της πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη  ανάπτυξη λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η λειτουργία του Κλάδου υπό  εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να επιτρέπεται να εξυπηρετεί πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της και, ως εκ τούτου, την απώλεια πολύ σημαντικών εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης.

    Υψηλή ζήτηση για πιστοποίηση

    Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΔΣ προς τους μετόχους της ΔΕΗ, η ενεργειακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας καθιστούν επιτακτική την επέκταση σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες που συνδέονται με τον Κλάδο, ενόψει και της αναμενόμενης συρρίκνωσης των υφιστάμενων σχετικών υπηρεσιών, συνεπεία της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης και διασύνδεσης των νησιών.

    Παράλληλα η αύξηση της  διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΑΠΕ») και της ηλεκτροκίνησης, η αυξανόμενη  ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας και συμμόρφωσης των προϊόντων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πρότυπα, η ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, η αύξηση του  παγκόσμιου εμπορίου και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και πολλών διεργασιών, δημιουργούν υψηλή ζήτηση και νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC.

    Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου.

    Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του  προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

    Έχοντας υπόψη και τα ανωτέρω, από την απόσχιση του Κλάδου με σύσταση θυγατρικής, προσδοκάται ότι θα δημιουργηθούν τα παρακάτω οφέλη:

    1) Θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από  την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

    Ειδικότερα, όσο ο Κλάδος λειτουργεί υπό εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας, το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει  ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει δεκτό το  σχετικό αίτημα διαπίστευσης. Περαιτέρω, καθώς η αγορά της πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη  ανάπτυξη λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η λειτουργία του Κλάδου υπό  εσωτερική διεύθυνση της Εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να επιτρέπεται να εξυπηρετεί  πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της και, ως εκ τούτου, την απώλεια  πολύ σημαντικών εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης.

    2) Η απόσχιση θα οδηγήσει σε ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων του Κλάδου, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω της οργανικής (και μόνο) ανάπτυξης. Ειδικότερα, η θυγατρική που θα προέλθει από την απόσχιση του Κλάδου, θα είναι σε θέση να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη θα  εξυπηρετεί από  τη σύσταση της και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.

    Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να  δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της. Παρά το γεγονός ότι η απολιγνιτοποίηση και η  διασύνδεση των νησιών προβλέπεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες του Κλάδου, η θυγατρική μέσω της μεγάλης επέκτασης του πεδίου διαπίστευσής της, της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, αλλά και της εν γένει υλοποίησης ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου με την  ανανέωση του εξοπλισμού της, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της ελληνικής  αγοράς TIC.

    3) Η πλήρης ενσωμάτωση των εξαγορασθησομένων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη διείσδυση στην αγορά και την εκμετάλλευση όλων των συνεργειών στον μέγιστο βαθμό. Ειδικότερα, θα επιτρέψει την πλήρη ενοποίηση των πεδίων διαπίστευσης και τη  δυνατότητα έκδοσης μίας ενιαίας έκθεσης δοκιμών/πιστοποιητικού ελέγχου, γεγονός που αποτελεί  και απαίτηση του συνόλου των πελατών από τους παρόχους TIC.

    Η έρευνα της αγοράς αποδεικνύει ότι η δυνατότητα του παρόχου να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που αιτούνται οι  πελάτες είναι λόγος επιλογής παρόχου (“One Stop Shop”). Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μειωμένα κόστη (ενδεικτικά, λειτουργικά κόστη κλπ) ενώ θα συνεισφέρει και στην επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα καθώς θα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, αναμένεται να  της προσφέρει  μία ξεκάθαρη και δυναμική παρουσία στην αγορά, η οποία ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους λοιπούς παράγοντες της αγοράς.

    Έτσι, με μία  τέτοια προνομιακή θέση στην αγορά, η ΔΕΗ θα μπορεί να διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με εμπλοκή σε έργα και συνεργασίες μεγαλύτερης κλίμακας, τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της και θα λειτουργήσουν ως φορείς ανάπτυξης και εξέλιξης των δραστηριοτήτων της εν συνόλω.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποθήκευση Ενέργειας: Μάχη ισχυρών για τις 4ωρες μπαταρίες με λειτουργική ενίσχυση

    ΔΕΗ: Ποιες είναι οι επόμενες 5 περιοχές που ανοίγουν για καταστήματα franchise

    Τρεις +1 νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως – Τι αλλάζει για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ