Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Νίκος Σταθόπουλος (Nova)
Με νέους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη οπτικής ίνας στη χώρα, καθώς η ΔΕΗ υλοποιεί γρήγορα τους σχεδιασμούς της, για την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.
Με ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος, καθώς αναπτύσσει την οπτική ίνα εναέρια και όχι υπόγεια, η ΔΕΗ στοχεύει μέχρι το 2025, οι οπτικές ίνες της να φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με το κατασκευαστικό σχέδιο που ανακοίνωσε, πρόκειται να καλύψει περιοχές στις οποίες έχουν αναλάβει να επενδύσουν Voodafone και Nova, οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς τα πλάνα τους.
Αντίθετα, στα σχέδια της ΔΕΗ δεν είναι να τοποθετήσει εναέρια οπτική ίνα στις περιοχές που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ.
Γιατί ο ΟΤΕ, αντίθετα με τους εναλλακτικούς παρόχους, προχωρά δυναμικά τις επενδύσεις σε Fiber To The Home – έφτασε περίπου τα 1,1 εκατομμύρια σπίτια στο τέλος Ιουνίου 2023 και τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2023. Ο ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνει την πελατειακή βάση FTTH καταγράφοντας ισχυρές αυξήσεις στους συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 56 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό συνδρομητών FTTH να φθάνει τις 194 χιλιάδες, ή το 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, σημαντικά αυξημένο από το 6,5% ένα χρόνο πριν. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ – ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών – αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής επέκταση του δικτύου, καθώς και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες.
Σημειώνεται ότι η οπτική ίνα συνιστά την κρισιμότερη παράμετρο για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), όπου μέχρι πρότινος η χώρα μας καταλάμβανε την 25η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προκειμένου να ενισχύσει τη διείσδυσή του στον τομέα των οπτικών ινών, ο ΟΤΕ έχει εντατικοποιήσει τις προσφορές του στους συνδρομητές σε συνεχή βάση μέσω της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών.
Η ΔΕΗ κατασκευάζει πιο γρήγορα γιατί τοποθετεί εναέρια
Αντίστοιχα και ο στόχος της Nova είναι να φτάσει επίσης τα 1,7 εκ. νοικοκυριά μέχρι το 2027, στόχος που ακόμη παραμένει μακρινός.
Οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ, που υλοποιούνται πολύ πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους δύο εναλλακτικούς παρόχους, Voodafone και Nova που σύντομα θα βλέπουν τη ΔΕΗ να μισθώνει τη δική της οπτική ίνα στις περιοχές που έχουν αναλάβει, εκτοπίζοντάς τους. Γιατί το πλεονέκτημα της ΔΕΗ δεν είναι μόνο η ταχύτητα στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές που θα μπορεί να δίνει στην αγορά την επόμενη μέρα.
Η ΔΕΗ έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, σε μια αγορά που όπως δείχνουν οι μελέτες έχουμε πολύ χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η διείσδυση του Fiber to the Home είναι περιορισμένη και οι χρεώσεις στο ίντερνετ ακριβές. Η δραστηριότητα της ΔΕΗ μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της οπτικής ίνας, κάτι σημαντικό για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Με την ενεργή συμμετοχή της στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας, η ΔΕΗ κάνει πιο γρήγορα πραγματικότητα την gigabit society που αποτελεί προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού.
Οι περιοχές
Ειδικότερα, οι περιοχές που αναπτύσσεται το νέο Δίκτυο FTTH της ΔΕΗ FiberGrid είναι: Υπό κατασκευή, οι δήμοι Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, νέες περιοχές στην Αττική, οι δήμοι Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μοσχάτου-Ταύρου, Δάφνης-Υμηττού και νέες περιοχές στο νομό Θεσσαλονίκης οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη. Επιπλέον, οι πόλεις
Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη.
Το ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Από το 2024 η χονδρική
Η ΔΕΗ FiberGrid θα μπορεί να διαθέσει εμπορικά την οπτική ίνα από το 2024 και θα διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά τη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Σημειώνεται ότι στους εν δυνάμει πελάτες της ΔΕΗ εκτός από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σύντομα θα είναι και οι εταιρείες που αναπτύσοουν δίκτυα ψηφιακών μετρητών, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.
Μάλιστα πληροφορίες, αναφέρουν πως η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει τιμές έως και 20% χαμηλότερες από τον ΟΤΕ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, είπε σχετικά στο Investor Day ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής στη χονδρική, υπηρεσιών οπτικής ίνας, έχοντας ένα «μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα χαμηλού κόστους και γρήγορης εγκατάστασης μέσω των υφιστάμενων υποδομών».
Αλέξανδρος Πατεράκης: Το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, δήλωσε: «Όραμά μας, είναι μια ψηφιακή κοινωνία, προσβάσιμη και ανοικτή σε όλους, που θα συμβάλει και θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ένα υπερσύγχρονο και σταθερό δίκτυο παθητικής και ενεργής πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι τις κατοικίες, τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς.
Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid δίνουμε τη δυνατότητα στους παρόχους του κλάδου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δικούς τους, τελικούς πελάτες και να συμβάλλουμε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, για την Κοινωνία των Gigabit. Εξάλλου, το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού».
Διαβάστε επίσης
Vodafone: Επιτάχυνση του έργου ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών (FTTH)
Κωνσταντίνος Μασσέλος (ΕΕΤΤ): Η ανάπτυξη των δικτύων FTTH μειώνει την κατανάλωση ενέργειας