Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΔΕΗ: Εξετάζει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό CFD για ΑΠΕ στη Ρουμανία

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποφασίσει η ΔΕΗ, αν πρόκειται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Ρουμανία, για την ανάθεση συμβάσεων CfD για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1 GW και 500 MW, αντίστοιχα.

Το σχετικό διαγωνισμό ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 18η Νοεμβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου.  Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια 15 ετών  και όπως προβλέπει για τα αιολικά το μέγιστο έσοδο είναι 82 ευρώ ανά MWh ενώ για τα φωτοβολταϊκά είναι 78 ευρώ ανά MWh.
Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση για διαγωνισμό στη Ρουμανία, μετά την έγκριση του μηχανισμού επιδότησης για συμβάσεις διαφοράς (CfDs) για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οι στόχοι της Ρουμανίας στις ΑΠΕ

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για 34% συμμετοχής των ΑΠΕ για το 2030  η Ρουμανία σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 7 GW νέας ισχύος, εκ των οποίων περίπου τα 3,7 GW προορίζονται για φωτοβολταϊκά έργα ηλιακής ενέργειας.
Το  μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρική ενέργεια θα φτάσει το 58,8% το 2030 και το 83,2% το 2050. Ο κύριος συντελεστής σε αυτή την αύξηση είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 2030 και επιπλέον από το υδρογόνο το 2050. Το μερίδιο ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών θα είναι 26,6% το 2030 και 43,2% το 2050, λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των οδικών μεταφορών. Στη θέρμανση και ψύξη τομέα, το μερίδιο ΑΠΕ εκτιμά ότι θα είναι 32,7% το 2030 και 34,7% το 2050.

Πώς θα βοηθήσουν τα CFD

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στη Ρουμανία το σχετικό πρόγραμμα, αξίας 3 δισ. ευρώ για 5 GW. Από αυτά τα έργα αιολικής ενέργειας μπορούν να φτάσουν ως 1 GW ενώ τα φωτοβολταϊκά μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση για συνολικά 500 MW. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημοπρατήσει και την υπόλοιπη ισχύ των 3,5 GW το επόμενο έτος.

Τα CfD ή “συμβάσεις επί της διαφοράς” είναι ένα είδος συμβάσεων που προσφέρει στους παραγωγούς μια σταθερή τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια, ανεξάρτητα από τις τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και αποτελούν ένα από τα μέτρα της Κομισιόν για την στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Δηλαδή, το κράτος πληρώνει στον ιδιωτικό φορέα τη διαφορά για την ηλεκτρική ενέργεια που πουλάει εάν η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή στη σύμβασή του. Όταν συμβαίνει το αντίστροφο, επιστρέφεται η διαφορά στο πρόγραμμα.
Στόχος του μέτρου είναι να παρασχεθεί μια σταθερή ροή εσόδων στους επενδυτές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα να περιοριστεί η μεταβλητότητα των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.