ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αδιαμφισβήτητοι νικητές στο διαγωνισμό για τη μεγάλη σύμβαση ανάθεσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά τα ΕΛΤΑ. Ως βασική προϋπόθεση για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, η αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής έθεσε την κάλυψη, με καταστήματα, του 95% των Καλλικρατικών Δήμων της ελληνικής επικράτειας. Έτσι, η ιδιωτική ACS, που προσήλθε επίσης στο διαγωνισμό, με ποσοστό κάλυψης εμβέλειας 64,6%, δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση.
Ταυτόχρονα, ένας ακόμη όρος, που εξασφάλισε την επικράτηση των ΕΛΤΑ ήταν ότι, ο υπεύθυνος έργου και ο αναπληρωτής υπεύθυνος έργου, πρέπει να διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία 10 και 5 ετών αντίστοιχα, κάτι στο οποίο η ACS επίσης υστερούσε, αφού αυτή δεν υπερέβαινε τα 8 και 4 έτη αντίστοιχα. Έτσι η ACS ουσιαστικά δεν αποτέλεσε ποτέ ουσιαστικό αντίπαλο των ΕΛΤΑ, που κέρδισαν εύκολα την αναμέτρηση και τη μεγάλη σύμβαση για το 2019, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο.
Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη απαίτηση στάθηκε αρκετά περιοριστική, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της ΔΕΗ να ανοίξει το περιθώριο και σε άλλες εταιρείες να συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να πετύχει, μέσω του ανταγωνισμού, καλύτερους όρους. Ο όρος βέβαια κρίθηκε νόμιμος και η ACS δεν προέβη σε καμία κίνηση προσφυγής για τη διαδικασία.
Η συμφωνία
Ωστόσο, παρά το χαμηλό ανταγωνισμό, η ΔΕΗ κατάφερε να επιτύχει καλύτερους όρους από την περασμένη χρονιά. Το έργο θα είναι ύψους 19,14 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε κόστος 4,3 ευρώ ανά δεκάδα φακέλων λογαριασμών (για 44 εκατ. λογαριασμούς) και σε 2,229147 ευρώ ανά δεκάδα ομαδικών επιστολών (για 1 εκατ. επιστολές). Το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά στη ΔΕΗ με ποσά 1,6 εκατ. ευρώ το μήνα.
Γεγονός είναι ότι η επίτευξη της συμφωνίας με τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ΕΛΤΑ, που σημειώνουν διαρκώς ζημιά (15,5 εκατομμύρια το 2017), περικόπτουν 2.100 θέσεις εργασίας και κλείνουν 250 καταστήματα.
Η αναφορά στις παρακρατήσεις
Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που έχουν παρακρατήσει τα ταχυδρομεία από τη ΔΕΗ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δήλωσε πως η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει και εγκρίνει ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνία διευθέτησης της οφειλής. Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη παραγραφή της οφειλής μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο ΔΕΚΟ και να προχωρήσει η νέα συμφωνία, για το τρέχον έτος.
Ο κύριος Παναγιωτάκης είπε σχετικά: «Παύει να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα με τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ, θέλω να συγχαρώ τη νέα διοίκηση γιατί εδώ και πολλούς μήνες, σχεδόν ένα χρόνο ανταποκρίνονται με συνέπεια και αποδίδουν καθημερινά τις εισπράξεις της ΔΕΗ».
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν δοκιμαστεί την προηγούμενη χρονιά, με αφορμή την παρακράτηση, από τα ΕΛΤΑ, των χρημάτων, που εισέπρατταν για λογαριασμούς της ΔΕΗ και προορίζονταν για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Η παρακράτηση είχε άμεσες συνέπειες και στους ίδιους τους πελάτες της εταιρείας παροχής ρεύματος, όταν πολλοί έχασαν την έκπτωση συνέπειας 15%, αφού εμφανίζονταν να μην έχουν πληρώσει έγκαιρα.
Παρότι δεν έγιναν ποτέ γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, φημολογείται ότι τα ΕΛΤΑ έχουν αποδώσει στη ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό ποσό των 50 εκατομμυρίων που είχαν παρακρατήσει.
Η απολύτως ειρηνική επίλυση του σκανδάλου προκαλεί ερωτήματα, σχετικά με το γιατί δε διεξήχθη ποτέ έρευνα, ως όφειλε, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και γιατί δεν παρενέβη ποτέ εισαγγελέας, αλλά το θέμα αντιμετωπίστηκε ως μια απλή «οικογενειακή υπόθεση».
Ο κύριος Παναγιωτάκης σχολίασε, επιπλέον, την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, λέγοντας «Είναι γεγονός ότι μειώνονται τα κέρδη μας. Οι μέτοχοι δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την άποψη και το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Αλλά πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι καταναλωτές με τη μείωση συνέπειας 15%, οι εργαζόμενοι γιατί υπογράψαμε δύο συλλογικές συμβάσεις που ικανοποίησαν τα αιτήματα και η Πολιτεία γιατί μειώσαμε το δανεισμό κατά 1,2 δις. ευρώ από το 2015 και πληρώσαμε πάνω από 1,5 δις. φόρους, όπως και οι προμηθευτές διότι μόνο φέτος προγραμματίζουμε 687 εκατ. Επενδύσεις».
Δύο ακόμη ψηφοφορίες
Στη χθεσινή ψηφοφορία της Βουλής, εγκρίθηκαν και δύο ακόμη διαγωνισμοί της ΔΕΗ, που αφορούν σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ΔΕΗ συμμετείχε στην 5η ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τη φετινή χρήση (2019) φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας 1.595.145 MWh που αντιστοιχούν περίπου στο 10,1% των συνολικών εκτιμώμενων αναγκών της εταιρείας για το 2019 (15.726.101 MWh). Κατάφερε να εξασφαλίσει την τιμή των 27,26 δολαρίων/MWh, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 37,927 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΗ πέτυχε όφελος 469,61 χιλ. ευρώ σε σχέση με την τιμή προμήθειας που προβλέπεται στη μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας αερίου από τη ΔΕΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Απαξιώνουν τις λιγνιτικές μονάδες για διαπραγματευτικούς λόγους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λέει το υπ. Περιβάλλοντος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Υπογράφηκε η πρώτη 20ετής δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι
- Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες άνω του 1% μετά το sell off στη Wall Street – Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο DAX
- Ισπανία: Η Βουλή κατήργησε τον έκτακτο φόρο του Σάντσεθ στις εταιρείες ενέργειας
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr