• Business

    ΔΕΗ: Ενισχύει τον τομέα τεχνολογίας με την Olympus – Νέα θυγατρική στην τεχνητή νοημοσύνη

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Ακόμη μια εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας ίδρυσε η ΔΕΗ, με στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

    Πρόκειται για την Olympus AI, που μαζί με την Data in Scale, με την οποία θα αναπτύξει data centers, τη ΔΕΗ e-money services, και την ΔΕΗ Οπτικές Ίνες που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικής ίνας, αποτελούν τον τομέα νέας τεχνολογίας της ΔΕΗ.

    Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ολικής μεταστροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει».

    Και εγένετο ΟLYMPUS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

    Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψος 5 εκ. ευρώ, στην «ΟLYMPUS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ/OLYMPUS AI» την οποία ίδρυσε τον Ιούλιο του 2024.

    Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας με άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 50 έτη.

    Η ανάπτυξη του τομέα τεχνολογίας της ΔΕΗ, δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το μεγάλο πελατολόγιό του, διευρύνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ένα τομέα μεγάλης ζήτησης.

    Για να το πετύχει αυτό, όπως αναφέρεται στον σκοπό της εταιρείας, σχεδιάζει επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά έργα και κοινοπραξίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και συμφωνίες, συνεργασίες και εξαγορές.

    Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Olympus απαρτίζουν ο Αλέξανδρος Πατεράκης ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, (ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος και στη Data in Scale και τη ΔΕH e-money services), ο Σωτήριος Χατζημιχαήλ ως Αντιπρόεδρος και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου ως μέλος.

    Σκοπός της Olympus

    Σκοπός της Olympus είναι: (i) Η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στη δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά: (Α) Η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδίως: α. Η διεξαγωγή έρευνας και μελετών σε διάφορους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (generative ai), συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης (machine learning), της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing), της υπολογιστικής όρασης (computer vision), της ρομποτικής (robotics) και της ανάλυσης δεδομένων (data analytics), με σκοπό το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλγορίθμων και εφαρμογών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για προμήθεια στην εγχώρια αγορά ή σε αγορές του εξωτερικού.

    β. Η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς οργανισμούς και τρίτα μέρη (π.χ. βιομηχανικούς εταίρους) για την προώθηση της έρευνας στην επεξεργασία δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. (Β) Η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των υποδομών για Δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδίως: α. Ο σχεδιασμός των υποδομών για προσφορά υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού νέφους με έμφαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. β. Η προμήθεια του απαραίτητου υλικού για την υποδομή νέφους τεχνητής νοημοσύνης. γ. H σχεδίαση, ανάπτυξη και συντήρηση του απαραίτητου λογισμικού και εφαρμογών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή υπηρεσιών πάνω στην υποδομή νέφους τεχνητής νοημοσύνης.

    δ. H υλοποίηση εφαρμογών – λύσεων με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση, η μεταφορά και άλλοι τομείς. (Γ) Η πραγματοποίηση μάρκετινγκ και πωλήσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενδεικτικά: α. Η πραγματοποίηση ενεργειών Μάρκετινγκ και η εμπορική διάθεση προϊόντων, συναφών με το αντικείμενο εφαρμογών – λύσεων και υπηρεσιών διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης σε τρίτους.

    β. η έναρξη εμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά δημόσιου και ιδιωτικού νέφους τεχνητής νοημοσύνης. γ. η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύου διανομής για προϊόντα, εφαρμογές-λύσεις και υπηρεσίες δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. δ. η συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και διαχείριση δεδομένων για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και πρωτοτύπων. ε. η παροχή υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων σε τρίτους. στ. η προσφορά υποδομών για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη ως υπηρεσία (Infrastructure as a Service -IaaS) μέσω δημόσιου και ιδιωτικού νέφους σε διάφορους τομείς. ζ. η προσφορά κυρίαρχων και εμπιστευτικών λύσεων για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, την ασφάλεια μέσω δημόσιου και ιδιωτικού νέφους καθώς και τη συμμόρφωση με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις η. η προσφορά πλατφόρμας ως υπηρεσία (Platform as a Service – PaaS) επικεντρωμένη σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη μέσω δημόσιου και ιδιωτικού νέφους.

    θ. H πραγματοποίηση επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά έργα και κοινοπραξίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. ι. η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. (Δ) Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τομείς που σχετίζονται με τα Δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεκριμένα: α. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για την υλοποίηση και ενσωμάτωση τεχνολογιών για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη. β. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, τη διαχείριση δεδομένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. γ. Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών συνεδριών, εργαστηρίων και σεμιναρίων σχετικά με θέματα δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. δ. Η προώθηση ηθικών πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης (ethical AI practices) και διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (responsible use of AI technologies).

    (Ε) Η κατοχύρωση και εμπορική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στους τομείς που σχετίζονται με τα Δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενδεικτικά: α. Η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων, πνευματικών δικαιωμάτων και άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Εταιρείας που σχετίζονται με εφευρέσεις και καινοτομίες στον τομέα των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα παραχθούν από τις δραστηριότητες της Εταιρείας (π.χ. ανάπτυξη εφαρμογών AI). β. η εμπορική εκμετάλλευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Εταιρείας μέσω αδειοδότησης (licensing) σε τρίτους και τα οποία αφορούν δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη τα οποία θα παραχθούν από τις δραστηριότητες της Εταιρείας.

    (ii) Η παροχή κάθε σχετικής προς όλες τις ανωτέρω δραστηριότητες υπηρεσίας. (iii) Η συνεργασία με οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα και/ή στο εξωτερικό σχετικά με οποιαδήποτε άλλη πράξη ή ενέργεια που θεωρείται άμεσα ή έμμεσα απαραίτητη για την εκπλήρωση του σκοπού της εντός των ορίων του παρόντος Καταστατικού και των εφαρμοστέων διατάξεων του νόμου.

    (iv) Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, στην Ελλάδα και/ή στο εξωτερικό, εισηγμένες ή μη, με παρόμοιους ή συμπληρωματικούς στόχους για την άμεση ή έμμεση εκπλήρωση των στόχων και συμφερόντων της Εταιρείας, περιλαμβανομένης και της ίδρυσης ή της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο Εταιρειών Ειδικού Σκοπού εντός του πλαισίου και σε εκτέλεση ΣΔΙΤ.

    2. Για την πραγμάτωση των σκοπών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο η εταιρεία μπορεί ιδίως:

    (α) να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις ή συμφωνίες με ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και διακρατικούς οργανισμούς και να αναλαμβάνει οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη δραστηριότητα άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με το σκοπό της, (β) να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών, (γ) να εκδίδει ομολογιακά δάνεια κάθε φύσεως και να συμμετέχει στο κεφάλαιο εταιρειών που δανειοδοτούνται από αυτή με μετατροπή ή μη σε μετοχές των ομολογιών των δανείων αυτών, (δ) να προβαίνει σε επιχορηγήσεις ή άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης έργων σχετικών με το σκοπό της,

    (ε) να συμμετέχει σε δημόσιους ή ιδιωτικούς διαγωνισμούς ως και να αναθέτει εργολαβίες ή υπεργολαβίες, (στ) να ασκεί τις ανωτέρω δραστηριότητες είτε δι’ ίδιον λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτων, (ζ) να παρέχει πάσης φύσεως εγγυήσεις και ασφάλειες (εμπράγματες και προσωπικές) για την επίτευξη των ανωτέρω,

    (η) να προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την απόκτηση του κατάλληλου υλικού εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών λογισμικού, (θ) να κατοχυρώνει ή/και εκμεταλλεύεται τα εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πνευματικά δικαιώματα και κάθε άλλη σχετική άδεια (ευρεσιτεχνίας ή μη) και την τεχνογνωσία της σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το σκοπό της.

    Διαβάστε επίσης:

    CMA CGM Jean Gabriel: Νέο ιστορικό ρεκόρ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    Metlen: Ενδιαφέρον για τις ιταλικές EF Solare και Sorgenia σύμφωνα με το Reuters

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεν φεύγουμε από την ενέργεια – Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar



    ΣΧΟΛΙΑ