ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, ήταν πολύ θετικό, για την επιτυχή συμφωνία της ΔΕΗ για τη μεγέθυνσή της και τη διεθνοποίησή της, με ένα πολύ καλό τίμημα και χωρίς να επιβαρυνθεί το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας. Το μεγάλο ενδιαφέρον εξάλλου φάνηκε από τη συμμετοχή-ρεκόρ 170 αναλυτών στη τηλεδιάσκεψη.
Η διοίκηση Γιώργου Στάσση πέτυχε να αυξήσει την αξία και την προοπτική της ΔΕΗ χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό της και επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις της διοίκησης για τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και επομένως οι επιδόσεις της εισηγμένης να της επιτρέπουν να στοχεύει επενδυτική βαθμίδα.
Ιδιαίτερα θετικά αξιολογήθηκε, σύμφωνα με πηγές, και η άμεση αντίδραση των Standard and Poor’s και η Fitch που αμέσως έδωσαν τη θετική τους ψήφο στη ΔΕΗ, σχολιάζοντας την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας αλλά και τη γενικότερη πορεία της εταιρείας.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα επιτυχημένη την εξαγορά της Enel Romania, αναφέρουν πηγές στο mononews, είναι το ελκυστικό τίμημα, αλλά κυρίως η μεγάλη μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ που είχε προηγηθεί στα τέλη του 2022, κατά 1,2 δισ. που της έδωσε τα περιθώρια που χρειαζόταν. Πού βρέθηκε όμως αυτό το ποσό;
Το μυστικό όπλο για τη μείωση του δανεισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπως φαίνεται στην παρουσίαση που δημοσίευσε η εταιρεία μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Enel Romania, η ΔΕΗ είχε καταφέρει να μειώσει το δανεισμό της από τα 2,6 δισ. ευρώ στις 30/9/2022 στο 1,4 δισ. ευρώ στις 31/12/2022.
Πού βρήκε όμως ο Γιώργος Στάσσης 1,2 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 για να μειώσει τόσο πολύ το δανεισμό και να απελευθερώσει δυνατότητες για να αποκτήσει δύναμη πυρός για μια τόσο μεγάλη κίνηση;
Πηγές εξηγούν στο mononews, ότι το 1,2 δισ. με το οποίο μείωσε τα δάνειά της η ΔΕΗ, ήταν ένα… δώρο που ήρθε στα τέλη του 2022 από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και την απελευθέρωση ρευστότητας που είχε τοποθετήσει ως collateral για να εξασφαλίσει συμβόλαια αντιστάθμισης. Όπως όταν η τιμή του φυσικού αερίου ανέβαινε έπρεπε να αυξάνει τα ενέχυρα σε κεφάλαια (margin call) όταν η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε, δεν χρειαζόταν πια τόσο μεγάλα ενέχυρα για τα συμβόλαια hedging που διατηρούσε, και πήρε πίσω τη ρευστότητα που είχε δεσμεύσει.
Επιλογή της διοίκησης, ήταν με τη ρευστότητα αυτή να μειώσει το δανεισμό, πληρώνοντας 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, η εταιρεία να μπορεί σήμερα να προχωρήσει σε μια μεγάλη κίνηση επέκταση χωρίς να επιβαρύνεται πιστωτικά.
Σχετικά με το πώς κατάφερε να μειώσει τόσο πολύ το δανεισμό της, στα τέλη του 2022, η διοίκηση της ΔΕΗ ρωτήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2022, που θα γίνει στις 23/3/23.
Εξαγορά ύψους 1,26 δισ. και πιστωτικά ουδέτερη με προσθήκη 300 εκ. ευρώ στα EBITDA
Ξεκινώντας από χαμηλό δανεισμό το 2022, η ΔΕΗ κατάφερε να κάνει μια τόσο σημαντική εξαγορά και να είναι πιστωτικά ουδέτερη.
Σημειώνεται, ότι η καθαρή επίδραση της συμφωνίας στο δανεισμό της ΔΕΗ, (νέα δάνεια +δάνεια της Enel Romania) είναι 1,6 δισ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς όπως φαίνεται στη σχετική παρουσίαση, ο συνολικός δανεισμός της θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ ή 2,4 φορές τα EBITDA. Υπενθυμίζεται ότι η οροφή για το δανεισμό που ανακοίνωσε η εταιρεία το Νοέμβριο του 2021 ήταν να φτάσει μέχρι 3,5 φορές τα EBITDA.
Για αυτό και η συμφωνία θεωρήθηκε από τους οίκους αξιολόγησης πιστωτικά ουδέτερη και με τον τρόπο που έγινε …αφαίρεσε ένα βάρος από τους αναλυτές και επενδυτές της ΔΕΗ που ανησυχούσαν για την επίπτωση μιας τόσο μεγάλης εξαγοράς στο δανεισμό της. Ταυτόχρονα, η εισηγμένη ενισχύεται από την κερδοφορία της ρουμανικής εταιρείας ενέργειας και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το 2023 θα ενισχυθούν τα EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ κατά 30% ή 300 εκ. ευρώ και θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ από 900 εκ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση για το τρέχον έτος.
“Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα”
“Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα”, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, που ηγήθηκε τόσο της σημαντική αυτής κίνησης ανάπτυξης όσο και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης, που προηγήθηκε επιτρέποντας στην εταιρεία να υλοποιήσει μια εξαγορά χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό της.
Η καλή χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας παρά τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί τις επιτρέπει να ολοκληρώσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και το υπόλοιπο επενδυτικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξή της , ύψους 9,2 δισ. ευρώ ως το 2026.
Ταυτόχρονα, η απόκτηση της Enel Romania προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας.
Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φρανσουά Πινό: Ο ιδρυτής της Kering (Gucci) εκτός του top 100 των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο
- F1 Λας Βέγκας: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα!
- Bright Academy: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό
- Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή – Τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια