ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Enel: 10 ετές πλάνο ανάπτυξης, 85 δισ. ευρώ επενδύσεων – στόχος τα 150 GW
O Salvatore Bernabei Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power τόνισε ότι το δεκαετές πλάνο της εταιρείας, προβλέπει το 2030 η Enel Green Power να έχει τριπλάσια δυναμικότητα σε Ανανεώσιμες, φθάνοντας στα 150 GW από 50 GW σήμερα και το μερίδιό της στην αγορά ΑΠΕ να φτάσει το 4% από 2,5% σήμερα. Όπως τόνισε η μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται να έχει ο κλάδος την επόμενη δεκαετία, δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, την οποία η Enel πρόκειται να αξιοποιήσει.
Σχεδιάζει 85 δισ. ευρώ επενδύσεων στις οποίες πρόκειται να υλοποιήσει τόσο μόνη της όσο και με συνεργασίες. Σημείωσε ότι πρόκειται να υβριδοποιήσει με μπαταρίες τα αιολικά πάρκα ενώ ταυτόχρονα προχωρά και την απανθρακοποίησή της. Πριν 3 χρόνια η εταιρεία παρήγαγε 16 GW ενέργεια από άνθρακα και τώρα την έχει εμιώσει στα 9 GW.
O στόχος για το 2030 είναι να φτάσει να παράγει από ΑΠΕ το 80% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από 50% σήμερα. Επίσης σημείωσε έχει μειώσεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% σε σχέση με το 2017.
Γιώργος Στάσσης: 1,5 GW από ΑΠΕ ώς το 2023, 3 πυλώνες ανάπτυξης
Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται και μαζί η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα», σημείωσε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, με στόχο να παραμείνει ηγετική δύναμη κάνοντας την ευελιξία και την καινοτομία κεντρικό της αντικείμενο. Η ΔΕΗ, σημείωσε, γίνεται πλέον συμβατή με τη νέα ατζέντα απανθρακοποίησης που υιοθετούν οι μεγάλοι επενδυτές και τράπεζες ανά την Ευρώπη και διεθνώς. Τόνισε επίσης, η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων και η ΔΕΗ θα οδηγήσει τις αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει μείνει πίσω.
Στόχος είναι να γίνει ως το 2030 η ΔΕΗ μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού και ηγέτης στη ΝΑ Ευρώπη ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, σε εκδήλωση του Bloomberg.
Όπως εξήγησε, η ΔΕΗ προχωρά με τη διαδικασία απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα αναπτύσει τις ΑΠΕ με 1,5 GW σε βάθος διετίας από το σύνολο των 6 GW του χαρτοφυλακίου της. Το σχέδιο στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, είναι ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Από εκεί και πέρα, δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση και ο τρίτος η πελατοκεντρική προσέγγιση με διευρυμένες υπηρεσίες.
Το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο μεταμορφώνεται ως το 2050
Στην παρουσίαση που προηγήθηκε, υποστηρίχθηκε ότι επιταχύνεται ο ρυθμός εγκατάστασης ΑΠΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, μηδενισμού σχεδόν των εκπομπών μέχρι το 2050 και αύξησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως αναφέρθηκε η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 τόσο λόγω της ηλεκτροκίνησης όσο και για τη χρήση του πράσινου υδρογόνου.
Οι μονάδες βάσεις (φυσικού αερίου) θα συνεχίσουν να χρειάζονται και εκτιμάται, ανάλογα με την πορεία δημιουργίας των υπόλοιπων ΑΠΕ, ότι στην Ευρώπη θα χρειαστούν από 319 μέχρι 636 GW επιπλέον μονάδες αερίου.
Όσον αφορά το ρυθμό προσθήκης νέων ΑΠΕ και στα τρία σενάρια του Bloomberg προβλέπεται τουλάχιστον διπλάσιος από σήμερα, αφού εκτιμάται ότι ετησίως θα προστίθενται το λιγότερο 45 GW νέων ΑΠΕ κάθε πενταετία από 23 τώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΚΟ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό