ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο νέα ενεργειακή αγορά που διαμορφώνεται, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία, η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής και περιφερειακή δύναμη στην αγορά των Βαλκανίων κάτι που είναι ένας από τους στόχους της διοίκησης Γιώργου Στάσση. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας της Ρουμανίας.
Την ίδια στιγμή, η σημαντική αυτή εξαγορά αξίας 1,3 δισ., σηματοδοτεί τη “δεύτερη ευκαιρία” της Ελλάδας στην αγορά των Βαλκανίων, αυτή τη φορά μέσω της ενέργειας. Σημειώνεται ότι η πρώτη έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια είχε γίνει με τις εξαγορές των τραπεζών, του ΟΤΕ και άλλων ελληνικών εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων πριν 20 χρόνια, οι περισσότερες από τις οποίες όμως αποεπένδυσαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Όμως πλέον ο κλάδος της ενέργειας είναι στο επίκεντρο, και η ΔΕΗ με την κίνησή της εκπροσωπεί την Ελλάδα και αναβαθμίζει και πάλι τη θέση στην αγορά των Βαλκανίων, συμπληρώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα στην ευρύτερη αγορά με σημαντικά έργα υποδομών όσο και μεγάλες επενδύσεις. Η Ελλάδα, με πρεσβευτές την επένδυση που ετοιμάζει η ΔΕΗ αλλά τα εμβληματικά έργα υποδομών όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης από το 2024, και το FSRU της Θράκης από το 2025, σε συνδυασμό και τον σημαντικό εξαγωγικό ρόλο που θέλει να αποκτήσει, μπαίνει στο κέντρο των στρατηγικών εξελίξεων στην ενέργεια, και μπορεί να γίνει κεντρικό σημείο αναφοράς και αξιόπιστος ηγέτης ολόκληρης της ειδικού βάρους αυτής περιοχής.
Τι θα αποκτήσει η ΔΕΗ με την Enel στη Ρουμανία
Ο Όμιλος Enel στη Ρουμανία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην ενέργεια, με δραστηριότητες στη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τις προηγμένες υπηρεσίες ενέργειας. Δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά από το 2005. Οι εταιρείες διανομής δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς της χώρας: Muntenia Sud (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea.
Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα: παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Με την Enel X δραστηριοποιείται στην ηλεκτροκίνηση, στη διανομή και της ενεργειακής αποδοτικότητα.
Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power. H Enel Green Power διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.
Σύμβαση Αποκλειστικότητας
Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.
Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για τη συναλλαγή. Οι συζητήσεις διαρκούν εδώ και καιρό, ενώ η αξία της συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ σε equity και δάνεια για το 70%, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της. Η συνολική αξίας της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι είναι σε εξέλιξη επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αττικής και Optima) για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης καθώς και ότι οι 6 επικεφαλής, ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο αυτό deal.
Σύμφωνα με το σχέδιο της διοίκησης, σε κεφάλαια η ΔΕΗ αναμένεται να καταβάλει 300-400 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο να καλύψει με δανεισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους