Στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής εισέρχεται η ΔΕΗ μέσω της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ e- Money Services.
Η εταιρεία θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος κατά την έννοια του ν. 4021/2011, όπως ισχύει εκάστοτε, αναπτύσσοντας mobile app για καταθέσεις και πληρωμές.
Στο πλαίσιο του banking as a service που προσφέρεται από κάποιες τράπεζες, η ΔΕΗ θα αποκτήσει ένα white label app, δημιουργώντας νέες ροές εσόδων.
To ΔΣ της νέας εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα χθες με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Αλέξανδρο Πατεράκη και χθες ανακοινώθηκε και η σύστασή της.Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Πατεράκης είναι και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και είναι και Εκτελεστικό Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Ήταν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Lumia Capital, ενώ παράλληλα, από το 2018 κατείχε τη θέση του Chief Information Officer στην AXIATA Celcom, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών στην Μαλαισία. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Infotech Mobily India Pvt Ltd στην Ινδία και Chief Information Officer της Etihad Etisalat (Mobily) στη Σαουδική Αραβία, ασχολούμενος ενεργά με την προώθηση του μετασχηματισμού σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), Chief Information Officer στη Vodafone Greece, Διευθυντής Πληροφορικής στην Tellas και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην MicroAge, Management Consultant στην Arthur Andersen (Accenture) στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στην Ελλάδα.

Oι επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν ένα νέο πεδίο για τη ΔΕΗ, που ξεκίνησαν με τη  δραστηριότητα χορήγησης δανείων της Κωτσόβολος, όμως   η ΔΕΗ είναι έτοιμη να αναπτύξει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ένα νέο τομέα δραστηριότητες.

1

Αναπτύσσοντας τις παραπάνω δραστηριότητες στόχος είναι ο όμιλος ΔΕΗ να περιλαμβάνει σειρά νέων πηγών εσόδων που μεσοπρόθεσμα θα απαιτήσουν μια νέα δομή, τύπου Holding.

Η στρατηγική της ΔΕΗ

Με την ανάπτυξη ηλεκτρονικού πορτοφολιού από τη ΔΕΗ, (κατά το πρότυπο το ΟΤΕ με το payze),  η εταιρεία θα αξιοποιήσει το πελατολογιό της που ξεπερνά τα 6 εκ. νοικοκυριά, για να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα με την πιστότητα και τα έσοδά της.

Μέσω της εφαρμογής που θα προωθήσει στην αγορά, στόχος της είναι ο πελάτης των υπηρεσιών της να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εντάσσεται στη στρατηγική της ΔΕΗ να αποτελέσει και πάροχο τεχνολογίας αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές και, με τη δύναμη της τεχνολογίας, να δίνει ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της, με στόχο εκτός από εταιρεία ενέργειας να μετατραπεί και σε  έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο ενέργεια, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας.

Σκοπός της εταιρείας ΔΕΗ e- Money Services

Σκοπός της Εταιρείας είναι η διενέργεια των ακόλουθων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των ν. 4021/2011 και v. 4537/2018, όπως ισχύουν εκάστοτε, τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εταιρεία:
(α) υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών, (β) υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών, (γ) εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών: (i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (δ) εκτέλεση πράξεων πληρωμής στο πλαίσιο των οποίων τα χρηματικά ποσά καλύπτονται από πιστωτικό άνοιγμα για τον χρήστη υπηρεσιών πληρωμών: (i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (ε) έκδοση ή/και απόκτηση μέσων πληρωμής και/ή αποδοχή πράξεων πληρωμής, (στ) υπηρεσίες εμβασμάτων, (ζ) υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής, (η) υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού, (θ) έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος, (ι) χορήγηση πιστώσεων σχετικών με τις υπηρεσίες πληρωμών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (δ) και (ε) του παρόντος άρθρου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 18 του ν. 4537/2018, ως εκάστοτε ισχύει, (ια) παροχή λειτουργικών και στενά συνδεόμενων επικουρικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την παροχή των υπό (α) έως (θ) υπηρεσιών, και (ιβ) λειτουργία συστημάτων πληρωμών ή/και συμμετοχή σε συστήματα πληρωμών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η άσκηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας εποπτεύουσας Αρχής.
2. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις, κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
3. Για την πραγμάτωση των σκοπών που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους η εταιρεία μπορεί ιδίως, και πάντοτε κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος: (α) να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις ή συμφωνίες επιτρεπόμενες από το νόμο με ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (β) να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών, (γ) να εκδίδει ομολογιακά δάνεια κάθε φύσεως και να συμμετέχει στο κεφάλαιο εταιρειών που δανειοδοτούνται από αυτή με μετατροπή ή μη σε μετοχές των ομολογιών των δανείων αυτών.
4. Η εταιρεία δύναται να προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια και πράξη προς επιδίωξη των σκοπών της εντός των ορίων του παρόντος Καταστατικού και των κειμένων διατάξεων, στην ανάληψη κάθε εμπορικής ή άλλης δραστηριότητας και στη διενέργεια κάθε υλικής πράξεως ή δικαιοπραξίας άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενης με τους σκοπούς της εταιρείας.