Μεταξύ των δέκα μεγάλων εταιρειών και κοινοπραξιών,  από τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών, που υπέβαλαν προσφορές κατά τη φάση προεπιλογής για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, συμμετέχει η ΔΕΗ. Το έργο αφορά την παραχώρηση άδειας για τη χρήση νερού σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στη Βόρεια Μακεδονία.

Η επιτροπή που θα συσταθεί από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την επόμενη περίοδο θα αξιολογήσει εάν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα προσκληθούν στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα υποβάλουν προσφορές για τη συμμετοχή τους στο έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί στη βάση σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα.

Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τον διαγωνισμό του έργου Cebren άνοιξε σήμερα τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και επιβεβαίωσε την επιλογή 10 εταιρίων, οι οποίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας είναι οι εξής:

1. Κοινοπραξία ЕNКА – COLIN – Τουρκία

2. Κοινοπραξία ΔΕΗ – ARCHIRODON -Ελλάδα

3. EDF – Γαλλία

4. Κοινοπραξία COBRA – COBRA HIDRAULIKA – Ισπανία

5. Κοινοπραξία EVN – VERBUND – Аυστρία

6. WEBUILD SPA ITALIA (SALINI) – Ιταλία

7. GEZHOUBA GROUP CHINA – Кίνα

8. POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA – Κίνα

9. Κοινοπραξία OZALTIN – YAPI MERKEZI – Тουρκία

10.Κοινοπραξία EIFFAGE-WATERLU-ANDRITZ-NORCONSULT – Γαλλία, Αυστρία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, προκειμένου, όπως αναφέρει, να υλοποιηθεί με επιτυχία το έργο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν προκηρυχθεί πάνω από δέκα διαγωνισμοί για την κατασκευή και εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής μονάδας Cebren, οι οποίοι, όμως, για διάφορυς λόγους απέβησαν άγονοι. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αναφέρει ότι έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες και προετοιμασίες για την επανεκκίνηση της κατασκευής του έργου και τη φορά αυτή, διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθεί με επιτυχία.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).