Παρότι το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευτεί, η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει και… δεν πληρώνει τα παλιά χρέη στη «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», με  αποτέλεσμα να βγει άκαρπη η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ορυχείου, των  εκπροσώπων της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας με θέμα την 6ετή  σύμβαση για την προμήθεια λιγνίτη για την υπό ιδιωτικοποίηση μονάδα της Μελίτης.

Οι συζητήσεις, που αφορούσαν τη μείωση του κόστους του λιγνίτη στη νέα σύμβαση, δεν ευοδώθηκαν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση της ΔΕΗ ήταν αρνητική στη διευθέτηση των παλιών οφειλών της ΔΕΗ στο  ορυχείο οι οποίες ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ενέργειας, αντίθετα, αναγνωρίζει και έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας στο συμψηφισμό των παλιών απαιτήσεων, όταν έγινε, πρόσφατα, η ανανέωση της παραχώρησης του ορυχείου.

Η στάση αυτή της ΔΕΗ μειώνει την αξία της υπό ιδιωτικοποίησης Μελίτη, καθώς για τη «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», η διευθέτηση παλιών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του κόστους του λιγνίτη στη νέα 6ετη σύμβαση και ταυτόχρονα  η ύπαρξη απαιτήσεων που μπορούν να διεκδικηθούν και νομικά, μετακυλύει το πρόβλημα στον επενδυτή της Μελίτης που θα πρέπει να συνυπολογίσει στο όποιο τίμημα αυτή τη μελλοντική απαίτηση.

Σημειώνεται ότι από τους επενδυτές έχει τεθεί στη ΔΕΗ το πρόβλημα της τροφοδοσίας της με σταθερή τιμή λιγνίτη, ενώ  ο  επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης είπε πρόσφατα ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» για την υπογραφή  σύμβασης προμήθειας σε τιμή 5 ευρώ ανά τόνο χαμηλότερα από τα 23 ευρώ ανά τόνο που προμηθεύεται η ΔΕΗ σήμερα. Όπως είπε η αναπροσαρμογή της σύμβασης σε αυτά τα επίπεδα θα περιορίσει το κόστος προμήθειας λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης κατά 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, καθιστώντας τη μονάδα βιώσιμη και κερδοφόρα.

Πρόσθετα οφέλη για τη ΔΕΗ

Εκτός από τη μείωση κόστους για τη Μελίτη, αν η ΔΕΗ πετύχει τη νέα μειωμένου κόστους σύμβασης, για την προμήθεια του 70% του λιγνίτη που χρειάζεται η μονάδα, εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις υψηλότερες τιμές από τα δικά της ορυχεία που προμηθεύεται το 30%.

Κι αυτό γιατί η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας»  προμηθεύει το 70% των αναγκών της Μελίτης που είναι 2.000.000 τόνοι από τους 2.650.000 τόνους λιγνίτη ή 1750 θερμίδες που χρειάζεται συνολικά η μονάδα κατ’ έτος. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή «η τιμή για το 70% είναι 0,012 ευρώ/θερμίδα ενώ το υπόλοιπο 30% που το προμηθεύεται η ΔΕΗ από δικό της ορυχείο, το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ και της ΜΕΤΕ, κατά 50% υψηλότερο κόστος 0,018/θερμίδα. Αν η ΔΕΗ πετύχει να συμπιέσει το κόστος για τα «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας»θα μπορεί να διατηρήσει ψηλά τις τιμές στα άλλα ορυχεία.

Πλέον η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», θα καταθέσει την πρότασή της στο υπουργείο, τόσο για την τιμή της 6ετούς νέας σύμβασης, όσο και για τον συμψηφισμό των παλιών χρεών, τον οποίο θεωρεί προϋπόθεση για την επίτευξη τιμής μεσοσταθμικά 18 ευρώ/τόνο από 23 ευρώ/τόνο σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Ευρεία αναδιοργάνωση της εταιρείας αποφάσισε το ΔΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ-Παναγιωτάκης: «Από την αύξηση των τιμολογίων εξαρτάται η επιτυχία του ομολόγου»