ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μπαλάκι στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, στην ΕΕ αλλά και στην Πολιτεία ρίχνει ουσιαστικά η ΔΕΗ, για την ευθύνη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι η ΔΕΗ παρέχει συστηματικά στήριξη στην ελληνική βιομηχανία αλλά δεν μπορεί να το κάνει άλλο, στο νέο περιβάλλον. Ειδικότερα, αναφέρεται στις νέες συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν στην παραγωγή ενέργειας με την πώληση των λιγνιτικών και τονίζει ότι δεν θα είναι πια ο δεσπόζων παραγωγός. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η άνοδος της οριακής τιμής κατά 30% και η αλματώδης άνοδος των δικαιωμάτων CO2 είναι οι μη ελεγχόμενοι παράγοντες που προκαλούν την αύξηση του κόστους.
Στην ανακοίνωση συμμερίζεται την επιτακτική ανάγκη της χώρας μας να ενισχυθεί η βιομηχανία, προϋπόθεση για την σταθερή ανάπτυξη και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, όπως το έχει ξεκάθαρα διατυπώσει και ο Πρωθυπουργός και γι αυτό καλεί τους φορείς των βιομηχανιών σε συνεργασία και διαμόρφωση κοινών θέσεων και αιτημάτων προς την Ε.Ε. και ανάληψη κοινών δράσεων.
Επίσης σημειώνει ότι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των εν λόγω πελατών υπερβαίνει τις δυνατότητες της Διοίκησης και αποτελεί γενικότερο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, παραπέμποντας σε λύσεις από την Πολιτεία.
«Κάθε συμφωνία χωρίς ρήτρες είναι παρακινδυνευμένη»
Στην ανακοίνωση η ΔΕΗ τονίζει ότι δεν επιδιώκει να αποκομίσει το παραμικρό κέρδος από τα βιομηχανικά τιμολόγια και επιδιώκει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση των εν λόγω πελατών. Η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει ότι επεξεργάζεται τις προτάσεις της προς τους μεγάλους πελάτες και τους καλεί σε συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά, θέτει κάποια δεδομένα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν:
- Μετά την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγής η ΔΕΗ θα παράγει αισθητά κάτω του 50% της συνολικής κατανάλωσης. Άρα η επιχείρηση θα είναι μεν ο μεγαλύτερος παραγωγός, αλλά όχι ο δεσπόζων. Η μόνη διαφοροποίησή της έναντι των άλλων θα είναι ο έλεγχός της από το κράτος…
- Οι διακυμάνσεις του κόστους, συνεπεία μη ελεγχόμενων από τη ΔΕΗ παραγόντων, θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλες. Άρα σε οποιαδήποτε σύμβαση, πέραν του έτους, απαραίτητα θα τεθούν ρήτρες. Εδώ η ΔΕΗ εννοεί ρήτρες ρύπων, στο βαθμό που υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές των ρύπων ενδέχεται να ανέβουν και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι καλυμμένη, και γι αυτό να βάλει σχετικές ρήτρες.
- Θυμίζει ότι το μοντέλο της αγοράς θα αλλάξει στο πλαίσιο του Τarget Model γεγονός που μαζί με την επικείμενη είσοδο ισχυρών παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, κατά την εκτίμηση της, σε θετική κατεύθυνση ειδικότερα για τους μεγάλους πελάτες. Αντίστοιχα, σημειώνει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ενόψει αυτής της μεγάλης αλλαγής κάθε μακροχρόνια δέσμευση της ΔΕΗ χωρίς κάποια αντιστάθμιση θα είναι παρακινδυνευμένη.
Δηλαδή, εφόσον η ΔΕΗ θα παράγει κάτω του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας και θα διαμορφωθούν ισχυροί παραγωγοί ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν εναλλακτικές και ουσιαστικά καλεί τους πελάτες της να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να την πιέζουν σε χαμηλά τιμολόγια που δεν αντέχει πια να τους δίνει.
Τέλος, η ΔΕΗ καταλήγει ότι επεξεργάζεται τις προτάσεις της προς τους μεγάλους πελάτες της, και τους καλεί σε συνεργασία για την επίτευξη του βέλτιστου για όλες τις πλευρές αποτελέσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χοντραίνει ο καυγάς βιομηχανίας-ΔΕΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Γιατί τα ξένα funds εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μετοχή της Motor Oil ενισχύοντας τις θέσεις τους
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καζίνο Πάρνηθας: Επένδυση άνω των 100 εκ. ευρώ για τη μετεγκατάσταση στο Μαρούσι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιταλία: Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για την εμπλοκή του στην παρεμπόδιση του ελλιμενισμού πλοίου μετανάστες
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
- Καναδάς: Η κυβέρνηση Τριντό κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς ο πρώην σύμμαχος αποσύρει τη στήριξή του
- Βόρειας Μακεδονία: Επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη για τη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο