ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρός μαγνήτης για τα διεθνή funds έχει γίνει η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Πιστοποιώντας και στην πράξη το μεγάλο αναπτυξιακό και συνάμα επενδυτικό story που ενσωματώνει η εμβληματική ενεργειακή εταιρεία της χώρας. Η οποία αναγεννήθηκε στην κυριολεξία επί ημερών του ρηξικέλευθου και αποτελεσματικού μάνατζερ Γιώργου Στάσση. Αφήνοντας πίσω της τις πνιγηρές καταστάσεις της οιονεί χρεοκοπίας, που είχαν διαμορφωθεί στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…
Σύμφωνα με πληροφορίες η BlackRock, το Vanguard, η Norges Bank και το Apollo fund, είναι τέσσερις από τους ξένους «παίκτες» που έχουν διαμηνύσει τις προθέσεις τους να μετάσχουν στην ΑΜΚ με κεφάλαια της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ο κάθε ένας. Επίσης περί τα 70 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι προτίθεται να βάλει το Fund Helikon, που κατέχει τώρα το 6,48% της ΔΕΗ. Πέραν τούτων, στην «ουρά» φαίνεται να υπάρχουν και πολλά άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια (private equity funds, αλλά και family office) που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ΑΜΚ. Καθώς μάλιστα λέγεται ανάμεσά τους μπορεί να βρεθεί και το fund των Αυστραλών της Macquarie, που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες της υψηλής ζήτησης, ο πήχης των κεφαλαίων που θα αντληθούν ολοένα κι ανεβαίνει. Έτσι από τα επίπεδα των 1-1,2 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται η κεφαλαιακή αύξηση να πάει ακόμη και στο 1,5 δισ… Υπό όρους και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικά και από τη στιγμή που όντως αποτυπωθεί και στο βιβλίο προσφορών μια ευρύτατη παρουσία επενδυτών. Ικανή να οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.
Οι anchor investors και ο ρόλος Goldman Sachs -Citigroup
Επί του παρόντος ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο και της ύπαρξης βασικών επενδυτών (anchor investors ) στην ΑΜΚ, κάτι το οποίο θα κριθεί από την προεργασία που γίνεται από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους (και διεθνείς συντονιστές της έκδοσης) που είναι η Goldman Sachs και η Citigroup.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ρόλο βασικού επενδυτή θέλουν να παίξουν δύο διεθνή σχήματα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που έχουν ήδη στο ενεργητικό τους μεγάλα deal στην Ελλάδα. Κατά μία εκδοχή ο ένας εξ αυτών επιζητεί να έχει ισχυρή μετοχική παρουσία στη ΔΕΗ μέσω της ΑΜΚ, πλην όμως η πρότασή του θέτει όρους. Σχετιζόμενους με την ανάληψης θέσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Εκ των πραγμάτων και μετά από την αύξηση κεφαλαίου είναι εμφανές ότι θα «ανοίξουν» οι διαδικασίες εκλογής για τα 9 από τα 11 μέλη του Δ.Σ, τα οποία προκύπτουν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Και τούτο γιατί το Δημόσιο δεν θα έχει πιά την πλειοψηφία του 51,1%, καθώς το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 34%. Ως εκ του τούτο η «φωνή» του υπόλοιπου 66% γίνεται πιο ισχυρή και ικανή να διαμορφώσει τις όποιες διοικητικές ισορροπίες, αν υποτεθεί ότι θα έχει μια κοινή γραμμή έκφρασης. Σε κάθε περίπτωση, στην επόμενη (μετά από την ΑΜΚ) Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ της ΔΕΗ μπορεί να προτείνει πρόσωπα που εκπροσωπούν τους μετόχους, αλλά η εκλογή τους θα εξαρτηθεί από τις ψήφους της συνέλευσης.
Γιατί ανεβαίνει η μετοχή της ΔΕΗ
Ανεξαρτήτων αυτών ο απόηχος του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΑΜΚ της ΔΕΗ φτάνει μέχρι και το χρηματιστηριακό ταμπλό. Καθώς στις 7 τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή έφυγε από το χαμηλό των 7,98 ευρώ και έχει αναρριχηθεί τώρα στα 8,775 ευρώ. Αποκομίζοντας κέρδη 10%.
Σε αυτές τις 7 συνεδριάσεις ο συναλλακτικός τζίρος έχει ξεπεράσει τα 36 εκατ. ευρώ, με 4,4 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 4,2% της ελεύθερης διασποράς, που είναι στα επίπεδα του 45%. Διότι εκτός από το 51,1% της ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) ποσοστό 3,9% κατέχεται από τον ηλεκτρονικό, ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ.)
Κατά τα φαινόμενα ανάμεσα στους αγοραστές των μετοχών των ΔΕΗ είναι και ορισμένοι από εκείνους που θέλουν να μπούν στην ΑΜΚ. Η οποία θα γίνει με συνδυασμένη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Οι Έλληνες μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής, έτσι ώστε να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ και μετά από την ΑΜΚ.
Για τους ξένους παλαιούς μετόχους, θα δοθεί ανάλογη δυνατότητα, αλλά θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια, όπως είναι η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή και το συναλλακτικό του «προφίλ». Οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα ληφθούν από τη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Άρθρο Παρέμβαση: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και τα εξαπτέρυγά του δεν πρέπει να μιλούν για τη ΔΕΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί