Στη μάχη της οπτικής ίνας μπαίνει η ΔΕΗ έχοντας εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου που έχει εξαγγείλει.

H υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τις τράπεζες «ALPHA BANK Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home- FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, έφερε τη ΔΕΗ ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των σχεδίων της. Σημειώνεται ότι της υπογραφής του Μνημονίου με τις τράπεζες είχε προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας, που αποδείκνυε τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, με βάση M.O.U με δυνητικούς πελάτες (Nova, Wind, Vodafone).

Η επένδυση της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ως το 2026, στοχεύει στο να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τα αντίστοιχα σχέδια άλλων εταιρειών είναι  η ταχύτητα υλοποίησης, καθώς η ανάπτυξη δικτύου  οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης  μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το να γίνουν υπόγεια δίκτυα από την αρχή.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει άμεσα την ανάπτυξη οπτικών δικτύων μέσα στο 2022, ώστε να κερδίσει μερίδιο  στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπερυψηλών ταχυτήτων. Ακολουθώντας πολλά διεθνή παραδείγματα, η ΔΕΗ μπορεί να διασυνδέσει σπίτια και επιχειρήσεις με το δίκτυο οπτικών ινών, το λεγόμενο Fiber To The Home (FTTH) και να μισθώνει την υποδομή της  σε δυνητικούς πελάτες τους παρόχους (Nova, Vodafone και Wind).

Ήδη έχει εγκριθεί η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος της ΔΕΗ στο Περιστέρι, ενώ το πιλοτικό δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπτυχθεί από την εταιρεία χωρίς συνεργασία με κάποιον υφιστάμενο παίκτη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλο το δίκτυο διανομής της εταιρείας. Το εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση οπτικών ινών φτάνει σε μήκος τα 242 χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ για την αξιοποίησή του θα προηγηθεί σύμβαση μίσθωσης από τη θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ.  Σύμφωνα με το business plan που έχει παρουσιαστεί από τη διοίκηση της εταιρείας, η ΔΕΗ προσβλέπει σε έσοδα ύψους 120 εκατ. ευρώ από το άνοιγμα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Αγώνας δρόμου για την εγκατάσταση οπτικών ινών

Ο Όμιλος ΟΤΕ, που κυριαρχεί στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας,  ανακοίνωσε την επέκταση του επενδυτικού του πλάνου προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη του FTTHως το 2027. Αυξάνοντας τις επενδύσεις του από τα 2 δισ.  στα 3 δισ. ευρώ στην εξαετία, ουσιαστικά θα καλύψει περίπου τα 2/3 της χώρας, φτάνοντας την οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του 2022, αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ από εκεί και πέρα θα προσθέτει περί τις 300.000 – 500.000 γραμμές ετησίως, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Οι μέχρι σήμερα γνωστές επενδύσεις των Vodafone και Wind, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του έργου Ultra Fast Broadband (UFBB), που θα καλύψει με υψηλές ταχύτητες 750.000 συνδέσεις στις λεγόμενες λευκές περιοχές (που δεν συγκεντρώνουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον), θα καλύψουν ακόμη 1,6 εκατ. γραμμές «κλειδώνοντας» συνολικά τις ανάγκες 4,6 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι και το έργο Rural Broadband αφορά σε περίπου 150.000 γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι η Wind προχώρησε σε μερική διάσπαση του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network) καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης τον οποίο θα εισφέρει στη θυγατρική υπό την ονομασία Hellenic Openfiber. Στόχος η ανάπτυξη 600.000 γραμμών οπτικών ινών μια  επένδυση 150 εκατ. ευρώ.

Στόχος της ΔΕΗ είναι με όπλο της την ταχύτητα ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο, να προλάβει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο, άμεσα, προλαβαίνοντας τους ανταγωνιστές της.