Τα πρώτα έσοδα από τις 2 συμφωνίες τιτλοποίησης που έκανε το καλοκαίρι η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μια σημαντική ένεση ρευστότητας, ιδιαίτερης σημασίας στη σημερινή συγκυρία.

 Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συμφωνίες τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών  έγιναν με την JP Morgan και με την Pimco και τα πρώτα έσοδα αναμένονται σε περίπου 150 εκατ ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος από το συνολικό ποσό, έως και 200 εκατ ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η ΔΕΗ από την συναλλαγή του «μικρού» πακέτου τιτλοποίησης, δηλαδή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έως 60 ημερών, το οποίο είχε συνάψει αρχές καλοκαιριού με την JP Morgan.

Οι δύο συμφωνίες τιτλοποίησης (τη δεύτερη συμφωνία την υπέγραψε με την Pimco), προβλέπουν ότι η ΔΕΗ θα λάβει το τίμημα της συναλλαγής  σταδιακά και ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών.

Οι δύο συμφωνίες

Για το πρώτο πακέτο, (ως 60 ημέρες), η  JP Morgan προσέφερε επιτόκιο 3,5% και τριετή διάρκεια χρηματοδότησης ενώ η έκδοση των ομολογιών θα γίνει από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) της ΔΕΗ. Μέσω άλλης SPV θα γίνει και η συναλλαγή για το δεύτερο πακέτο, ενώ και οι δύο χρηματοδοτήσεις θα είναι ανοικτές ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να αντλεί κεφάλαια για μακρύ χρονικό διάστημα. Τα έσοδα από αυτή την τιτλοποίηση για τη ΔΕΗ θα είναι συνολικά 200  εκατ. ευρώ.

Για το δεύτερο πακέτο,(πάνω από 90 ημέρες), το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση. Από την τιτλοποίηση αυτή η ΔΕΗ προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά.  Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο.

Με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη Εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης  οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση