Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΔΕΗ: 100 εκατ. επιπλέον αύξηση στο EBITDA από την εξαγορά στην Ρουμανία

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

Η χθεσινή μέρα αναμφίβολα ανήκει στον Γιώργο Στάσση. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ταυτόχρονα εξαγορά χαρτοφυλακίου πράσινης ενέργειας 629 ΜW από την Macquarie και ένα ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 6μήνου, μία μέρα μετά το sell off στο Χρηματιστήριο, δίνοντας προοπτική για την πορεία της ίδιας της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών η οποία ξεκίνησε στις 18.00, σχεδόν μισή ώρα μετά το «κλείσιμο» της συνεδρίασης στο Χ.Α., στην καρδιά του καλοκαιριού, συμμετείχαν περισσότεροι από 70 αναλυτές στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό!

Η ΔΕΗ, που πριν από έξι χρόνια βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, προ ημερών έδωσε μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια και ανακοινώνει στο πρώτο εξάμηνο μιας δύσκολης χρονιάς ισχυρή λειτουργική κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε €927 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023.

Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €228 εκατ. έναντι €84 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023 . Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €179 εκατ. από €78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023 .

Ισχυρή χρηματοοικονομική θέση παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων. Η ΔΕΗ διατήρησε τον δείκτη Καθαρό χρέος/LTM PF EBITDA τον Ιούνιο 2024 στο 2.3x, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που έχει θέσει, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε €3.826 εκατ. στις 30.06.2024.

Το πακέτο των 629 ΜW που αγοράζει η ΔΕΗ από την Macquarie (600 mw από αιολικά, 22 MW από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, 6 mw από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και 1 MW από ηλιακή ενέργεια) έχει προοπτική για επιπλέον 145 MW.

Πρόκειται, όπως τονίστηκε στους αναλυτές χθες από τον Γιώργο Στάσση για το μεγαλύτερο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας στην Ρουμανία με υψηλής ελκυστικότητας assets και μάλιστα σε στρατηγικές θέσεις της χώρας. Η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η ουσία αυτού του deal, που εξέπληξε τους αναλυτές ήταν ότι θα ενισχύσει το EBITDA της ΔΕΗ το 2025 κατά 100 εκατ. ευρώ!

Συνολικά η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει το 80% της υπολειπόμενης χωρητικότητας που απαιτείται για τον στόχο του 2026. Η ΔΕΗ έχει σήμερα σε λειτουργία 4,7 γίγα από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά. Με την προσθήκη της Ρουμανίας ανεβαίνει στα 5,3 γίγα, τη στιγμή που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, τη Φωκίδα και την Μεγαλόπολη και νέες ΑΠΕ. Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι το 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για 8,9 γίγα από ΑΠΕ (5,5 γίγα) και υδροηλεκτρικά (3,4 γίγα).

Εν κατακλείδι η ΔΕΗ εμφάνισε στο ά 6μηνο αύξηση στο EBITDA της 57%, πάνω από 900 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι ο στόχος για 1,8 δις. ευρώ EBITDA επιτυγχάνεται φέτος, όπως βεβαίως και ο στόχος για προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ. Στο 16% τέλος μειώθηκε στο ενεργειακό μείγμα της Επιχείρησης η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και αυξήθηκε στο 33% από ΑΠΕ.

Τι ειπώθηκε στο conference call για την εξαγορά στη Ρουμανία

Στο conference call με τους αναλυτές, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ εξήγησε τη σημασία και το μέγεθος της συμφωνίας στη Ρουμανία, που ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Όπως τόνισε, η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά.

Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4 TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ.

Η εγκαταστημένη ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ΔΕΗ από τη Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκαταστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Όπως τονίστηκε, η παραγωγή ενέργειας της  PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα, οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό.

Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματά η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 ΜW στη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.

Όπως τονίστηκε επίσης, η διοίκηση της εταιρείας, μετά και τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, είναι πολύ αισιόδοξη, περισσότερο μάλιστα από πριν, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου.

Η ΔEH σχεδιάζει στο τέλος του χρόνο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε τον Ιανουάριο στους αναλυτές.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, στα 927 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA στο εξάμηνο!

ΔΕΗ: Εξαγοράζει 629 μεγαβάτ ΑΠΕ από τη Macquarie στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Ένταξη στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου