Την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο εταίρος της Marathon, Γεώργιος Τζιραλής.

Με το πρώτο της fund, που ξεκίνησε το 2017, η Marathon επένδυσε σε δέκα ελληνικές startups, με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Οι εταιρείες αυτές δημιουργούν ίσως τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στο αντικείμενό τους στον κόσμο, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ ως τη Silicon Valley.

Επτά στις 10 αυτές εταιρείες έχουν σηκώσει και δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσια των συνολικών επενδύσεων της Marathon, ενώ η πλειονότητα απασχολεί το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων τους στην Ελλάδα.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon σήμερα εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Τα νέα κεφάλαια θα διατεθούν σε φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης, ξεκινώντας άμεσα.

Στους συμμετέχοντες του Marathon Fund II συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές όπως το EIF (European Investment Fund) και η EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), καθώς επίσης και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων επιτυχημένων ιδρυτών ως επενδυτές, οι οποίοι και ολοκληρώνουν τον κύκλο του οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιραλή στο πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο η συμμετοχή των ιδιωτών ήταν 30% και στο δεύτερο περίπου 35%.

Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Το fund πρόκειται να ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατ. ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά ξανά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

Η Marathon απευθύνεται τυπικά σε ιδρυτές με λειτουργικό προϊόν λογισμικού και αρχικούς πελάτες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα marathon.vc

Την ίδια στιγμή, η ελληνική startup βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα σε κάθε κατεύθυνση. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά προσεγγίζουν πλέον το 1 δις ευρώ ετησίως, σημαντικές εξαγορές λαμβάνουν χώρα με αυξανόμενη συχνότητα, και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συσσωρεύουν καθημερινά πρακτική εμπειρία, τροφοδοτώντας τον κύκλο ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου fund, ο εταίρος της Marathon Γεώργιος Τζιραλής δήλωσε: «Από το 2007 μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε αποστολή. Ξεκινήσαμε δημιουργώντας startups οι ίδιοι, αλλά και την startup κοινότητα, τα πρώτα funds, επίσης τα πρώτα επιτυχημένα exits. Σήμερα η startup κοινότητα έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας παραμένει η ίδια – να βοηθήσουμε Έλληνες ιδρυτές να δημιουργήσουν εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.»

Ο εταίρος της Marathon Πάνος Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε την Marathon Venture Capital, και τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματα των εταιρειών μας, και περήφανοι που δουλεύουμε με τον καθένα από τους ιδρυτές ξεχωριστά. Για εμάς, οι Έλληνες ιδρυτές είναι κάτι περισσότερο από συνεργάτες. Αν αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θέλουμε να σας μιλήσουμε.»

Ο Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, πρόσθεσε: «Για την Ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά για τον πρωθυπουργό, είναι πρωτεύουσας σημασίας η στήριξη και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έξυπνα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που μέσω του προγράμματος equity της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ενισχύουμε ως μέτοχοι το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών της Marathon και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη εμπειρία της ομάδας του θα αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο σε υπεραξία απόδοσης όσο και σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν”.