Τη στιγμή που ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 400 KW στην Πελοπόννησο είναι σε… αχαρτογράφητα νερά, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ θυμίζει στους 350 περίπου επενδυτές των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, να ανανεώσουν τις εγγυητικές καταβάλλοντας εκ νέου τα ποσά που αντιστοιχούν.

Στις επιστολές όμως που απέστειλε,….παρέλειψε να ενημερώσει αν θα λάβουν όρος σύνδεσης και τι σκοπεύει να κάνει με το διαγωνισμό που σέρνεται τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τη σωρεία ενστάσεων και προσφυγών από τους εκατοντάδες επενδυτές που δεν πρόλαβαν να μπουν στο σύστημα.

1

Μετά τις πρώτες προσφυγές – αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, η εκδίκασή τους θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στο Διοικητικό Εφετείο και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ακινητοποιημένος, και οι επενδυτές που έχουν επιλεγεί εγκλωβισμένοι, με τα επιχειρηματικά τος πλάνα να παλιώνουν στα συρτάρια.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ωστόσο, δεν ακυρώνει το διαγωνισμό, αν και ούτως ή άλλως δεν προχωράει, και οι επενδυτές που επελέγησαν πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν εγγυητικές….μέχρι να τελεσιδικήσουν οι νομικές ενέργειες όσων δεν επελέγησαν… “Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις μας, ή …παίζουμε στην αυλή του σχολείου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των εγκλωβισμένων επενδυτών στο mononews.gr, τονίζοντας ότι κάποιος πρέπει να αποφασίσει τί γίνεται επιτέλους με το διαγωνισμό φάντασμα και να ενημερώσει αυτούς που συνεχίζουν να πληρώνουν εγγυητικές….για μια αίτηση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το ύψος των εγγυητικών που έχουν κατατεθεί από όσους έκαναν αίτηση (700) ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ….για χαρτιά σε ένα συρτάρι του ΔΕΔΔΗΕ….

Το πρόβλημα και πώς εξελίχθηκε

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 κιλοβάτ) στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, κόλλησε, όταν εκατοντάδες συμμετέχοντες προσέφυγαν στη ΡΑΑΕΥ καταγγέλλοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε νόθευση του ανταγωνισμού.

Για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε υψηλάβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την μη τήρηση των συνθηκών διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης των συμμετεχόντων στον επίδικο διαγωνισμό στον δημοπρατούμενο ηλεκτρικό χώρο καθώς και της επιμέλειας που όφειλε να διέπει συνολικά την στάση του διαχειριστή.

Με βάση τα παραπάνω και εν αναμονή της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού στην πράξη φαίνεται ότι η διαδικασία είναι στον αέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και το Υπουργείο Ενέργειας ότι ο διαγωνισμός  προχωράει κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ επέβαλε στο Διαχειριστή πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για παράβαση από πλευράς του διατάξεων του Νόμου και του Κώδικα, όμως στη σχετική Απόφασή της δεν  έκρινε   την τύχη του διαγωνισμού.

Οι καταγγελίες και η στάση της ΡΑΑΕΥ

Το πρόβλημα για τον επίμαχο διαγωνισμό του οποίου πολυάριθμοι επενδυτές αμφισβητούν και ζητούν να ακυρωθεί  ξεκίνησε όταν κατατέθηκαν καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ από πλειάδα επενδυτών που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν.

Η ΡΑΑΕΥ πραγματοποίησε έρευνα και η  έκθεση και το πόρισμα του πραγματογνώμονα όπως είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, είχε σειρά παρατηρήσεων και ευρημάτων, ενώ ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η καταδικαστική Ε-132/2023 απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ κατά του ΔΕΔΔΗΕ.

Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ, υπενθυμίζεται, κατηγορεί τον ΔΕΔΔΗΕ για αστοχίες, λάθη, πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, έλλειψη επιμέλειας στην προετοιμασία και αρτιότητα του πληροφοριακού συστήματος και παραβιάσεις υποχρεώσεων, περιγράφοντας τις ευθύνες του για «το φιάσκο» και τις εκατοντάδες καταγγελίες στους διαγωνισμούς για 400 KW σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει «ο Διαχειριστής δεν διασφάλισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, ως όφειλε, την ανάπτυξη ενός δεόντως ασφαλούς πληροφοριακού συστήματος και δε μερίμνησε για την αποσόβηση κάθε κινδύνου ευπάθειας σε κακόβουλες επιθέσεις. Οι τελεσθείσες από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. παραβάσεις κρίνονται ως ιδιάζουσας ρυθμιστικής σοβαρότητας, διότι άπτονται των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση ενός κρίσιμου δημόσιου αγαθού σε σπανιότητα».

Ωστόσο η απόφαση της Αρχής δεν έκρινε ότι απαιτείται ακύρωση  των διαγωνισμών με αποτέλεσμα οι αποκλεισμένοι επενδυτές ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου του 2023 να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές στην ΡΑΑΕΥ για την συμπλήρωση της Απόφασής της και στον αντίποδα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αρχές Νοεμβρίου 2023 να απαντά εγγράφως σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων, πως θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Μόνο που αυτό δεν έγινε, ένα χρόνο μετά και ούτε βέβαια ακυρώνει το διαγωνισμό. Αν τον ακυρώσει….θα ακολουθήσει νέα σειρά αγωγών, αυτή τη φορά από τους επενδυτές που είχαν επιλεγεί….

Μία λύση θα ήταν να δοθούν όροι σύνδεσης σε όλους τους αιτούντες, πρόταση που είχε επίσης συζητηθεί στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί.