Λίγο πριν από την αφετηρία βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση κατά 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυό της.

Ο σύμβουλος της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, Goldman Sachs, έχει ξεκινήσει τις πρώτες επαφές με  εταιρείες διαχείρισης δικτύων αλλά και funds που επενδύουν σε διαχειριστές και σύμφωνα με πληροφορίες,  και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν 6-7 εταιρείες στην πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες από τη ΔΕΗ  με στόχο να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του WACC  προσδιορίζοντας την απόδοση στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία.

Η υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο Investors day της ΔΕΗ, υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας υπεραξιών στο ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως είχε πει από το σύνολο των 3,4 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να επενδυθούν μέχρι το 2023, το 34% θα διατεθεί για ανάπτυξη των ΑΠΕ, το 42% στα δίκτυα διανομής και το 21% στις συμβατικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά.

Θα υλοποιηθούν επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενώ στα σχέδια ανάπτυξης είναι η εγκατάσταση  1000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 2 με 3 χρόνια, το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών στην αγορά ηλεκτρισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας είναι και η αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για να αναπτύξει δίκτυο FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) και να γίνει πάροχος χονδρικής, δηλαδή να το μισθώνει σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να υλοποιήσει στρατηγικά projects υλοποιώντας συνδυασμένες επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και αυξάνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ την ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση μέχρι το 2023.

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ: Επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη

Από την άλλη για τη ΔΕΗ, είναι σημαντικό στοίχημα να εξασφαλίσει καλή αποτίμηση για το ΔΕΔΔΗΕ και   σημαντικά έσοδα από τη ρευστοποίηση του 49%. Έτσι θα πετύχει  απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η επιτυχής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί την αφετηρία και τον “επιταχυντή” για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική της ΔΕΗ για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης:

“Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα “πράσινης” παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά “Πράσινη Εταιρεία”. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση