ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλειάδα ενδιαφερομένων funds που επενδύουν σε υποδομές και Διαχειριστών δικτύων ηλεκτρισμού αναμένεται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.
Ο στόχος που έχουν θέσει κυβέρνηση και ΔΕΗ για ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton φέρονται να έχουν προσεγγίσει συνολικά 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων στην φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα βρεθούν 4-5 εταιρείες.
Τα funds αναμένεται να δώσουν το παρών για το ΔΕΔΔΗΕ είτε αυτόνομα είτε σε σχήματα με άλλους ενδιαφερόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι στο market test που είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι μεταξύ των 19 ενδιαφερομένων που είχαν εμφανιστεί τότε, συγκαταλέγονταν η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund με κεφάλαια υπό διαχείριση κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια, ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολ, αλλά και το γαλλικό fund Ardian, ένα από τα πιο δυναμικά στην Ευρώπη, με συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.
Επίσης ως ενδιαφερόμενοι παρουσιάζονται οι εταιρείες Macquarie και First Sentier.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη «θωρακίσει» τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα συνοδεύουν την απόκτηση του 49% της θυγατρικής της, παρότι το μάνατζμεντ παραμένει στην ΔΕΗ.
Στόχος των αυξημένων δικαιωμάτων μειοψηφίας, είναι να προσελκυσθούν όχι μόνο θεσμικοί αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα δυνητικοί υποψήφιοι για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η επένδυση στον ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται ως εξαιρετικά ελκυστική κυρίως εξαιτίας των σταθερά υψηλών αποδόσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές, ως εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα.
Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα ο κλάδος διαχείρισης των δικτύων διανομής εμφανίζει σημαντικές προοπτικές με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών.
Η εταιρεία διαθέτει ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) πάνω από 3 δισ ευρώ, με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό και πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 GWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3,926 MW.
Ωστόσο τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και εφόσον προχωρήσει η πώληση του 49% θα μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ.
Κάτι που θα ελαφρύνει τον ισολογισμό της ΔΕΗ αφού μέρος της διαδικασίας απόσχισης (carve-out) του κλάδου της διανομής από τη μητρική ΔΕΗ και η συγχώνευσή του με τον ΔΕΔΔΗΕ θα περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση στη νέα οντότητα δανείων που σχετίζονται με τη διανομή.
Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
Η επιτυχής πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι καθοριστική για τη ΔΕΗ καθώς προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.
Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα της διανομής αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της αξίας της και ο ΔΕΔΔΗΕ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες μεταμόρφωσης της εταιρείας.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA, η ΔΕΗ στοχεύει να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της θυγατρικής της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (>50% των προγραμματισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών της). Προσπάθεια που ενισχύεται από το υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ, το οποίο παρέχει επαρκή ορατότητα (ρυθμιστική περίοδος 4+4 χρόνια) και αποδόσεις (Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) για το 2021-25 στο 6,7%).
Οι κύριες επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην α) εγκατάσταση και επέκταση έξυπνων μετρητών, β) την αναβάθμιση του κέντρου ελέγχου και των συστημάτων IT του δικτύου, γ) την ποιότητα του δικτύου και της ενέργειας.
Επιπλέον η διοίκηση έχει επίσης αναφέρει ότι εξετάζει και πρόσθετες επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη υποδομών δικτύου οπτικών ινών.
Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού (έως 49%) του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψει στην εταιρεία:
i) να παγιοποιήσει την αξία της επιχείρησης (οι αναλυτές της AXIA εκτιμούν ότι το enterprise value του ΔΕΔΔΗΕ αντιστοιχεί περίπου στο 90,0% του τρέχοντος enterprise value της ΔΕΗ και καλύπτει το 1,2x του καθαρού χρέους του ομίλου),
ii) να μειώσει τη μόχλευση της μητρικής, και
iii) να αυξήσει τη διαθέσιμη δύναμη πυρός για να υπετροφοδοτήσει τα σχέδια επέκτασης στις ΑΠΕ και τη μετάβασή της στην «πράσινη ενέργεια» (επιτυγχάνοντας ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα ενδεχομένως μέχρι το 2030).
Επιπλέον σημειώνεται πως ένα μέρος της διαδικασίας απόσχισης (carve-out) του κλάδου της διανομής από τη μητρική ΔΕΗ και η συγχώνευσή του με τον ΔΕΔΔΗΕ θα περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση στη νέα οντότητα δανείων που σχετίζονται με τη διανομή. Δάνεια που στην πλειονότητά τους είναι από υπερεθνικούς φορείς, όπως η ΕΤΕπ (περίπου 1,3 δισ. ευρώ) και η Black Sea Trade and Development Bank (περίπου 0,16 δισ. ευρώ). Αυτό θα οδηγήσει σε pro-forma μόχλευση (καθαρό χρέος/EBITDA) 3,5x με βάση τις εκτιμήσεις τους, ήτοι χαμηλότερη από το μέσο επίπεδο μόχλευσης των ομοειδών εταιρειών του κλάδου που είναι της τάξης του 5,0x.
Στη συνέχεια, ωστόσο, η μόχλευση αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένων των μεγάλων αναγκών σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτή θα έχει και ο σχεδιασμός των μερισματικών πληρωμών που θα συμφωνηθούν μετά την πιθανή πώληση του 49%.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα θελήσει να υιοθετήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, καθώς τα μερίσματα θα αποτελούν τη μοναδική πηγή ρευστότητας από το συγκεκριμένο asset, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ – Καταργείται το ΤΧΣ
- Σκυλακάκης: Έρχονται δύο έργα προς αντιμετώπιση της υπερχείλισης λυμάτων στην Ποσειδώνος
- Απόστολος Πεταλάς: Χαμηλότερες οι τιμές στο Χριστουγεννιάτικο καλάθι σε σχέση με πέρσι
- Πέθανε ο Osamu Suzuki: Από τα μίνι αυτοκίνητα στην παγκόσμια κυριαρχία – Η ιστορία του θρυλικού ηγέτη της Suzuki