Σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με την απόφαση που αναμένεται να λάβει το ΔΣ της ΔΕΗ για τη short list των υποψηφίων επενδυτών που πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στη δεύτερη φάση.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, μέσα στο καλοκαίρι.

Η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ΔΕΗ για το 2021, καθώς από αυτήν και το τίμημα που θα προκύψει εξαρτάται η υλοποίηση των επενδυτικών στόχων της ΔΕΗ, αλλά και η ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι η  περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποτιμηθεί από την Grant Thornton στα 2,95 δισ. ευρώ και βάσει αυτής η ΔΕΗ αναμένει έσοδα από την πώληση του 49% άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη του διαγωνισμού

Όσοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές περάσουν στη δεύτερη φάση θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room με τα οικονομικά δεδομένα για τον ΔΕΔΔΗΕ και θα πραγματοποιήσουν επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να πάρουν όσες διευκρινίσεις χρειάζονται για να αποτιμήσουν την αξία της εταιρείας και να πραγματοποιήσουν τις προσφορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη φάση έκφρασης ενδιαφέροντος η ΔΕΗ δεν είχε γνωστοποίησε τα ονόματα των υποψηφίων επενδυτών, αλλά μόνο ότι ήταν 11 τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όμως σημειώθηκε ότι πρόκειται για στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο κινεζικά σχήματα και εννέα επενδυτικά funds.

Τα δύο κινεζικά σχήματα το πιθανότερο είναι όμως ότι θα τεθούν εκτός διαγωνισμού λόγω ασυμβατότητας με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς έχουν κοινό μέτοχο με τη State Grid που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ. Ο κίνδυνος είναι ο αποκλεισμός τους να φέρει καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, στην περίπτωση που οι κινεζικές εταιρείες προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους που είναι  funds, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα Blackrock, KKR,  Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners. Τα υπόλοιπα είναι κάποια από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά funds, το γαλλικό Ardian, τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, το ιταλικό infrastructure fund F2I, η καναδική επενδυτική British Columbia Investments (ΒCI), η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power.

Ελκυστική επένδυση ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο  χαμηλός βαθμός ρίσκου και η σταθερή απόδοση γύρω στο 7% που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ ως ρυθμιστής, τον κάνει ελκυστικό στα μεγάλα funds. Ταυτόχρονα τα κεφάλαια που απαιτούνται για νέα δίκτυα και εκσυγχρονισμό των παλαιών,  εξασφαλίζονται από τις ρυθμιζόμενες από τη ΡΑΕ ταρίφες,  ενώ το μεγάλο επενδυτικό του πρόγραμμα την περίοδο 2021 – 2024 με επενδύσεις, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, δημιουργεί σημαντική προοπτική και αλλάζει τα δεδομένα για την εταιρεία

Οι νέες  επενδύσεις αφορούν υπογειοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δικτύων, προκειμένου να «σηκώσουν» τις μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά της νέας εποχής,  έξυπνους μετρητές αλλά και δίκτυα οπτικών ινών  για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ 5G.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΔΔΗΕ: Την επόμενη εβδομάδα η short list – Τι έπεται και το παρασκήνιο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση