ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αναζήτηση ξύλων για στύλους εναγωνίως στη Βόρεια Ευρώπη, σε Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία και Ουκρανία, επιδίδονται οι προμηθευτές του ΔΕΔΔΗΕ της θυγατρικής της ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο της ΔΕΗ έχει μεγάλες ανάγκες να καλύψει, λόγω των φυσικών καταστροφών και των περικοπών στις προμήθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή διοίκηση τoυ ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες και έχει στείλει ειδοποίηση στους 20 προμηθευτές της , να εκτελούν τις παραγγελίες που έχουν αναλάβει από προηγούμενους διαγωνισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούν. Παράλληλα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις παράλληλα με τους νέους διαγωνισμούς, ώστε με κάθε τρόπο να καλύψει το έλλειμμα σε στύλους και τις ανάγκες που παρουσιάζονται.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο mononews.gr, εταιρεία από τους προμηθευτές της ΔΕΗ, “έχουμε αναλάβει να παραδώσουμε 14.000 στύλους φέτος μέχρι τον Ιούνιο και προσπαθούμε, μετά από έκκληση του ΔΕΔΔΗΕ, να τους παραδώσουμε όσο νωρίτερα μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε την εταιρεία. Κι επειδή δεν γίνεται υλοτομία το χειμώνα στην Ελλάδα, ξύλα για στύλους μπορούν να βρεθούν μόνο στη Βόρεια Ευρώπη, σε Σουηδία, Φινλανδία και Ουκρανία και πάλι πολύ δύσκολα. Όλοι οι προμηθευτές για να εξυπηρετήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ, ψάχνουμε παντού για ξύλα”.
Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σύνθετη η διαδικασία για την προμήθειά τους, καθώς απαιτείται ένα διάστημα από την παραγγελία τους μέχρι την παραλαβή τους, ενώ πρέπει να παραμείνουν και ένα διάστημα αποθηκευμένοι, και να εμποτιστούν πριν χρησιμοποιηθούν.
Το απόθεμα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας, καθώς οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος είναι για 195.000 τεμάχια. Ένα αριθμός στύλων κοντά στις 50.000 είναι σε φάση προετοιμασίας, έχει ήδη παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθεί.Οι μεγάλες ανάγκες έχουν δημιουργηθεί από τις αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών.
Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις.
Υποχώρησαν οι επενδύσεις στο Δίκτυο
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 που αφορούν στη ΔΕΗ (και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100% θυγατρική της Επιχείρησης), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.