Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη για τους 7,5-8 εκατομμύρια «έξυπνους μετρητές» του ΔΕΔΔΗΕ.

Το φιλόδοξο  έργο θα κοστίσει πάνω από ένα δις  ευρώ («αρχικός σχεδιασμός για 850 εκατομμύρια αλλά στο τέλος θα ξεφύγει αρκετά γι αυτό υπάρχει η επιχειρηματική …σφαγή στο παρασκήνιο» μας λένε με νόημα από το ΔΕΔΔΗΕ) θα έχει τρία διαγωνιστικά μέρη:

1

-Προμήθεια 7,5-8 εκατομμύρια έξυπνων  μετρητών

-εγκατάσταση των μετρητών στο δίκτυο διανομής και

-τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ (επικεφαλής ο 44χρονος ναυπηγός Αναστάσιος Μάνος ο οποίος κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο στη
Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD ) και μετά την αποσφράγιση των προσφορών είναι ήδη σε εξέλιξη  οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Οι αρχικές αναθέσεις θα γίνουν σε 3 εταιρίες παράλληλα και μετά θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι που λένε.

 

Οι επτά μονομάχοι που σύντομα θα μείνουν 4-5 και τελικά 3 είναι:

– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8.000 πελάτες-ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.

-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

-Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.

-Η Intrasoft International, η οποία από το 2021 είναι μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία. Η εταιρία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Μην σας κάνει εντύπωση που δεν εμφανίζεται κάποιο από τα γνωστά ελληνικά ονόματα στη λίστα, διότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα τους. Είναι βέβαιο πως οι εταιρίες που θα περάσουν στην τελική φάση θα συμμαχήσουν επίσημα ή και ατύπως με ισχυρούς Έλληνες. Ήδη έχουν γίνει πρώτες αλλά ουσιαστικές επαφές.

«Στο προνομιακό πεδίο των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ θα μεταφερθεί αργά ή γρήγορα η μάχη των Ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου που καλά κρατεί τα τελευταία 20 χρόνια στην ενέργεια» μας λέει παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις από την εποχή της μεγάλης κόντρας στη ΔΕΗ και προβλέπει: «ενδιαφέρονται και οι δύο και θα εμφανιστούν επίσημα ή ανεπίσημα ξαφνικά στο δεύτερο γύρο».

 

Στο ΔΕΔΔΗΕ θεωρούν δεδομένο και το άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για το έργο σε επόμενη φάση, αφού πρόκειται για σημαντική δουλειά πάνω από 1 δις.

Αλλά και η  Intrasoft International,παρόλο που σήμερα είναι δανικής ιδιοκτησίας, εφόσον περάσει θα ζητήσει τη βοήθεια του Σωκράτη Κόκκαλη και του Ομίλου Ιntracom.

Από κεί και πέρα όμως αρχίζει η μάχη των Πρεσβειών.

Η Elster, που είναι θυγατρική του μεγάλου πολυεθνικού  βιομηχανικού ομίλου Honeywell κινείται για να αποκτήσει την εύνοια της αμερικανικής πρεσβείας θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη ήδη, της βρετανικής αλλά και της γαλλικής πρεσβείας. Μάλιστα λένε πως ο γάλλος Πρέσβης (ή κάποιος παρατρεχάμενος τέλος πάντων) έχει ήδη περιδιαβεί διάφορα υπουργικά γραφεία διαφημίζοντας την εταιρία.

Η ITRON, κορυφαία αμερικανική εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων είχε άριστες σχέσεις με τον αποχωρήσαντα Τζέφρι Πάιατ. Τώρα έχει στείλει δύο ανώτερα στελέχη της στην Αθήνα και έχει πιάσει …στασίδι δίπλα στον Τζόρτζ Τσούνις τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα που έχει αρχίζει να …εγκλιματίζεται. Μάλιστα τα δύο στελέχη ήσαν παρόντες την 4η Ιουλίου στη γιορτή της Πρεσβείας.

Η ελβετική Landis+Gyr θεωρεί πως έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως «ασπίδα επιτυχίας». Αναζητεί και αυτή τον «έλληνα συνεταίρο» ή ενδεχομένως τον έλληνα ισχυρό λομπίστα.

ΤΙ ΝΕΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Με τους έξυπνους μετρητές:

-Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. «Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης», μας λένε από το  ΔΕΔΔΗΕ.

-Θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.

-Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί.

-Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή.

-Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

-Διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

– Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα διαδικασία που ξεκίνησε η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΩΡΑ  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2014-2015;

Με σχετικά νωπές τις «πικρές» μνήμες ενός φιλόδοξου διαγωνισμού που ναυάγησε από τις προσφυγές σοβαρών ενδιαφερομένων, μεσαζόντων εμπλεκομένων και αποτυχημένων νταλαβεριτζήδων, ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά διαγωνισμό προμήθειας 7,5-8 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών. Οι τραυματικές εμπειρίες από κακαοκαιρίες και τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, καθιστά απόλυτη ανάγκη την έναρξη τουλάχιστον της διαδικασίας για τους έξυπνους μετρητές.

Οι   συμβάσεις  προμήθειας αφορούν σε εγκατάσταση:

α) Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

β) Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) δηλαδή συστήματα λογισμικού με ολοκληρωμένη λύση και

γ) Εξοπλισμού Πεδίου, δηλαδή Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμό Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point.

Η ανάθεση της προμήθειας των μετρητικών μονάδων και του AMI System θα γίνει μέχρι και σε τρεις αναδόχους, ενώ του MDM System σε έναν από τους τρεις.

Η προηγούμενη οργανωμένη προσπάθεια του Διαχειριστή είχε μπλοκάρει το 2014, όταν ο τότε διαγωνισμός   έμεινε στα χαρτιά μετά από προσφυγές επί προσφυγών των διαγωνιζομένων εταιριών της εποχής εκείνης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στην προμήθεια των  μετρητών και σε πρώτη φάση θα αναθέσει στον κάθε έναν από τους τρεις αναδόχους ποσότητες μετρητών που θα αποτελούν και την εγγύηση για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Συνολικά στο αρχικό στάδιο και στους τρεις συμμετέχοντες θα ανατεθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια μετρητές, ενώ στη συνέχεια   με δευτερεύοντες  διαγωνισμούς θα παραγγέλλονται οι πρόσθετες ποσότητες μέχρι τα 8 εκατομμύρια που είναι ο στόχος. Χρόνος ολοκλήρωσης το 2027 εάν όλα πάνε καλά, ενώ ολόκληρη η χώρα θα έχει έξυπνους μετρητές ως το 2030.

Η διάρκεια των συμφωνιών θα είναι 8-10 χρόνια, ενώ τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την προεπιλογή των αναδόχων είναι οικονομικά, τεχνικά αλλά και κριτήρια για τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου κατώτατου ορίου μετρητών. Επιπλέον θα ζητείται η έγγραφη βεβαίωση συνεργασίας και εγκατάστασης μετρητών σε διαχειριστές δικτύων.

Η λειτουργία του νέου  συστήματος  μέτρησης αναμένεται να οδηγήσει τους καταναλωτές στη νέα εποχή της δικής τους επιλογής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, net metering)   αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες). Οι ίδιοι θα ειδοποιούνται απευθείας από τον προμηθευτή για τις ώρες χαμηλής χρέωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα την κατανάλωση τους.

Οι προμηθευτές θα μπορούν να διαμορφώνουν ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και προϊόντα με βάση το προφίλ των πελατών τους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει     έλεγχο του δικτύου της χαμηλής τάσης σε πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την πρώτη τοποθέτηση 7.354.000 «έξυπνων μετρητών» θα αρχίσει σε 7-10 μήνες και θα ολοκληρωθεί το 2030.

Ειδικότερα, με βάση το πλάνο ανάπτυξης, προβλέπεται να τοποθετηθούν 100.000 το 2022 (που μάλλον θα είναι λιγότεροι τελικά), 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1.000.000 το 2025, 1.000.000 το 2026, 813.000 το 2027, 1.000.000 το 2028, 1.000.000 το 2029 και 900.000 το 2030.

«Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, άρα είναι πιθανό όλα να πάνε πίσω χρονικά αφού …είναι πολλά τα λεφτά που λένε και μεγάλα τα συμφέροντα» μας λένε έμπειρα στελέχη από ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Ο  ΔΕΔΔΗΕ αιτήθηκε προς τη ΡΑΕ και η Αρχή αποδέχθηκε επιπλέον ποσοστό απόδοσης 1,5% για διάρκεια 4 ετών για το έργο, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά οφέλη που θα αποφέρει, αλλά και το σημαντικό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ο Διαχειριστής και το οποίο σαφώς επηρεάζει σημαντικά τα απασχολούμενα κεφάλαιά του

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην  απόφαση της ΡΑΕ, το έργο έχει ωφέλιμη ζωή 15 ετών, προτεινόμενη απόδοση κατά την κατασκευαστική περίοδο 6,7%, και πρόσθετη απόδοση κατά τη λειτουργία του 2% για διάρκεια 7 ετών.

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ αναφέρεται ότι το στρατηγικό έργο «Επέκταση τηλεμέτρησης» το οποίο αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των καταναλωτών, αποτελεί σημαντικό εργαλείο και βασική συνιστώσα επίτευξης του ενωσιακού στόχου (Οδηγία (ΕΕ) 2019/944) για ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, μέσω των έξυπνων μετρητών θα ενισχυθεί σημαντικά η θέση του καταναλωτή, μέσω της άμεσης και ακριβούς ενημέρωσής του για την κατανάλωσή του και κατ’ επέκταση μέσω της ενίσχυσης της δυναμικής τιμολόγησης και της δυνατότητας συμμετοχής του σε προγράμματα απόκρισης ζήτησης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο «ΕΞΥΠΝΟΣ» ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο «έξυπνος» μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ασύρματη φορητή συσκευή νέας τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι ή στην επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα σε διαρκή σύνδεση με το Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) και τον Πάροχο (πχ ΔΕΗ ή άλλος πάροχος) ειδοποιεί αμέσως για βλάβες ή διακοπές ηλεκτροδότησης με απόλυτη χωροταξική και χρονική ακρίβεια.

 Βοηθάει ουσιαστικά στην άμεση ενημέρωση καταναλωτή και Διαχειριστή, κάνοντας ορθότερη χρήση των συσκευών. Με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οικονομία στον λογαριασμό έως και 20%.

Η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά, δεν μπορεί να ελεγχθεί, να αξιολογηθεί ή και να συγκριθεί  αφού υπάρχει μόνο ένας μηνιαίος (ή ακόμα και διμηνιαίος) λογαριασμός για όλα, επομένως οποιαδήποτε αλλαγή και να πραγματοποιηθεί, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, θα βασίζεται μόνο σε υποθέσεις. Οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν την δυνατότητα να μετρηθεί  το  ενεργειακό κόστος των συσκευών.

Ο έξυπνος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας είναι  απλός στην εγκατάσταση και χρήση. Ένας αισθητήρας μεταδίδει ασύρματα μέσω του ειδικού πομπού ράγας, τις πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής, απεικονίζοντας τα δεδομένα σε  μια ασύρματη φορητή οθόνη προβολής.

Ο μετρητής (οθόνη) μετατρέπει την μετρήσιμη ενέργεια σε κιλοβατώρες, την τυπική μονάδα μέτρησης, που χρεώνει κάθε εταιρία ηλεκτρισμού και χρησιμοποιείται για τη σχετική σας χρέωση. Ο μετρητής απλά  δείχνει πόσο και που χρησιμοποιήθηκαν οι χρεωμένες μονάδες που αναγράφονται κάθε φορά στο λογαριασμό.

Εισάγοντας το κόστος που χρεώνει η εταιρία ηλεκτρισμού (πάροχος) ανά kWh, μπορεί ο καταναλωτής  να δεί τι ποσό δαπανήθηκε άμεσα από την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι μπορεί  να κάνει άμεσες αλλαγές στην καθημερινότητα του, ώστε να κερδίσει χρήματα, να μειώσει την δαπανούμενη ενέργεια και να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος με την ενεργειακή οικονομία.

Η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ενέργειας είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Οι αισθητήρες κουμπώνουν γύρω από τα καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος του κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα του χώρου και συνδέονται  με το πομπό, ο οποίος συνήθως τοποθετείται εκτός του ηλεκτρολογικού πίνακα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης  στον ηλεκτρολογικό πίνακα, τότε χρειάζεται  ηλεκτρολόγος.

Στη συνέχεια ακολουθεί διαδικασία σύνδεσης μεταξύ πομπού και δέκτη (οθόνη μετρητή). Μόλις η σύνδεση ολοκληρωθεί, τότε η συσκευή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και μπορεί ο καταναλωτής  μέσω της οθόνης ή μέσω υπολογιστή να μάθει άμεσα για την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών σας και να επικοινωνεί με Διαχειριστή και πάροχο.

 

Διαβάστε επίσης:

Βασιλάκης: Η Aegean περνάει σε κερδοφορία φέτος, πρόβλημα η αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Goldman Sachs: Αυξάνεται στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω του φυσικού αερίου