Παρατείνεται έως αύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου μέχρι τις 23.30 το βράδυ, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής για το μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές». Η τελευταία παράταση δύο ημερών, ήταν η 5η στο διαγωνισμό αυτό, και οδηγεί την αποσφράγιση προσφορών για την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 14 Φεβρουαρίου, παρατάθηκε για τις 7 Μαρτίου, μετά για τις 29 Απριλίου, μετά για τις 27 Μαΐου, και τέλος για τις 8 Ιουνίου και από εκεί τις 10 Ιουνίου. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η μικρή παράταση δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα των υποψηφίων εταιρειών.

1

Το μέγεθος του διαγωνισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ και οι συνεχείς διεργασίες για τη διαμόρφωση κοινοπραξιών, έχουν προκαλέσει τις καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε αξία διαγωνισμούς,  ενώ οι αυξήσεις πρώτων υλών και υλικών  αναμένεται να ανεβάσει το κόστος του αρκετά ψηλότερα. Πληροφορίες ωστόσο από την αγορά αναφέρουν, ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο διαγωνισμό, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από τότε που προκηρύχθηκε.

 Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ  είναι από τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε. στη «μετά πανδημία» περίοδο και αναμένεται να συμμετάσχουν όμιλοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, καθώς και κοινοπραξίες με τη συμμετοχή  εξειδικευμένων εταιρειών του εξωτερικού. Στους συμμετέχοντας αναμένονται μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως η γερμανική Siemens, η αμερικανική Honeywell, η γαλλική Schneider Electric,  δύο μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι και  Ελληνική Itracom Telecom αλλά ενδεχομένως και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, αναμένεται να εμφανιστούν ως μέλη κοινοπραξίας.

Επίσης, αναμένεται να προσέλθει στον διαγωνισμό της ελβετικής πολυεθνικής Landis+Gyr, -από τους leaders του κλάδου διεθνώς-, η οποία έχει μεταφέρει τις βασικές γραμμές παραγωγής της στο εργοστάσιο της ελληνικής θυγατρικής στην Κόρινθο. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 μετέφερε στην Ελλάδα από το Ζουγκ της Ελβετίας τις γραμμές παραγωγής των βιομηχανικών μετρητών, την επόμενη χρονιά των οικιακών μετρητών από τη Βρετανία και το 2021 τη νέα μονάδα των μετρητών φυσικού αερίου.

Τι προβλέπεται από το διαγωνισμό

 Σε πρώτη φάση, οι υποψήφιοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα ακολουθήσει η διαδικασία των τεχνικών προσφορών και οι τρεις φιναλίστ – ανάδοχοι θα αναλάβουν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές για το έργο.

Το κόστος για κάθε νέο smart meter ανέρχεται στα 150 ευρώ, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ, και αυτό θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8ετίας, με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε στο τέλος της δεκαετίας θα ενταχθούν στο δίκτυο περίπου 7,3 νέοι έξυπνοι μέτρησης, αντικαθιστώντας τα παμπάλαια ρολόγια με τα οποία μετριέται ακόμη σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.