ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιλύθηκε η τελευταία εκκρεμότητα για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο («ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»).
Το έργο στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2023.
Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων κ.ά.
Ακολουθούν οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις οποίες οι διαδικασίες οριστικής έγκρισης των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.
Τα έργα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2021-2025 προβλέπουν την κατασκευή 1860 χλμ. δικτύου και την πραγματοποίηση 68.000 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η επικείμενη έναρξη των έργων για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας αποτελεί σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, το οποίο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα έτη, έχει μεγάλα οφέλη για τα νοικοκυριά και τη χώρα συνολικότερα. Με τις επενδύσεις που δρομολογούνται για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε ένα φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και ο στόχος για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου των πρώτων μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ, αποτελεί για εμάς μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, που παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, έχει τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση του οράματός μας να αποκτήσει η ελληνική περιφέρεια ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα παροχής ενέργειας, με σημαντικές ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της χώρας».