Στεφανία Μωσσέ, αντιπρόεδρος και CEO ΔΕΔΑ
Επενδύσεις 307 εκ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος Στεφανία Μωσσέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.
«Σ΄ ένα τοπίο όπου η Ελλάδα διαμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας, ειδικά δε στον τομέα του φυσικού αερίου με αγωγούς είτε κατασκευαζόμενους είτε σχεδιαζόμενους (TAP, IGB, IGI, EastMed κ.α.), είναι κρίσιμο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρνει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και πόλεις της ελληνικής περιφέρειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, στην βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους Θεσμούς ώστε τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ήταν καθοριστικής σημασίας η κατακύρωση των αδειών διανομής στο δημόσιο φορέα ΔΕΔΑ. «Απαιτήθηκε κατάθεση νέου αιτήματος στη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα στις 31/12/2018 η ΡΑΕ να μας χορηγήσει τις άδειες διανομής για τις επτά περιφέρειες της χώρας για 25 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος.
Ο προϋπολογισμός των έργων στην πενταετία
Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις τρεις πρώτες περιφέρειες και σε 135 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες. Το χρηματοδοτικό μείγμα των έργων αποτελείται κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΤΕπ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Κατά την πενταετία 2019 -2023, στις τρεις πρώτες περιφέρειες θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν συνολικά 30.823 συνδέσεις. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες θα κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 15.000 συνδέσεις.
Ως έργα – γέφυρα μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των μεγάλων έργων, θα λειτουργήσουν δύο πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ που θα υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2019 σε συνολικά εννέα πόλεις με υφιστάμενο ενεργό δίκτυο και θα αφορούν συνολικά 1.500 συνδέσεις. Το πρώτο πιλοτικό έργο περιλαμβάνει τις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη και Σέρρες, ενώ το δεύτερο -πέραν των ανωτέρω- περιλαμβάνει και τις πόλεις Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.
Τα έργα της πρώτης φάσης και το χρονοδιάγραμμα
Η α΄ φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ ξεκινάει με τη δημοπράτηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, μεγάλων έργων αεριοδότησης σε τρεις περιφέρειες της χώρας, δίνοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε συνολικά 18 πόλεις. Πρόκειται για:
- Την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα,
- Την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις πόλεις: Αλεξάνδρεια, Βέρροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες,
- Την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις πόλεις: Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, η ανάδειξη των αναδόχων κατασκευής των έργων, προμήθειας υλικών, διοίκησης και επίβλεψης έργου, καθώς και επιθεώρησης τρίτου μέρους θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα έργα κατασκευής των δικτύων θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Τα έργα της β’ φάσης
Ταυτόχρονα, προχωράει η β΄ φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ με την ωρίμανση των αντίστοιχων έργων σε ακόμη τέσσερις περιφέρειες. Η διαδικασία είναι πιο προχωρημένη στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους και για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ τόνισε ότι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι ο πολίτης και κυρίως ο πολίτης στις φτωχότερες περιφέρειες. «Η ελληνική περιφέρεια βγαίνει πλέον από την ενεργειακή απομόνωση και ξεκινάει έμπρακτα να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή φτώχεια. Στόχος μας είναι ο πολίτης να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν φθηνότερη ενέργεια με το μίνιμουμ κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό μας είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή», επισήμανε.
Ταυτόχρονα, η κα Μωσσέ υπογράμμισε ότι τα έργα θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες. Καθώς δε, η ζήτηση για επαγγελματίες σε αυτές τις 18 πόλεις θα είναι μεγάλη το καλοκαίρι λόγω της έναρξης κατασκευής των έργων, από τη διοίκηση της ΔΕΔΑ τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Παιδείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ και η Choose. Οι εκλεκτικές συγγένειες των νέων συμβούλων του CEO Δημήτρη Τζώρτζη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΔΑ: Ποια είναι η εταιρεία που πήρε δάνειο 48 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ