To  ηχηρό deal της εξαγοράς της Mπάρμπα Στάθης από την Ideal επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές στο πεδίο των επιχειρηματικών deals.

Παρά τις πολλαπλές εστίες αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις, η κλιματική κρίση, ακόμη και οι πρωτοβουλίες προστατευτισμού που θέλει να αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει ο κλάδος τον καταστούν ελκυστικό διατηρώντας ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών.

1

Αλλωστε, η επένδυση της Ideal στη Μπάρμπα Στάθης αυτό καταδεικνύει. Με ένα τίμημα ύψους 130 εκατ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα deals των τελευταίων χρόνων, για μια εταιρεία, που έχει συνδέσει το brand της με τα κατεψυγμένα λαχανικά και με ηγετική θέση στην αγορά, καθώς το μερίδιό της φτάνει στο 54%, η Ideal Holdings, με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, εισέρχεται στον κλάδο των τροφίμων.

Έναν κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική στην Ελλάδα και σημαντικές προοπτικές και στις ξένες αγορές.

Η Όλυμπος άνοιξε τον χορό των εξαγορών το 2025

Τον χορό των εξαγορών άνοιξε το 2025 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη με την εξαγορά της Κάμπος Χίου. Μια στρατηγική κίνηση που ενισχύει τη θέση του leader στην αγορά των γαλακτοκομικών, και στον κλάδο των χυμών  όπου έχει σημαντική παρουσία με το brand Ολυμπος αλλά και με την Κλιάφας  που εξαγόρασαν πριν από μερικά χρόνια. H  Κάμπος Χίου είναι μια εταιρεία με έδρα τη Χίο, οι χυμοί της οποίας κατέχουν περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η επιχείρηση αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, ενώ οι τελευταίες χρήσεις της ήταν ζημιογόνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2023 αλλά και το 2022 είχε καταγράψει ζημιές άνω των 1,6 εκατ. ευρώ. Πλέον η Ελληνικά Γαλακτοκομεία «δεσμεύεται να διαφυλάξει τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής των προϊόντων που παραλαμβάνει, αξιοποιώντας τα αγνά φρούτα και την εξαιρετική πρώτη ύλη της Χίου», αλλά και να «επενδύσει περαιτέρω στην καινοτομία και το όραμα των μετόχων της Κάμπος Χίου, ώστε αναδείξει την εταιρεία σε σημείο αναφοράς στην κατηγορία των χυμών, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του ιστορικού νησιού».

Το deal στην αγορά της ελιάς

Ενώ μόλις μια εβδομάδα πριν τη συνεργασία του με την ελληνική εταιρεία Georgoudis S.A. – Parthenon, την παλαιότερη εταιρεία επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο όμιλος AG Olives Group, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτή η στρατηγική συνεργασία ολοκληρώνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ενσωματώνοντας τις παγκοσμίου φήμης premium ελληνικές ελιές ειδικής καλλιέργειας στο χαρτοφυλάκιό του, παρέχοντας πρόσβαση σε νέες αγορές παγκοσμίως μέσω του εκτεταμένου δικτύου logistics και πελατών του AG Olives Group.

Πρόκειται για μια συνεργασία υψηλής προστιθέμενης αξίας, που στοχεύει στην επέκταση του επενδυτικού προγράμματος στη μονάδα παραγωγής στον Βόλο, ενισχύοντας την παραγωγική ικανότητα, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τις δυνατότητες προμήθειας και παραγωγής του ομίλου, ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους, λειτουργεί εγκαταστάσεις παγκοσμίως και έχει παραγωγική ικανότητα άνω των 80.000 τόνων για την προμήθεια προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες.

Η διάσωση της Avramar από την Aqua Bridge

Άλλο ένα ηχηρό deal που εκτιμάται ότι θα κλείσει στους επόμενους μήνες είναι η συμφωνία για τη διάσωση της Avramar. Επικρατέστερο σχήμα για την απόκτηση της μεγαλύτερης εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας είναι η Aqua Bridge είναι το επικρατών επενδυτικό σχήμα στην απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Tο γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζες επέλεξαν τον αραβικό όμιλο για την εξαγορά της Avramar επιβεβαίωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Linkedin ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος  του ομίλου, Mohammad Tabish. Ο όμιλος Aqua Bridge, ο οποίος έχει έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχεδιάζει ολιστικές λύσεις αξιοποιώντας προσαρμοστικές υπηρεσίες υδατοκαλλιέργειας και αλιείας μαζί με υπηρεσίες διαχείρισης αγροκτημάτων. Στην αφετηρία του 2025 ο αραβικός όμιλος υπέγραψε και μία ακόμα συμφωνία με τη Saudi Fisheries Company με αντικείμενο την εμπορία θαλασσινών και μαγειρευτών τροφίμων, την εκτροφή γαρίδων, την συσκευασία και κονσερβοποίηση ψαριών και γαρίδων.

Οι «πρωταγωνιστές» των εξαγορών το 2024

Πρόκειται για ένα deal που ξεκίνησε από το 2024, χρονιά όπου πρωταγωνιστές των εξαγορών στον κλάδο τροφίμων και ποτών ήταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke και πρόεδρος του ΣΕΒ, με την εξαγορά μέσω της ΙΟΝ του 75% της ιστορικής καραμελοποιίας. Κινητικότητα επέδειξε και fund του SMERemediumCap με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, που απέκτησε τον Οκτώβριο, στρατηγικό ποσοστό στην Organic 3S, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή δημητριακών πρωινού, μπαρών και γλυκαντικών υγρών. Ενώ το Latsco, το family office της οικογένειας Λάτση απέκτησε το 30% της Eurocatering, η οποία δραστηριοποιείται στη διαλογή, μεταποίηση και διάθεση φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων και είναι γνωστή με το brand «Φρεσκούλης». Στα αξιοσημείωτα deals της περασμένης χρονιάς ήταν η απόκτηση της «Παγωτά Δωδώνη» από τη Βενέτης συμφερόντων του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης να γίνεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών μόλις πρόσφατα.

Ενώ στην εκπνοή του 2024  η Καραμολέγκος εξαγόρασε πλειοψηφικό πoσοστό στην Nutree,  ένα ελληνικό brand με σημαντική διεθνή παρουσία, που ειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών σνακ, κυρίως ωμοφαγικές μπάρες και πρωτεϊνούχα σνακ,  και η οποία ανήκοντας πλέον σε μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων, έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης και απόκτησης σημαντικών μεριδίων αγοράς.

Πρόκειται για το επιχειρηματικό δημιούργημα των Αναστάση Στοφόρου και Φαίδωνα Μίχου το οποίο στα περίπου επτά χρόνια ζωής  του έχει καταφέρει με επίκεντρο το παραγωγικό εργαστήριο της στη Βάρη να “χτίσει” μία αξιοσημείωτη παρουσία στην ελληνική αγορά με μια ευρεία γκάμα προϊόντων που διατίθενται σε περίπου 600 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως το Βιολογικό Χωριό και τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

Ενώ με την κίνηση αυτή η Καραμολέγκος, η οποία μέχρι σήμερα παράγει διαφόρων τύπων ψωμί, παξιμάδια και πίτες, εξελίσσεται σε μια ευρύτερη εταιρεία τροφίμων.

Η αγορά στην οποία μπαίνει η Καραμολέγκος εμφανίζει δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς για τις μπάρες πρωτεΐνης υπολογίζεται ότι το 2023 έφτασε τα 14,18 δισεκ. δολάρια. Αναμένεται δε να τρέξει από το 2024-2030 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7%.

Διαβάστε επίσης

ΒIC ΒΙΟΛΕΞ: Ρεκόρ στις πωλήσεις εξωτερικού για τα made in Greece ξυραφάκια- Ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ

Ideal: Το σχέδιο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την Μπάρμπα Στάθης

Ηλίας Κρασσάς: Σε… γλυκά κέρδη προσβλέπουν φέτος τα ζαχαροπλαστεία Fresh