Σχέδια να επενδύσει στην Ελλάδα στα media, στην τραπεζική και στην καινοτομία έχει ο ισραηλινός όμιλος Joseph Sassoon, σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο mononews.gr, ο David Sassoon, Πρόεδρος του Joseph Sassoon Group.
Όπως εξηγεί η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, και αυτό αποτελεί ευκαιρία.
Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν γιατί από αυτές εξαρτάται η ανάπτυξη και ο όμιλός του, ετοιμάζεται να λάβει άδεια fintech στην Ελβετία ώστε να την αναβαθμίσει και να δραστηριοποιηθεί στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στην Ελλάδα.
Ο όμιλος Joseph Sassoon διοργάνωσε χθες το πρώτο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1ο American Mediterranean Investment Forum), με κεντρικό ομιλητή τον 70ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Ο David Sassoon, που στο πλαίσιο του Φόρουμ, τόνισε ότι η καλύτερη χώρα να επενδύσει κανείς είναι η Ελλάδα, μας εξηγεί γιατί το πιστεύει αυτό και πώς ο δικός του όμιλος αξιοποιεί την ευκαιρία.
Όπως είπε υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και δήλωσε τη βούλησή του ο όμιλος να τη στηρίξει για να γίνει μια οικονομική δύναμη στην περιοχή, και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
«Αυτή είναι η δέσμευσή μας», διαμήνυσε ο Αμερικανοισραηλινός επιχειρηματίας που όπως είπε στην ομιλία του χειροκροτεί την Ελλάδα που έχει μπει στο δρόμο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, «στην οποία έχει σχεδόν φτάσει», κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πέρυσι σχεδιάζατε να δραστηριοποιηθείτε στην τραπεζική. Υπάρχει ακόμη αυτό το σχέδιο;
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τραπεζική άδεια στην Ελλάδα, αλλά η γραφειοκρατία ήταν μεγάλη και μας καθυστερούσε.
Τώρα είμαστε στη διαδικασία να λάβουμε την άδεια από την Ελβετία γιατί εκεί είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα βήματα από ότι είναι εδώ. Αν πάρουμε την άδεια για fintech και μετά θα την αναβαθμίσουμε για να μπορούμε να έχουμε ψηφιακή και φυσική παρουσία με στόχο όμως όχι τους καταναλωτές αλλά τις επιχειρήσεις.
Με την άδεια στην Ελβετία θα μπορέσουμε να την περάσουμε και στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούμε εδώ. Μετά την Ελλάδα, θα μπούμε και σε άλλες αγορές κυρίως των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και άλλες χώρες που βλέπουμε ότι δεν έχουν αρκετές τραπεζικές υπηρεσίες και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Σήμερα κοιτάμε τις χώρες Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο. Οι περισσότερες σταρταπς δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ δεν έγιναν μεγάλη χώρα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η ανάπτυξη έρχεται από τις μικρές επιχειρήσεις και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν. Οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται πρώτες από τις κρίσεις και είναι και αυτές που οδηγούν την ανάπτυξη και γι αυτό πρέπει να τους ανοίγουμε το δρόμο.
Είμαστε επενδυτική εμπορική τράπεζα και διαχειριζόμαστε με τα funds του ομίλου (Sassoon Fund 1 και Sassoon Fund2) 28 δισ. δολάρια. Εμείς θέλουμε να τις ενισχύσουμε με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, δάνεια αλλά και ομόλογα, ή χρηματοδοτήσεις και προσέλκυση επενδυτών.
Θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και καινοτόμα εργαλεία για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια, χρησιμοποιώντας καινοτομίες, πολύ τεχνολογία, ΑΙ, και πολύ καλη κρυπτογράφηση.
Ποιοι άλλοι τομείς σας ενδιαφέρουν να επενδύσετε;
Μας ενδιαφέρουν τα media και μάλιστα κάνουμε το πρώτο μας βήμα το Νοέμβριο όταν θα εκδώσουμε με την πρώτη εβραϊκή εφημερίδα στα ελληνικά. Αυτό το αποφασίσαμε γιατί υπάρχουν πολλοί ισραηλινοί επενδυτές στην Ελλάδα και δεν μπορούν να διαβάσουν ελληνικά.
Η Jewish Hellenic Post θα βγάλει το πρώτο της φύλλο στα τέλη Νοεμβρίου και βέβαια θα έχει και ηλεκτρονική έκδοση σε τρεις γλώσσες ελληνικά, εβραϊκά και αγγλικά.Θα επικεντρώνεται στην οικονομία και την πολιτική.
Επίσης, μας ενδιαφέρει το real estate,και προχωράμε και την επένδυση 50 εκ. ευρώ για το κέντρο έρευνας και καινοτομίας, για το οποίο έχουμε βρει δύο εκτάσεις μια στη Θεσσαλονίκη και μία έξω από την Αθήνα. Το κέντρο έρευνας θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και το computing και θα προσελκύσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες με εταιρείες καινοτομίας, ώστε με βάση την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Θα κάνουμε ακόμη μια επένδυση 50 εκ. ευρώ για τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής σύνθετων υλικών (composite materilas) τα οποία έχουν διάφορες χρήσεις, για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα ώστε να ενισχύουν τα οικοδομικά υλικά και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στους σεισμούς. Και για τη μονάδα αυτή είμαστε στη φάση αναζήτησης της κατάλληλης έκτασης.
Αυτές είναι οι πρώτες δύο επενδύσεις ύψους 100 εκ.ευρώ που ετοιμάζουμε στην Ελλάδα.
Γιατί θέλετε να κάνετε τη βάση στις δραστηριότητας σας στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, και όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια αποτελεί ευκαιρία. Ευκαιρία για ανάπτυξη και σημαντικές αποδόσεις.
David Sassoon – Who is Who
Ο κ. David Sassoon είναι Πρόεδρος της Joseph Sassoon Investment Management και της εταιρείας συμμετοχών της J. Sassoon Financial Group, είναι επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Sassoon Family Heritage Foundation και Πρόεδρος του Sassoon Family Continuation Trust.
Ο κ. Sassoon υπηρετεί στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Συντονιστικού Συμβουλίου για την Εβραϊκή Πατρίδα (CCJH) και είναι οικονομικός υποστηρικτής του Eretz Hakodesh (Οι Άγιοι Τόποι), μιας οργάνωσης εκπαίδευσης και υπεράσπισης που προωθεί τις αξίες της Τορά και τηρεί την Kedusha (αγιότητα). του Εβραϊκού Έθνους.
Πριν ενταχθεί στην οικογενειακή του επιχείρηση, ο κ. Sassoon υπηρέτησε ως γλωσσολόγος και αναλυτής πληροφοριών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο κ. Sassoon είναι κάτοχος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών πτυχίων στις πολιτικές επιστήμες με έμφαση στην εθνική ασφάλεια και στη διεθνή τραπεζική και χρηματοοικονομική.
Η οικογένεια Sassoon, είναι μια εβραϊκή οικογένεια που έχει τις ρίζες της στο αρχαίο Βασίλειο του Ισραήλ, το 70 μ.Χ., οι πρόγονοι της οικογένειας (Ibn Shoshan) αναγκάστηκαν να εξοριστούν μαζί με άλλους Ισραηλίτες μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού από τους Ρωμαίους.
Η οικογένεια αναγκάστηκε αρχικά να εγκατασταθεί στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη σύγχρονη Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα μέχρι τον 10ο αιώνα.
Αργότερα τα περισσότερα μέλη της οικογένειας εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου συσσώρευσαν τεράστια περιουσία και έγιναν σύμβουλοι μοναρχών και επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του Αλφόνσο VIII της Καστίλλης.
Η οικογένεια Ibn Shoshan περιελάμβανε μελετητές, καμπαλιστές, ποιητές, γραμματικούς, φιλοσόφους, γιατρούς, ραβίνους και υπουργούς της αυλής.
Το 1495 κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης η οικογένεια αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να φύγει και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και το 1600 καθώς το όνομά τους εξελίχθηκε σε Sassoon μεταφέρθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βαγδάτη.
Αργότερα ένα μέρος της οικογένειας μετακόμισε στη Βομβάη της Ινδίας και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Κίνα και μετά στην Αγγλία, ενώ ένα άλλο μέρος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και αργότερα ίδρυσε εμπορικούς σταθμούς στο Χαλέπι, τη Συρία, την Αίγυπτο και άλλα έθνη.
Από τον 18ο αιώνα, οι Sassoons ήταν μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες στον κόσμο, με μια εταιρική αυτοκρατορία που εκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο της Ασίας και αργότερα στη Νότια Αμερική.
Η Σοφία, η Κατανόηση και η Γνώση είναι οι οδηγοί της οικογένειας Sassoon για περισσότερα από 500 χρόνια. «Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους να μοιραζόμαστε τα διδάγματα που έχουμε μάθει και να έχουμε αντίκτυπο συνδέοντας με εμπνευσμένους επιχειρηματίες, ανθρώπους της καινοτομίας και αυτούς που φέρνουν την αλλαγή και εμπνέουν λύσεις, ώστε να κλιμακώσουν τις ιδέες τους για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου».
Διαβάστε επίσης:
UniCredit Bank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ στην Ελλάδα – Τα νέα δεδομένα
Κτίριο Ρούσβελτ: Πολυτελές εστιατόριο και γραφεία για το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Θεσσαλονίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Viral η Θεσσαλονίκη με τον πιο εντυπωσιακό φωτισμό του Λευκού Πύργου – “Ξεπούλησε” με σχεδόν 90% πληρότητα σε κρατήσεις
- Λιμάνι Μυκόνου: Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης πούλμαν για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Για να ανακάμψει το ελληνικό εμπόριο το 2025, απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες ενέργειες
- Meta: Προαγωγές και άλλες αλλαγές ενόψει ορκωμοσίας Τραμπ