ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκθετική είναι η τάση στην Ελλάδα στο πεδίο των τεχνολογικών υποδομών, καθώς το μπαράζ επενδύσεων σε Data Centers οι οποίες έχουν γίνει ή ανακοινωθεί, έχει εκτοξεύσει την αξία της αγοράς στα 800 εκατ. δολάρια, η οποία ωστόσο μέχρι το 2030 θα φτάσει τα 2 δις δολάρια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ResearchAndMarkets η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων θα τρέχει με ρυθμό άνω του 17% την επόμενη πενταετία, φτάνοντας τα 2 δις δολάρια, όταν προηγούμενες έρευνες την τοποθετούσαν λίγο πάνω από το 1 δις δολ.
Όπως αναφέρει η ανάλυση, «η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας, καθιστά τη χώρα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε data centers. Η Αθήνα αναδεικνύεται ως κορυφαίος κόμβος για την ανάπτυξη προηγμένων data centers, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί».
«Η συνεχιζόμενη ψηφιακή μεταρρύθμιση τοποθετεί την Ελλάδα ως έναν από τους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας. Η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» περιλαμβάνει περίπου 450 έργα που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δημόσιων υπηρεσιών, προωθώντας την ψηφιοποίηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας» συμπληρώνει η έρευνα.
Υποθαλάσσια καλώδια
Η Ελλάδα καταγράφει ραγδαία αύξηση στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων και την κατασκευή νέων data centers, ενισχύοντας τη θέση της ως ψηφιακού κόμβου στην περιοχή.
Η Sparkle, κορυφαίος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου GreenMed, το οποίο θα διασχίζει την Αδριατική Θάλασσα, συνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το έργο αυτό στοχεύει στη δημιουργία ενός καινοτόμου διαδρόμου οπτικών ινών, προσφέροντας μια διαφοροποιημένη και χαμηλής καθυστέρησης διαδρομή μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου .
Data Centers
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Data Centers.
Εταιρείες κολοσσοί όπως η Digital Realty και η Microsoft έχουν βάλει την χώρα στον χάρτη, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την ελληνική ΔΕΗ η οποία ανακοίνωσε φιλόδοξο σχέδιο να μετατρέψει την Δυτική Μακεδονία σε τεχνολογικό κέντρο ΑΠΕ και Data Centers.
Το νέο επενδυτικό σχέδιο αφορά την ανάπτυξη ενός Mega Data Center στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τα 300 MW και μπορεί να φτάσει το 1 GW σε 5 χρόνια. Το νέο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι να μεταμορφώσει τη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο σε ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό κέντρο, αλλά τη βάση για το μεγαλύτερο Data Center της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει Data Center και στην Αττική, σε συνεργασία με τους Άραβες της Damac.
Πριν λίγες ημέρες η Digital Realty εγκαινίασε το πρώτο Data Center στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη σε λειτουργία 3 Data Centers, ενώ σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4, που εκτός απροόπτου θα εγκαινιαστεί τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα σχεδιάζεται και το Athens 5.
Το 2020 η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση στην Ελλάδα ύψους 900 εκατ. ευρώ σε DataCenters. Πριν περίπου ένα μήνα, η CEO της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου Γιάννα Ανδρονοπούλου, φιλοξένησε στον χώρο όπου θα ανεγερθούν τα Data Center τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ωστόσο ακόμα το σκηνικό είναι εργοτάξιο.
Η κατασκευή του πρώτου στα Σπάτα, δυναμικότητας 19,2 MW είναι σε εξέλιξη με κατασκευαστή την κοινοπραξία Renco – Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) με το κόστος κατασκευής των κτιρίων να είναι 79,6 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε αυτό με βάση τη δυναμικότητα εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.
Η Apto, σε συνεργασία με την Dromeus Capital, υλοποιεί data centers στην Ανατολική Αττική, με επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, προοριζόμενα για μεγάλες εταιρείες cloud, όπως η Microsoft, η AWS, η Google και η Oracle.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η γαλλική Data4 ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ για Data Center στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στο πλάνο επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να…ρίξει στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν οι Γάλλοι, το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διοικητικά στελέχη, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ ενώ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.
Διαβάστε επίσης:
Digital Realty: Χαρτογραφεί την αγορά για νέες επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
