Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Danske Bank: Πρόστιμο μαμούθ 2 δισ. δολαρίων για ξέπλυμα χρήματος

Martin Blessing, πρόεδρος της Danske Bank

Martin Blessing, πρόεδρος της Danske Bank

Η Danske Bank παραδέχτηκε την ενοχή της για διάπραξη τραπεζικής απάτης και συμφώνησε να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να τερματίσει μια μακροχρόνια έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο υποκατάστημά της στην Εσθονία.

Η τράπεζα ομολόγησε ότι παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες σε ύποπτους πελάτες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη Ρωσία – μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία, παρόλο που γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Για χρόνια, η Danske Bank έλεγε ψέματα και εξαπάτησε τις αμερικανικές τράπεζας για να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια ύποπτων και εγκληματικών κεφαλαίων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Γουίλιαμς.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας «αγνόησε σκόπιμα τη νομοθεσία των ΗΠΑ» και «διευκόλυνε το ξέπλυμα εγκληματικών και ύποπτων εσόδων» μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, εξήγησε.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν ένας πληροφοριοδότης που εργαζόταν στο υποκατάστημα της Εσθονίας επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης της Δανίας και αποκάλυψε ότι η τράπεζα είχε αγνόησε τα σημάδια που έδειχναν «ενδεχομένως εγκληματικές συναλλαγές», για να μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στη Δύση από το 2008 έως το 2017, μεταξύ άλλων από Ρώσους πελάτες, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Danske Bank δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι απέτυχε να ελέγξει επαρκώς 200 δισεκατομμύρια ευρώ (213 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά από μη μόνιμους κατοίκους.

Το ύψος του προστίμου συμβαδίζει με τις προβλέψεις που είχε κάνει η Danske για να κλείσει την υπόθεση τον Οκτώβριο, όταν είχε δηλώσει ότι πλησιάζει σε συμφωνία για πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων για την απάτη.

Η τράπεζα με έδρα στην Κοπεγχάγη είπε ότι θα πληρώσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια, στη SEC 179 εκατομμύρια δολάρια και στη Δανική Ειδική Μονάδα Εγκλήματος 4,75 δισεκατομμύρια κορώνες (679 εκατομμύρια δολάρια).

«Οι αποφάσεις σηματοδοτούν το τέλος των ερευνών από τις αρχές των ΗΠΑ και της Δανίας», δήλωσε ο Martin Blessing, πρόεδρος της Danske. «Έχουμε συνεργαστεί από τότε που μας προσέγγισαν οι αρχές και αποδεχόμαστε τους όρους της διευθέτησης του θέματος».

Διαβάστε ακόμη:

Deutsche Bank: Με 7 εκατ. ευρώ «κανόνισε» την υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος

Ελβετία: Εισαγγελέας κατηγορεί την Credit Suisse για ξέπλυμα χρήματος άνω των 60 δισ. δολαρίων