ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι επικεφαλής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και οι μεγαλομέτοχοι της πτωχευμένης σήμερα SEX FORM, για την «επισφαλή χορήγηση» πέντε δανείων, συνολικού ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ, την τριετία 2002-2005. Μέρος των χρημάτων φέρεται να διατέθηκε σε repos και σε μετοχές που ακυρώθηκαν.
Στον διοικητή, στα επτά υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤE και στους τέσσερις μεγαλομετόχους της εταιρείας, ανακριτής και εισαγγελέας απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Επιπλέον εγγυοδοσία 50.000 ευρώ επέβαλαν στον τότε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM, η οποία μόλις ένα χρόνο μετά την τελευταία της δανειοδότηση από την Αγροτική, έκανε παύση πληρωμών και δυο χρόνια αργότερα, έβαλε οριστικό λουκέτο.
Πλέον, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές “τρέχουν” να προλάβουν την επερχόμενη παραγραφή των κακουργηματικών κατηγοριών της απιστίας (για τους τραπεζίτες) και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν (για τους υπευθύνους της εταιρείας). Ετσι, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς κλείνει τη δικογραφία και τη στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί εάν και ποιοι από τους 12 κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Τι υποστήριξαν
“Τα δάνεια ελήφθησαν με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες”, υποστήριξαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι που εκτός από την απιστία ή την ηθική αυτουργία σε αυτήν, κατηγορούνται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή της συνέργειας σε αυτό.
Ο διοικητής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας αλλά και δύο υπάλληλοι (προϊστάμενοι δύο Διευθύνσεων της ΑΤΕ) φέρονται να υποστήριξαν ότι υπήρξαν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή των 5 δανείων που χορηγήθηκαν από τις 13 Ιουνίου του 2002 έως τις 19 Σεπτεμβρίου του 2005.
“Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πώληση των μετοχών που είχαν δοθεί ως εγγύηση καθώς ήδη η τιμή τους είχε πέσει πολύ”, φέρονται να υποστήριξαν οι επικεφαλής της Τράπεζας.
“Η Τράπεζα είχε τις μετοχές, αυτόματα τις παρακράτησε ως εξασφάλιση. Ας προχωρούσε έγκαιρα στην πώληση τους, πριν αρχίσει η πτώση της τιμής τους. Εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη ή αρμοδιότητα σε αυτό”, φέρονται να αντέτειναν, στις δικές τους απολογίες, οι κατηγορούμενοι επικεφαλής της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας που κατασκεύαζε, εισήγαγε και εμπορευόταν γυναικεία εσώρουχα και παιδικά ρούχα.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του Δ.Σ. και την αντιπρόεδρο κόρη του, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον γιο του, ο οποίος είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.
Οι μετοχές που είχαν δοθεί ως εγγυήσεις κατά το κατηγορητήριο, δεν πουλήθηκαν ποτέ και τελικά “μηδενίστηκαν”.
Επιπλέον, τα επίδικα δάνεια, φέρονται να δόθηκαν χωρίς έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας και στα ακίνητα της, χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις κατά την παράταση ή τη ρύθμιση της αποπληρωμής τους, τα δε ποσά των δανειοδοτήσεων φέρονται να μη χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους για εταιρικές εργασίες ή συγκεκριμένες αγορές μετοχών, αλλά για αγοραπωλησίες repos, διακίνηση τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγές άσχετες με αυτές του σκοπού των δανειοδοτήσεων.
Το κατηγορώ
Οπως έγραψε το Mononews, στις 23 Φεβρουαρίου 2019, στις περίπου 100 σελίδες των κατηγορητηρίων περιγράφεται εκτενώς η ζημία που φέρεται να υπέστη η πρώην Αγροτική από τη χορήγηση των 5 “επισφαλών” δανείων.
Στα 8 στελέχη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας αποδίδεται ότι “εν γνώσει τους, ζημίωσαν, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την περιουσία της Τράπεζας κατά 66.400.584,49 ευρώ”.
Κατά περίπτωση, τα κατηγορητήρια των 12 εμπλεκομένων αναφέρουν:
“Εισέρρεαν τα ποσά των δανείων σε λογαριασμούς της εταιρείας και των 2 κατηγορουμένων μελών του ΔΣ της εταιρείας, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού παρόλα αυτά συνεχίστηκε η σύναψη συμβάσεων και πρόσθετες πράξεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς και συμβάσεις παρατάσεων αυτών με επανειλημμένη υποβολή αιτήσεων δανειοδότησης, παρατάσεων και ρύθμισης… Οι επικεφαλής της εταιρείας διακινούσαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, εισέπρατταν αυτά ή διενεργούσαν διάφορες τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές και repos και εν γένει χρησιμοποιώντας τα κατά το δοκούν για σκοπούς άλλους από εκείνους για τον οποίο λαμβάνονταν.
Στην αντιπρόεδρο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM ενέκριναν δάνεια ή την ανανέωση ή την αύξηση πιστοδοτικού ορίου ή την παράταση των συμβάσεων ή τη ρύθμιση των οφειλών υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προβούν σε ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων τους και των δεδομένων του κλάδου δραστηριότητας τους.”
Το πρώτο δάνειο των 4 εκατ. ευρώ
Το πρώτο δάνειο δόθηκε στη SEX FORM στις 19 Ιουνίου του 2002 για πιστοδοτικό όριο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα, η σύμβαση τροποποιήθηκε και το ποσό αυξήθηκε στα 5 εκατ. ευρώ.
Η σύμβαση καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2005, με υπόλοιπο αποπληρωμής τα 4.743.600 ευρώ.
Ο σκοπός της δανειοδότησης αφορούσε την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας, για τραπεζικές εργασίες, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους για αυτό το σκοπό, με το μεγαλύτερο μέρος του δανείου να φέρεται να δόθηκε στους 4 μεγαλομετόχους της εταιρείας.
Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τα 3.450.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Το ποσό φέρεται να αναλήφθηκε στις 21-6-2002, να κατατέθηκε σε λογαριασμό της Eurobank και να επενδύθηκε σε repos.
Εν συνεχεία φέρεται να αναλήφθηκε από την τράπεζα ως εξής:
- 820.000 ευρώ στις 25-6-2002 με επιταγή στον πρόεδρο της εταιρείας την οποία εξόφλησε στην Alpha Bank
- 440.000 ευρώ, στις 25-5-2002, για την έκδοση τραπεζικής επιταγής και αναλήφθηκαν από τον γιο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
- 850.000 ευρώ φέρονται να διατέθηκαν, στις 26-6-2002, σε κόρη προέδρου και γιο διευθύνοντος συμβούλου.
- 1.054.913 ευρώ, στις 27-6-2002, με επιταγή που εισέπραξε ο διευθύνων σύμβουλος της SEX FORM.
Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το δάνειο πλέον έχει εξοφληθεί.
Το δεύτερο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ
Το 2002, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SEX FORM λαμβάνει προσωπικό δάνειο 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αγορά 1,8 εκατομμυρίου μετοχών της εταιρείας του αλλά και μίας δεύτερης εταιρείας,
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν τηρήθηκε ο όρος αγοράς μετοχών της δεύτερης εταιρείας. Αν και η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών ήταν για δανειοδότηση 12,6 εκατ., από το φάκελο δανειοδότησης φέρεται να απουσίαζε η εισήγηση του τραπεζίτη για το επιπλέον ποσού του δανείου.
Το τρίτο δάνειο των 6,5 εκατ. ευρώ
Τον Μάρτιο του 2002, η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στην κόρη του προέδρου της SEX FORM (και αντιπροέδρου στην εταιρεία) δάνειο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά 10,7 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της, Η διάρκεια αποπληρωμής ήταν 20 ημέρες.
Η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε στις 5-6-2002 αλλά ακυρώθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα γιατί η μεταβίβαση πακέτου μετοχών άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (η οποία δεν είχε συμπληρώσει δύο έτη από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ) κρίθηκε αντίθετη στις διατάξεις του σχετικού νόμου.
Τελικά, το δάνειο εκταμιεύτηκε στις 15-10-2002 κατόπιν σύναψης νέας σύμβασης βραχυπρόθεσμου δανείου και όπως αναφέρεται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, εξοφλήθηκε μετά από διαδοχικές παρατάσεις, λόγω “αλλαγής επιχειρηματικών σχεδίων”, στις 13-1-2014.
Σύμφωνα, ωστόσο με το κατηγορητήριο “εφόσον σκοπός του δανείου ήταν η αγορά μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της δανειολήπτριας, επρόκειτο για καθαρά ενδοοικογενειακή συναλλαγή και η σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής κάλυψης της από την τράπεζα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη”.
Το τέταρτο δάνειο των 15,5 εκατ. ευρώ
Στις 2-7-2002 στην εταιρεία δόθηκε νέο δάνειο, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της συμμετοχής της SEX FORM σε εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρεία.
Ωστόσο, η εταιρεία της οποίας μετοχές θα αγοράζονταν, δεν προσδιορίζεται -κατά το κατηγορητήριο- στην απόφαση δανειοδότησης. Σε μεταγενέστερη εισήγηση (Δεκέμβρης 2002) αναφέρεται ότι επρόκειτο για την εταιρεία ΑΧΟΝ Συμμετοχών ΑΕ, συμφερόντων Θ.Λιακουνάκου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μία επισφαλής δανειοδότηση καθώς η επέκταση της SEX FORM σε νέους τομείς δραστηριοτήτων, με μεγάλου ύψους δανειακή επιβάρυνση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Κατά τον ανακριτή, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της ΑΤΕ όφειλαν να διερευνήσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας και αν ήταν ικανή να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις λόγω της υψηλής δανειακής σύμβασης με ένα νέο δάνειο, για να επεκταθεί, μάλιστα, σε εταιρεία που δεν κατονομάζεται εξαρχής.
Το πέμπτο δάνειο των 40 εκατ. ευρώ
Στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM δόθηκε το πέμπτο επίδικο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το πρώτο δάνειο που είχε λάβει, εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 58,7 εκατ. ευρώ.
Κατά το κατηγορητήριο, το δάνειο θα διασφαλιζόταν με μετοχές 3 εταιρειών, για τις οποίες ωστόσο δεν έγινε έρευνα για την αποτίμηση των μετοχών τους.
Πλέον αναμένεται η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απολογούνται ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ και άλλοι 12 για δάνεια 134 εκατ. προς τη SEX FORM
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H κόκκινη Ferrari του Mr Sex Form και τα δάνεια των 135 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas