Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Dan Friedkin: Ο ιδιοκτήτης της Ρόμα – και πλέον και της Εβερτον – έχει 11 δισ. δολ. για να χτίσει μία ποδοσφαιρική αυτοκρατορία

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Dan Friedkin

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Dan Friedkin

Παραγωγός του Χόλιγουντ, επιδέξιος πιλότος και κληρονόμος μίας αυτοκρατορίας πωλήσεων αυτοκινήτων, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Dan Friedkin απέκτησε, προ ημερών, την βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Έβερτον.

Bάζοντας τέλος στα οκτώ χρόνια ιδιοκτησίας της ομάδας από τον Βρετανο-Ιρανό επιχειρηματία Farhad Moshiri, μια θητεία που σημαδεύτηκε από αφαίρεση βαθμών, αύξηση του χρέους, αποτυχημένες προσφορές εξαγοράς και εκτίναξη του κόστους για το νέο γήπεδο της ομάδας.

Έχοντας ήδη εμπειρία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ως ιδιοκτήτης της ιταλικής Ρόμα και του μικρότερου γαλλικού συλλόγου AS Cannes, ο όμιλος του Friedkin πιστεύει ότι η Έβερτον είναι μία από τις τελευταίες οικονομικά προσιτές ομάδες της Premier League που θα μπορούσαν τελικά να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά τρόπαια.

Πρόκειται για έναν πεπατημένο δρόμο αλλά όχι χωρίς εμπόδια.

Άλλωστε και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι και επενδυτές private equity έχουν συγκεντρώσει μερικούς από τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές του κόσμου σε διάφορες προσπάθειες να κερδίσουν τρόπαια.

Μία από τις πιο γνωστές εξαγορές ήταν αυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea το 2022, από ένα σχήμα που περιλάμβανε την Clearlake Capital και τον Αμερικανό επιχειρηματία Todd Boehly.

Αφού ξόδεψε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παίκτες, ο σύλλογος του Λονδίνου τερμάτισε στην έκτη θέση την περασμένη σεζόν και δεν κατάφερε να προκριθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση του Champions League.

Η Έβερτον, η οποία έχει δαπανήσει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες για παίκτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προτελευταία θέση στην Premier League, χωρίς να έχει καταφέρει ούτε μία νίκη σε πέντε αγώνες.

Η τελευταία προσπάθεια εξαγοράς της Έβερτον, από την επενδυτική εταιρεία 777 Partners με έδρα το Μαϊάμι, ναυάγησε νωρίτερα φέτος μετά από ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, ο Friedkin ξεκίνησε συνομιλίες για την αγορά της, αλλά αρχικά αποφάσισε να μην προχωρήσει.

Αν και οι κανόνες της Premier League έχουν θέσει όρια στο πόσα μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες για νέους παίκτες, η χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου είναι μια ακριβή επιχείρηση.

Το χρέος της Έβερτον είναι περίπου 600 εκατομμύρια λίρες, οπότε το ποσό που καταβλήθηκε στον Moshiri δεν θεωρείται σημαντικό – λιγότερο από 50 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Aλλά καθώς ο όμιλος Friedkin περιμένει την έγκριση των αρχών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα πληρώσει για τα καθημερινά έξοδα και τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού του νέου γηπέδου.

Ο σύλλογος έχανε χρήματα για έξι συνεχόμενα χρόνια, με πιο πρόσφατη, την απώλεια 89,1 εκατ. στερλίνων για τη σεζόν 2022-23. Η Ρόμα, η άλλη ομάδα ιδιοκτησίας του Friedkin, κατέγραψε ζημίες ύψους 102 εκατ. ευρώ (114 εκατ. δολάρια) για την ίδια περίοδο.

«Ανυπομονούμε να παρέχουμε σταθερότητα στον σύλλογο και να μοιραστούμε το όραμά μας για το μέλλον του», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου Friedkin μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Έβερτον.

Περιουσία 11,4 δισ. δολαρίων

Ο Dan Friedkin, 59 ετών, έχει την πολυτέλεια να τζογάρει σε ένα πρωτάθλημα όπου οι επενδυτές χάνουν συχνά εκατομμύρια. Έχει περιουσία 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, το μέγεθος της οποίας προέρχεται από τις ισχυρές επιδόσεις της οικογενειακής επιχείρησης.

Η Gulf States Toyota, που ιδρύθηκε το 1969 από τον πατέρα του, Thomas H. Friedkin, είναι σήμερα ένας από τους δύο μόνο εναπομείναντες ιδιωτικούς διανομείς της Toyota στις ΗΠΑ.

Σε ηλικία 35 ετών, ο Dan Friedkin ανέλαβε την GST ως διευθύνων σύμβουλος.

Με την περιουσία του ο ισχυρός επιχειρηματίας έχει χρηματοδοτήσει μία σειρά από άλλες επενδύσεις. Μέσω του Friedkin Group, επένδυσε σε πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και ταινίες.

Όπως και ο πατέρας του, ο Friedkin έχει εμφανιστεί ως πιλότος κασκαντέρ σε ταινίες, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στο έπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «Δουνκέρκη» το 2019.

Ο παππούς του ίδρυσε την Pacific Southwest Airlines, μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Καλιφόρνια μέχρι το 1988.

Τα προβλήματα στη Ρόμα και η παραίτηση της Σουλούκου

Η σύντομη εμπειρία του Friedkin στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περιλαμβάνει τρόπαια αλλά και εξαγριωμένους οπαδούς.

Το 2020 πλήρωσε 591 εκατομμύρια δολάρια για τη Ρόμα, η οποία προηγουμένως αντιμετώπιζε προβλήματα. Η αύξηση των εμπορικών εσόδων βοήθησε στη μείωση των συνεχών ζημιών και το 2022 ο σύλλογος κέρδισε το UEFA Conference League, ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα έχει χαλάσει.

Ο σύλλογος, που συνεχίζει να αγωνίζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα, απέλυσε τον πρώην αρχηγό της ομάδας Ντανιέλε ντε Ρόσι από προπονητή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα αργότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος Λίνα Σουλούκου παραιτήθηκε, καθώς δέχθηκε απειλές από εξαγριωμένους οπαδούς και χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία για την προστασία της.

«Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης σχετικά με την Έβερτον είναι αρκετά περίεργη, ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων στην Ρόμα», δήλωσε ο Andrea Sartori, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Football Benchmark.

Ο Friedkin θα συνεχίσει να διευθύνει τους συλλόγους ξεχωριστά και δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εμπορικό σήμα πολλαπλών συλλόγων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Και ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος διοικεί τη Ρόμα μαζί με τον γιο του, Ryan, θα παραμείνει υπό πίεση για να αντιστρέψει την πορεία τους.

Οι αποτιμήσεις

Σύμφωνα με το Football Benchmark, η αποτίμηση της Έβερτον, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, είναι 474 εκατομμύρια λίρες. Αυτό την καθιστά τον 25ο πιο υψηλά αποτιμημένο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην Ευρώπη, με τη Ρόμα να βρίσκεται στην 23η θέση.

Συγκριτικά, η αποτίμηση της κορυφαίας ομάδας Ρεάλ Μαδρίτης, κυμαίνεται μεταξύ 4,4 και 5,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Την περασμένη σεζόν, αφαιρέθηκαν βαθμοί από την Έβερτον για παραβίαση των λεγόμενων κανόνων κερδοφορίας και βιωσιμότητας.

Ωστόσο, μία σημαντική εξέλιξη που αφορά την ομάδα είναι η ανάπτυξη ενός νέου γηπέδου χωρητικότητας 53.000 θέσεων το επόμενο έτος στην πόλη καταγωγής της, το Λίβερπουλ.

Το γήπεδο, κόστους περίπου 750 εκατομμυρίων λιρών, βρίσκεται κοντά στον ποταμό Mersey που διασχίζει τη πόλη, και θα είναι ένα από τα κορυφαία της Premier League, βοηθώντας τον σύλλογο να αυξήσει τα έσοδά του.

 Διαβάστε επίσης:

Λίνα Σουλούκου: Από «σιδηρά» κυρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε καθεστώς προστασίας

Με αστυνομική συνοδεία η Λίνα Σουλούκου, μετά από απειλές